Nieuwe aanwinst: tafelpiano Stephen Moore & Co., Londen, 1796

Gepubliceerd op: 15 september 2015

Soms valt het oog op een aanbieding van een instrument, dat een mooie aanvulling op de Sweelinck Collectie zou vormen. Deze zomer werd een tafelpiano aangeboden op een kleine veiling in Zürich, in de catalogus gedateerd als 19de eeuws. Bij nadere beschouwing bleek het te gaan om een  instrument, gebouwd door Stephen Moore in 1796.

Stephen Moore – pianobouwer

Deze Londense pianobouwer is in de leer geweest bij Longman & Broderip, een prestigieuse Londense handelaar in fortepiano’s. Wij waren zo gelukkig, dat het instrument niet door andere geïnteresseerden is opgemerkt en wij het niet te duur konden verwerven.

Een instrument met een verhaal

Het instrument blijkt in al zijn eenvoud nog in goede staat. En aan deze tafelpiano hangt een verhaal: Stephen Moore heeft drie jaar voor de beroemde firma Longman & Broderip gewerkt, maar na zijn vertrek laat een van zijn ex-collega’s zich in een brief uit 1799 bijzonder negatief over hem uit. Mogelijk is dat achterklap, maar duidelijk is wel dat Moore weinig geluk heeft gehad in zijn leven als zelfstandig pianobouwer. In 1796 heeft Moore onze tafelpiano gebouwd en hij is dan gevestigd in Panton Square, Haymarket. Echter al een jaar later vestigt hij zich als pianobouwer in Edinburgh, in een samenwerkingsverband met de muziekhandelaar John Watlen. Naar verluid, gaat het niet goed en reeds na zes maanden gaan zij ruzieënd uiteen. In 1798 is Moore gevestigd in Glasgow, waar hij piano’s en orgels stemt en restaureert.

Tegen 1802 keert hij berooid terug naar Londen, waar hij in de gevangenis (Fleet Prison) belandt, omdat hij zijn schulden niet kan afbetalen. Dit lot treft vele van zijn collega’s omdat als gevolg van de economische crisis resulterend uit de nasleep van de Franse Revolutie en de Napoleontische Oorlogen, de vraag naar muziekinstrumenten gekelderd is. Moore vestigt zich dan als pianobouwer in Upper St. James Street – Golden Square (vlakbij de firma Broadwood, waarvoor hij dan mogelijk werkt), een buurt in St. James, waar vrijwel alle beroemde pianobouwers van zijn tijd op een kluitje gevestigd zijn. In december van dat jaar laat hij zijn testament opmaken en onze pianobouwer sterft reeds op 27 oktober 1803. Zover bekend, is onze tafelpiano – die eerder in 1982 door Sotheby’s werd geveild – het enige overgebleven instrument van deze onfortuinlijke pianobouwer.

 

Overzicht