Verborgen Verhaal

LITACH vierkant Verborgen Verhalen

Gefeliciteerd! Je hebt een verborgen verhaal uit Grachten Verhalen gevonden!

30 december 1692: Slavenhandel

In 1689 wordt Albert Geelvinck benoemd tot directeur van de Sociëteit van Suriname, de publiek-private beheersmaatschappij voor deze kolonie. In Suriname was toen een groot tekort aan arbeidskrachten voor het zware werk op de suikerplantages. Eind december 1692 tekent Albert de opdracht om 500 zwarte slaven uit West-Afrika naar Suriname te verschepen. Nauwkeurig werd genoteerd aan welke eisen de slaven moeten voldoen: zij moeten gezond en niet ouder dan 36 jaar zijn. Slaven jonger dan vijftien jaar worden voor een lagere prijs ingekocht. De aankoop wordt gedaan in de Nigeriaanse havenstad Calabar, waar de internationale slavenhandel in handen van inheemse clans is. Bij aankomst in Suriname zullen de slaven voor de vaste prijs van 200 gulden worden aangeboden. Suikerplantages kunnen de betaling deels in suiker voldoen. Hier was het om begonnen: in de 17e en 18e eeuw vormt de suikerindustrie voor Amsterdam een van de belangrijkste inkomstenbronnen.

De tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ in Museum Geelvinck Hinlopen Huis over dit thema is te zien van 29 maart t/m 31 september 2013.

 

Bij dit verhaal hoort de letter E.

Verzamel de overige letters op www.cromhouthuizen.nl , www.willetholthuysen.nl en www.opsolder.nl en vul het juiste woord in op het wedstrijdformulier om kans te maken op een nacht aan de gracht. Veel succes!

In mei, juni, september, oktober, november en december worden bovendien extra prijzen verloot: twee keer twee vrijkaartjes voor een zondagmiddag concert naar keuze in ons museum. Let op: winnaars van deze prijs maken nog steeds kans op een hotelovernachting.

Lees hier meer over de actie.