Geelvinck Muziek Museum Zutphen

Juni 2017 opent in de muziekstad Zutphen ons nieuwe muziekmuseum. De gemeente Zutphen heeft ons de gelegenheid gegeven om pal in de historische binnenstad in het prachtige 18e-eeuwse herenhuis “De Wildeman” – voorheen Museum Henriëtte Polak, dat naar de Hof van Heeckeren is verhuisd – voor een periode van twee jaar een “pop-up” tentoonstelling vorm te geven.

 

Ons thema is Ludwig van Beethoven, de icoon van de klassieke muziek. Kom kijken naar ’s werelds de oudste rechtopstaande piano uit 1790 en zijn voorloper, een spinet uit 1742. Geniet van drie eeuwen pianomuziek.

 

Beethoven in Zutphen ?!

Zou de bekendste en meest invloedrijke componist uit de klassieke muziek, Ludwig van Beethoven, misschien toch in Zutphen geboren zijn ? Een kind van de revolutie wiens roem nagalmt in het volkslied van de Europese Unie, de David Bowie van zijn tijd, het genie dat een ongekende invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de pianoforte en daarmee de basis heeft gelegd voor de romantische muziek van de lange 19e eeuw. In de tentoonstelling komt het persoonlijke verhaal van deze geweldenaar in de klassieke muziek tot leven.

 

Piano

Ervaar hoe de piano zijn intrede deed en uitgroeide tot wereldwijd het meest bespeelde muziekinstrument. Ooit het lichtvoetige symbool van rebellie en revolutie, evolueerde dit steeds complexer geconstrueerde klavierinstrument tot de zware, zwarte concertvleugel. De wollig-romantische klankkleur lijkt dan niet meer op het heldere klankpallet waarvoor Mozart en Beethoven schreven. De rebelse jaren’ 60 – ’70 van de vorige eeuw deed de interesse in de authentieke muziek herleven. Belangrijke instrumenten uit de Sweelinck Collectie, die toen voor het Conservatorium in Amsterdam bijeengebracht is, zullen nu te zien en vaak ook te horen zijn in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

 

In de pop-up tentoonstelling voor jong en oud maakt u kennis met dit bijzondere muziekinstrument, dat over de hele wereld door alle generaties heen, van klassiek tot jazz en pop, van solo tot bigband, thuis, in het concertgebouw of op het treinstation, pianisten met hun creativiteit en virtuositeit het publiek in vervoering brengt.

 

Kamerconcerten

Beleef de muziek van Mozart, Beethoven en Chopin, zoals hun tijdgenoten die ervaren hebben. De soms opvallend vormgegeven historische piano’s kunt u niet alleen in de stijlkamers bewonderen; deze worden ook regelmatig bespeeld. Kijk in de concertagenda voor uitvoeringen door belangrijke fortepianisten uit binnen- en buitenland van zowel klassieke werken, als spannende eigentijdse en cross-cultural composities, improvisaties, jazz, tango en verrassende combinaties met instrumenten uit andere werelddelen.

 

Schuilkapel

Verborgen op de bovenverdieping vindt u een 17e-eeuwse schuilkapel. De stilte van vervlogen eeuwen wordt doorbroken door de klanken van weleer.