Nadjezjda van Ittersum – beeldend kunstenares

Nadjezjda van Ittersum heeft in 2009 in het kader van Proeftuin Amsterdam reeds haar sculpturen getoond in ons museum. Zij voelt een nauwe band met Rusland, waar haar aristocratische familie, vooral bekend van de schrijver Vladimir Nabokov, zijn oorsprong vindt en dat komt in haar keramische werk tot uiting. Haar grootvader, Dmitri de Peterson (1886-1944), was de laatste consul van het Russische Tsarenrijk te Rotterdam (tot 1917). Zij is geïnspireerd door Nadjezjda Prinses Sayn-Wittgenstein-Sayn, geboren Nabokov. de zuster van haar overgrootmoeder Nathalia Nabokov, hofdame van de laatste Tsarina, Alexandra Feodrovna Romanova. De keramische tsarina’s en installaties heeft zij ondermeer geëxposeerd in het Nabokov Museum in St. Petersburg.

 

Nadjezjda vertelt over haar inspiratiebron en wijst op een licht vergeelde zwart-wit foto : ‘ Deze foto is gemaakt van het zusje van mijn overgrootmoeder. Haar naam is : Nadjezjda Prinses Sayn-Wittgenstein-Sayn , geboren Nabokov. Op deze foto draagt ze een Bojaren pak,dat bezaaid is met echte parels! Volgens overlevering gaat ze hier naar het jaarlijkse bal in de Hermitage ± 1907.

Mijn overgrootmoeder, Nathalia Nabokov en al haar vier zusjes waren Hofdames bij de laatste Tsarina Alexandra Feodrovna Romanovna. Het was een hele eer om door de Tsaar hiervoor gevraagd te worden. Mijn grootvader, Dmitri de Peterson, was de laatste Russische consul in Rotterdam onder het Tsaren- rijk, dat eindigde in 1917. Dmitri was een neef van de auteur, Vladimir Nabokov, die o.a. door de roman Lolita bekend geworden is.

In een van zijn romans , “Speak Memory”, is het dagelijks leven van de familie heel beeldend beschreven. Ook Nikolai Nabokov heeft de familie geschiedenis beschreven in het boek: “Bagazh “. Hierin staan interessante anekdotes over zijn excentrieke grootmoeder Maria Baronesse von Korff.

Ook in het pas verschenen boek : ‘Verloren Adel – de laatste dagen van de Russische Aristocratie”, van Douglas Smith, worden de Nabokovs op meerdere pagina’s beschreven.

Nadjezjda van Ittersum exposeerde haar Tsarina’s & ‘Family Tree” installatie in het Nabokov Museum te St. Petersburg in 2007. Aanleiding was een mysterieuze vondst op een vlooienmarkt , door een onbekende, van een prachtig familie album van het landgoed ‘Batova’. Een reportage met interview over haar Tsarina’s werd via de Russische Nationale Televisie (RTV) uitgezonden. Het album is aan het Nabokov Museum geschonken.

Nadjezjda werd in de hongerwinter geboren. Haar ouders hoopten dat de oorlog voorbij ging & gaven haar daarom deze naam. Nadjezjda betekent hoop in het Russisch.

De Tsarina’s zijn een ode aan haar aristocratische voorouders!

 Nadjezjda’s pronte keramische tsarina’s zijn te zien tijdens de tentoonstelling ‘Alexandr Mischan – Portraiture & Nadjezjda van Ittersum – ceramic Tsarinas’, in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, van 9 februari tot en met 11 maart 2013. De tentoonstelling sluit aan bij het Nederland – Rusland Jaar 2013 / nlrf2013.

 

Overzicht