Informatie over het festival

Hoe klonken de pianowerken van Mozart, Beethoven, Chopin en hun tijdgenoten nu echt in hun tijd?

Wilt u een indruk krijgen? Kom dan naar het Geelvinck Fortepiano Festival en ervaar zelf de individuele klankkleur van de historische (forte)piano’s.

PIANO’S MET KARAKTER, MUZIEK MET EEN VERHAAL

Het festival
Met het festival willen wij het behoud van ons muzikale erfgoed bevorderen, geven wij onze muziektradities door aan een volgende generatie en stimuleren wij jonge musici en componisten om op gedurfde en spannende wijze deze historische muziekinstrumenten te hergebruiken in nieuwe composities.

In 2011 werd de eerste editie van het muziekfestival door Museum Geelvinck georganiseerd. Al vanaf het begin is het concours voor jong talent op historische fortepiano, een vast onderdeel van het festival. Inmiddels is het festival geprofessionaliseerd en maakt het zich los van het museum. De artistiek leiding is in handen van de internationaal befaamde fortepianist Michael Tsalka.

Sweelinck Collectie

Het Geelvinck Fortepiano Festival wordt georganiseerd rondom de Sweelinck Collectie, zo genoemd naar het Sweelinck Conservatorium aan de Van Baerlestraat waar de collectie tussen 1991 en 2006 voor het publiek toegankelijk was en ingezet werd voor vakonderwijs. Museum Geelvinck verkreeg daarna de collectie deze collectie met meer dan 80 historische (forte)piano’s uit de 18e en 19e eeuw onder zijn vleugels. De verzameling laat de grote variëteit zien, die in deze experimentele periode ontstond: vleugels, tafelpiano’s, giraffes, rechtopstaande vleugels enz. Door schenking en verwerving – onder meer met belangrijke historische piano’s uit de Finchcocks Collectie – kan het museum inmiddels met meer dan 110 authentieke instrumenten een overzicht van de ontwikkeling van de historische piano sinds 1742 klinkend tonen. Het is de belangrijkste collectie historische piano’s in Nederland en bovendien de enige ter wereld, die een beeld geeft van de ontwikkeling van de pianobouw in Nederland en met name in Amsterdam. In het voorjaar van 2017 opent Museum Geelvinck in Zutphen het Geelvinck MuziekMuseum.

Historische piano’s moeten regelmatig bespeeld en onderhouden worden om in een goede conditie te blijven. Helaas heeft een groot deel van de instrumenten dat in de afgelopen jaren moeten ontberen: vaak hebben zij vele jaren op zolder gestaan. De opzet is zoveel mogelijk te laten restaureren en in hun historische omgeving door professionele fortepianisten tot klinken te laten brengen. Inmiddels heeft Museum Geelvinck al op verschillende kastelen en buitenplaatsen bespeelbare piano’s kunnen plaatsen en laat daar concerten plaatsvinden. Bij voorbeeld in Kasteel Heeswijk (Heeswijk-Dinther bij Breda), Kasteel Sypesteyn (Loosdrecht), Buitenplaats Akerendam (Beverwijk), Huis Schouwenburg (‘t Harde) enz. Hier vinden ook festivalconcerten plaats. Door op deze wijze de collectie voor een breed publiek te ontsluiten en door samen te werken met de fortepiano-opleidingen in Nederland, bevordert Museum Geelvinck het behoud van dit unieke muzikale erfgoed.

Concours, masterclasses & symposium
Naast het brede scala aan intieme kamermuziekconcerten op diverse locaties in en rondom Amsterdam zijn er ook:
– een CONCOURS voor jonge professionele fortepianisten
– openbare MASTERCLASSES voor fortepiano, tafelpiano en klavichord
– een SYMPOSIUM over het bespelen en het behoud van historische (forte)piano’s

Het Geelvinck Festival zet de historische fortepiano centraal!

Museum Geelvinck viert 25-jarig bestaan
Zowel Museum Geelvinck, als het toenmalige Sweelinck Museum in het conservatorium aan de Van Baerlestraat, openden in 1991 hun deuren voor het publiek. Museum Geelvinck is eind 2015 verhuisd en daarom is er in dit overgangsjaar geen tentoonstelling. Met het festival wordt daarom ook het 25-jarig bestaan van museum en collectie gevierd. Vanaf najaar 2016 is reeds een deel van de collectie weer te zien in het Pianola Museum, waar ook een belangrijk deel van het festival plaats zal vinden. Het Geelvinck MuziekMuseum Zutphen opent zijn deuren pas in het voorjaar van 2017, maar ook in deze historische muziekstad vindt nu reeds een gedeelte van het festival plaats.

Het festivalprogramma wordt binnenkort bekend gemaakt.