De Geelvinck Salon onderdak

Gepubliceerd op: 31 augustus 2016

De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderkomen gevonden: in het Cromhouthuis aan de Herengracht. In de prachtige Grote Salon met Oude Meesters aan de wanden en plafondschilderingen van Jacob de Wit, komt de Erard vleugel uit 1896 van Romain d’Ansembourg te staan. Vanaf 6 november beginnen wij met onze wekelijkse salon met kamermuziek, maar op 15 oktober speelt Richard Egarr er al een concert als onderdeel van het Geelvinck Fortepiano Festival 2016! 

Richard Egarr en Alexandra Nepomnyashchaya spelen een Schubert programma vierhandig op deze bijzondere Erardvleugel uit de nalatenschap van Romain d’Ansembourg.

Het Geelvinck Fortepiano Festival 2016, met meer dan 40 concerten in de tweede helft van oktober,  staat al op de website, www.geelvinckfestival.nl / programma

Museum het Cromhouthuis, één van Amsterdams mooiste 17de eeuwse grachtenhuizen, gebouwd door de beroemde architect Philips Vingboons, is gevestigd in de drie zg. Cromhouthuizen aan de Herengracht. Op de bovenste verdieping is het Bijbels Museum gevestigd.

Tijdens de Gouden Eeuw verkeerden de Cromhouts in de hoogste kringen van Amsterdam en waren geparenteerd aan andere patriciërsfamilies, zoals o.a. de Geelvincken en Hinlopens. Verschillende telgen bekleedden de functie van burgemeester waardoor hun macht en invloed in de stad was verzekerd. Zo stonden zij aan de basis van de uitbreiding van de grachtengordel en inpoldering van de Beemster.

 

Geelvinck Salon

Wij zijn het Cromhouthuis bijzonder erkentelijk dat de Geelvinck Salon hier een nieuw tehuis heeft gevonden, in een ambiance, die de sfeer van de muzikale traditie in een stadspaleis op de gracht, vanaf de Gouden Eeuw tot heden, recht doet.

Het concert door Ronald Brautigam op fortepiano in de Blauwe Kamer van het Geelvinck Hinlopen Huis, op initiatief van Romain d’Ansembourg bij ons georganiseerd, heeft de start betekend van onze kamermuziekserie in Museum Geelvinck

.In ruim 10 jaar is de Geelvinck Salon in het Geelvinck Hinlopen Huis, van éénmaal in de maand, tot een wekelijkse editie van ca. 60 concerten – en met de festivalconcerten erbij gerekend – tot ca. 100 à 120 concerten, per jaar uitgegroeid.

Na ons vertrek uit het Geelvinck Hinlopen Huis, eind 2015, konden wij in het voorjaar van 2016 onze Geelvinck Salon voortzetten in de majestueuze vertrekken van het Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht. Hier zijn wij de Bibliotheca Philosophica Hermetica / Ritman Collectie bijzonder dankbaar voor.

De Geelvinck / Cromhout Salon presenteert zich vanaf november 2016 met schitterende kamerconcerten op de Erard-vleugel uit 1896 van graaf Romain d’Ansembourg in het stadspaleis van de familie Cromhout.

Overzicht