3e Geelvinck Wandelconcert “The Spirit of Place”– Haarlem

25 juni 2017 | 11.00 uur & 14.30 uur | ,
-1-348

Tot lof van Sparens-Stadt / muziek rond Haarlem en het Spaarne

Spirit of Place
Intense gebeurtenissen blijven aan gebouwen kleven en zelfs als die er ook niet meer zijn, bindt de geest van de geschiedenis zich aan de plek waar het gebeurde. Verhalen brengen de historie weer tot leven, maar in muziek kan het diepgevoelde verleden de ziel werkelijk raken.

 

1.Kapel van het Rosenstock-Huessy Huis / Camerata Trajectina
In Haarlem verschenen in de 17e eeuw talrijke plaatselijke liedboekjes, zoals ’t Haerlemse Winter-Bloempje of Sparens Vreughden-Bron. Het Spaarne wordt veelvuldig bezongen, het gaat wél over de trots van Haarlem. Vaak wordt er tegen de Amsterdammers opgeboden. Behalve de liedboekjes bracht Haarlem componisten als Tijmensz. Padbrué voort. Van hem zijn een aantal opmerkelijke Hollandse madrigalen bekend: de muzikale kusjes. De tekst werd door hem zo letterlijk mogelijk in muziek vertaald in kunstige composities, een heel ander genre dan de liedjes die verhalen over alledag.

2.Hodshonhuis / BRISK

De drie historische locaties van dit wandelconcert liggen allemaal rond het Spaarne. Rivieren zijn dan ook het thema van het programma van BRISK. De ballingschapspsalm Super flumina Babylonis (aan de rivieren van Babylon) wordt uitgevoerd in versies van Lassus en Palestrina. In een gejaagde Caccia die Toek Numan (1971) voor BRISK componeerde, klinkt aan het eind een subtiele herinnering door aan An Wasserflüssen Babylon van Bach. Daarna volgt dit koraalvoorspel van Bach, dat gebaseerd is op een koraal uit de tijd van de reformatie, dat een parafrase is van diezelfde psalm. De jonge talentvolle Haarlemse componist Max Knigge schrijft speciaal voor dit concert een nieuwe compositie.

3.Atelier Bettenhausen / Musica Amphion
Rémy Baudet, viool – Sayuri Yamagata, viool – Maggie Urquhart, violone, Pieter-Jan Belder, orgel en klavecimbel.

Haarlem is een van de steden waar de Mozarts op hun eerste tournee neerstreken, om de wonderkinderen van de familie te presenteren. Het Müllerorgel werd door de jonge Wolfgang bespeeld, en daarvoor werd zelfs een gedenksteen opgericht. Musica Amphion speelt in de klavecimbelwerkplaats van Fred Bettenhausen. Daar kan het ambacht van instrumentenbouwer met eigen ogen bekeken worden. Centraal staan twee klavecimbelconcertjes die Mozart als kind componeerde naar aanleiding van zijn kennismaking met Johann Christian Bach. Deze concertjes waren voor een heel klein orkest bedacht, twee violen en een bas, bijzonder geschikt voor de jonge virtuoos op reis. Ook klinkt er een deel uit zijn allereerste vioolsonates, gecomponeerd tijdens zijn verblijf in Nederland.

 

Dit wandelconcert wordt georganiseerd ism Frans Hals Museum / De Hallen en Museumkaart.

Sfeerimpressie Wandelconcert door joods Amsterdam op 4 september 2016:

 

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.30 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.30 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement:: is binnenkort bekend

Locaties en adressen:

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart

Boek alvast uw kaartjes

Placeholder
SKU: WANDELCONCERT.

Voor dit concert gelden geen extra kortingsregelingen.Locatie

Rosenstock-Huessy Huis

Het Rosenstock-Huessy Huis is gevestigd in een markant en monumentaal gebouwencomplex aan de Hagestraat 10 in Haarlem. Het Huis is gelegen in het centrum van Haarlem, vlakbij het Spaarne. De geschiedenis van het huis is er een van ruim 550 jaar zorg voor de medemens. De Kapel in het Rosenstock-Huessy Huis is een sfeervolle hoge ruimte en heeft een uitstekende akoestiek. Een fantastische locatie voor concerten.

Hagestraat 10
2011 CV Haarlem


Bezoek website

Het Hodshonhuis

De aula van het Hodshon Huis, beheerd door Vereniging Hendrick de Keyser, is gelegen aan het Spaarne met fraai uitzicht over de oude binnenstad van Haarlem. De gehoorzaal werd in 1903 gebouwd naar ontwerp van de architecten Ouëndag en Klinkhamer in opdracht van de Hollandsche Maatschappij. De gehoorzaal heeft een indrukwekkend balkenplafond in neogotische stijl en fraaie wandschilderingen. Het gebouw maakt onderdeel uit van het Hodshon huis, een van de fraaiste neoclassicistische paleisjes van Haarlem.   Foto: Paul Vreeker

Spaarne 15
2011 CD Haarlem


Bezoek website

Atelier Bettenhausen

In een van de oudste delen van Haarlem, dicht bij de binnenstad, vindt u Klavecimbelbouwer Fred Bettenhausen. De werkplaats en de ruime toonzalen zijn gelegen aan de Spaarnwouderstraat 39-41, op de oostelijke oever van het Spaarne. Hier kan het ambacht van instrumentenbouwer met eigen ogen bekeken worden.

Spaarnwouderstraat 39-41
2011 AB Haarlem


Bezoek website

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Twee keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het museum biedt hiermee een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, met het accent op fotografie en videokunst. De jaarlijkse tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie belicht thema’s en personen uit de geschiedenis van de moderne kunst (ca. 1850 - heden) en richt zich op een breed publiek.

Grote Markt 16
Haarlem


Bezoek website