Luister Amsterdam: Megumi Tanno speelt in de Italiaanse Zaal van het Stadsarchief

29 oktober 2017 | 13.30 uur | Stadsarchief, Amsterdam
Musicus/ensemble: Megumi Tanno – fortepiano 

stadsarchief-wandschildering-ital-zaal

Aansluitend bij de tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800: de mooiste stadsgezichten organiseert het Stadsarchief Amsterdam een serie kamerconcerten in de achttiende-eeuwse Italiaanse zaal, in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat, gebouwd tussen 1919 en 1926.

Geelvinck Fortepiano Festival komt met twee internationale talenten naar Amsterdam. Het eerste concert neemt James Tibbles voor zijn rekening. Dit tweede concert wordt verzorgd door de Japanse Megumi Tanno. Zij staat bekend als een bijzonder levendige muzikant met een groot talent voor kamermuziek.

 

Programma 29 oktober om 13.30 en 15 uur:

‘The Soul takes Flight’

  • Muzio Clementi (1752-1832): Fantasie met variaties op ‘Au clair de la lune’, Op. 48
  • Ludwig von Beethoven (1770-1827): Fur Elise, WoO 59
    Pianosonate in c-mineur, Op. 13 “Pathetique”
  • Franz Schubert (1797-1828): Impromptu D. 899 – No. 1, C minor

Uitvoerende:
Megumi Tanno – Zahler fortepiano vleugel ca. 1805

 

Salonmuziek in de 18de eeuw:
In de achttiende eeuw werd alle muziek live uitgevoerd, want dat was de enige manier om er kennis van te nemen. Musiceren gebeurde vaak in huiselijke kring. De gegoede burgerij organiseerde huisconcerten voor vrienden en bekenden. De concerten vonden meestal plaats in de muziekkamer, of in een salon die was voorzien van behangsels zoals de Italiaanse Zaal in gebouw De Bazel. Er werd samen gemusiceerd, gegeten en gedronken. Daarnaast werd er gesproken over de nieuwste muziek of beeldende kunst.

Het Stadsarchief Amsterdam laat u kennismaken met deze achttiende-eeuwse salonsfeer. Eerst kunt u luisteren naar kamermuziek uit deze tijd, gespeeld op authentieke instrumenten. Vervolgens houdt een expert een korte kunstbeschouwing waarbij een originele achttiende-eeuwse tekening op de hand wordt getoond.

De Italiaanse Zaal
Bij hoge uitzondering is de Italiaanse zaal voor bezoekers aan de tentoonstelling ‘Kijk Amsterdam – 1700-1800, de mooiste stadsgezichten’ opengesteld voor de salon-recitals die, gedurende de tentoonstelling, twee maal elke zondag worden gegeven, om 13.30 en om 15 uur.

 

Kaartjes bestellen:
€ 20 regulier en € 15 met Stadspas en studenten met OVkaart
via: Klassiekemuziek.nlLocatie

Stadsarchief

Het Stadsarchief Amsterdam, het voormalig gemeentearchief Amsterdam, is gevestigd in gebouw De Bazel en beheert archiefmateriaal met betrekking tot de geschiedenis van Amsterdam en de Amsterdammers. Vijzelstraat 32, 1017 HK Amsterdam

Vijzelstraat 32
1017 HK Amsterdam