Camelia nu op z’n mooist in de tuin

Gepubliceerd op: 25 maart 2015

Tussen het paars en geel van de krokussen, ontvlamt hier en daar het scharlaken rood van de camelia of japanse roos, een struik die sinds von Siebold rond 1830 de plant uit Japan had meegebracht, hier als sierplant zeer geliefd is geworden, dankzij de uitbundige, vroege bloei en het prachtig glanzende blad. Ook in de literatuur is de camelia een icoon: Dumas’ grote roman uit 1848 La Dame aux Camélias, heeft geleid tot een glansrol voor actrice Sarah Bernhardt en komende maand voert het Nationale Ballet La Dame aux Camélias uit.

De beroemde botanicus Carl Linneus heeft de plant genoemd naar de jezuïet en botanicus Georg Joseph Kamel, als camelia japonica, met vele soorten en verwante soorten, zoals de camelia sinensis of de theeplant.

Hoe kwam de camelia in Nederland?

Het verhaal, waarom de camelia, door Philipp Franz von Siebold uit Japan meegebracht, niet direct in Nederland is aangekomen, maar eerst in België furore heeft gemaakt, voert terug naar de Afscheiding door België van Nederland in 1830. De planten, bedoeld voor de hortus in Leiden, zijn in de haven van Antwerpen achtergebleven en overgebracht naar de hortus in Leuven, waar ze tot grote populariteit hebben geleid in België. Pas later zijn zij ook in de Leidse hortus tot bloei gekomen.

Opera

De camelia was ook voor Verdi het thema in La Traviata, de opera, gebaseerd op het boek van Alexandre Dumas.

Ballet

Choreograaf John Neumeier verwerkte het verhaal van Alexandre Dumas tot het verhalende ballet La Dame aux Camélias, dat in april 2015 door het Nationale Ballet wordt uitgevoerd.

Geelvincktuin

Maar de echte camelia’s zijn nog even in onze tuin te bewonderen, vrij toegankelijk voor onze buurtbewoners, Museumkaarthouders, leden van de Nederlandse Tuinenstichting en van de Nederlandse Rozenvereniging.

Overzicht