UNESCO Werelderfgoed Weekend 2013

Op 15 en 16 juni vindt het UNESCO Werelderfgoed Weekend plaats, dit keer met het thema “muziek”. Wij brengen in dit weekend de fortepiano’s van de Sweelinck Collectie tot klinken tijdens vier muzikale rondleidingen op zondag 16 juni.

Nederland heeft verschillende Werelderfgoed Sites, zoals bij Amsterdam de Beemster, de Stelling van Amsterdam en sedert 2010, de Amsterdamse grachtengordel. Dit jaar viert de grachtengordel het feit dat vier eeuwen geleden begonnen is met het graven van deze toen opmerkelijk innovatieve stadsuitbreiding. Bureau Monumentenzorg en Archeologie / BMA van de gemeente Amsterdam is het kenniscentrum en aanspreekpunt voor ieder met belangstelling voor ons stedelijk cultureel erfgoed en is mede-organisator van de Open Monumenten Dagen  / Heritage Days (26 mei, 14 juli en 14 – 15 september) en van dit UNESCO Werelderfgoed Weekend 2013 (15 en 16 juni).

Vanaf de late18e eeuw is Amsterdam een belangrijk centrum van de productie van muziekinstrumenten, vooral op het terrein van de fortepiano-bouw. De families, die de huizen bewoonden op de grachtengordel, waren belangrijke afnemers van deze instrumenten. Het was bij de gegoede burgerij bon ton om de jonge dochters pianoles te laten nemen. Er zullen dus in bijna alle grachtenhuizen tafelpiano’s of pianoforte vleugels hebben gestaan. Het samen musiceren werd een belangrijke sociale gebeurtenis, waarvoor men geregeld bij elkaar op bezoek kwam. Zo zijn de salons geboren, die zo populair waren in de 18de en 19de eeuw en eigenljk nooit meer helemaal verdwenen zijn.

Het leren musiceren was voor jonge meisjes uit ‘de betere kringen’ een mogelijkheid om kennis te vergaren en zich ook breder te bekwamen op cultureel gebied en zich zo verder te ontwikkelen. Sommigen ontdekten hun speciale talenten om bijv. ook zelf te componeren, te schrijven of te gaan schilderen. Ook Belle van Zuylen is niet alleen als schrijfster, maar eveneens als componiste bekend geworden. 

Zo heeft de fortepiano ook aan de emancipatie van de vrouw bijgedragen.

 

UNESCO Werelderfgoed Weekend 2013

Op zaterdag 15 juni vindt de opening van het UNESCO Werelderfgoed Weekend 2013 plaats in Gebouw de Bazel en zal muzikaal worden omlijst met een optreden door de fortepianiste Tullia Melandri op een Duwaer tafelpiano, in 1830 vervaardigd door de Amsterdamse pianobouwer Johannes Duwaer. Dit recital vindt plaats tussen 18.30 uur en 19.15 uur.

In het Stadsarchief  wordt ter gelegenheid van dit weekend  een kleine tentoonstelling ingericht over de werelderfgoederen in Nederland. Dit weekend wordt mede georganiseerd door BMA / Bureau Monumentenzorg Amsterdam.

 
Muzikale Rondleidingen:

Op zondag 16 juni kunt u deelnemen aan een van de vier rondleidingen langs de historische pianofortes (Sweelinck Collectie) door de conservator, dr. Olaf van Hees, in Museum Geelvinck Hinlopen Huis

– aanvang: 12.00, 13.15, 14.30 en 15.45 uur; duur ca. drie kwartier; groep ca. 15 pers.

– bijdrage: € 12 p.p. (inclusief entree museum), schenking t.b.v. Restauratiefonds

– kortingen: kinderen, Museumkaart en Stadspas € 6 p.p.

Meer informatie en tickets muzikale rondleiding bestellen klik hier

 

Geelvinck Salon

Ook op zondag 16 juni vindt om 17.15 uur, de Geelvinck Salon plaats: “Cello in volle bloei”: cellosuites van J.S. Bach door Anna Katynska op barokcello i.s.m. Pegasus School for Early Music (NB: de aanvangstijd is iets opgeschoven, nl. naar 17.15 uur i.v.m. de Open Tuinen Zondag)

– bijdrage: € 15 p.p. (inclusief entree museum), schenking t.b.v. Restauratiefonds

– kinderen en Vrienden: € 10 p.p.

– informatie en kaarten bestellen:

Meer informatie en tickets kamerconcert bestellen klik hier

 

Zowel de rondleidingen, als het Geelvinck Salon kamerconcert zijn ten bate van het Geelvinck Restauratiefonds voor het bespeelbaar houden van de pianofortes.

De prijswinnende pianiste Tullia Melandri verzorgt met een accent op Nederlandse componisten, een muzikale omlijsting van de UNESCO Werelderfgoed tentoonstelling op een pianoforte tafelpiano. Deze historische piano is gebouwd in 1830 door Joannes Baptista Duwaer (1791-1865), gevestigd aan de Bloemgracht te Amsterdam; een leerling van de beroemde Amsterdamse pianobouwer Cornelis Charles Emanuel van der Does (1769-1827), gevestigd aan de Amstel no. 99,  die op zijn beurt een leerling van de eerste Amsterdamse pianobouwer, Meincke Meijer, was. Vanaf 1779 vestigt de voormalige compagnon van de Londense pianobouwer Johannes Zumpe, de “vader van de tafelpiano”, Meincke Meijer zich samen met zijn broer Pieter in Amsterdam en legt daarmee de basis voor de Nederlandse, en vooral Amsterdamse, piano-industrie.

 

De Sweelinck Collectie, beheerd door Museum Geelvinck Hinlopen Huis, geeft een overzicht van de vroege Nederlandse – en vooral Amsterdamse – pianobouw. De piano is het meest bespeelde muziekinstrument in Nederland. Haar ontstaansgeschiedenis, met klassieke namen als Mozart, Haydn en Beethoven, is sterk gerelateerd aan de opkomst van de burgerdemocratie en de emancipatie van de vrouw.  Deze collectie – de grootste in Nederland – is gericht op vakeducatie en het levend houden van ons muzikaal erfgoed. Regelmatig zijn concerten op deze historische instrumenten te beluisteren in Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

Meer informatie over de Concertagenda klik hier