Voordekunst: ‘Breng de Mesenliches weer tot leven!’ voor 100% geslaagd!

Gepubliceerd op: 21 september 2016

Samen met Voordekunst zijn wij een crowdfundingsactie gestart om een heel bijzonder en misschien nog wel de enige bestaande Mesenliches fortepiano te restaureren en weer tot klinken te brengen. Met zes pedalen en een ‘Janitsarenroffel’ en -bel voor special effects, behoorde deze ca. 1820 in Wenen gebouwde fortepiano vleugel tot de top in zijn tijd. Met uw gulle donatie  hebt u bijgedragen de Mesenliches weer tot leven èn klinken te brengen!

 

Hoera! 100% van het benodigde bedrag is gehaald!

Onze oproep Steun deze restauratie! Doneer! heeft succes gehad.
Hoe u dat deed? Kijk op: Voordekunst.nl/fortepiano

Met een donatie van € 2.500 door de Provincie Gelderland is onze crowdfundingsactie om de Mesenlichers fortegrand piano te restaureren, voor het volle pond gehaald. Wij danken alle gulle gevers èn de Provincie Gelderland voor hun steun om dit unieke instrument uit Beethoven’s tijd te kunnen gaan restaureren. Over een jaar kunt u deze vleugel, met zes pedalen voor special effects, zoals trommel, bel, fagot (een drumband en symfonie-orkest in één) horen in het Geelvinck MuziekMuseum in Zutphen.

 

Waarom deze campagne?

De Mesenliches Fortegrand – mogelijk het enige exemplaar dat de tand destijds heeft doorstaan – is omstreeks 1820 in Wenen gebouwd door Mathias Mesenliches. Deze fortepiano met maar liefst zes pedalen is vergelijkbaar met een instrument van de beroemde bouwer Conrad Graf, ‘de Bugatti onder de piano’s’. Iedere fortepiano heeft een unieke klankkleur en eigenschappen. Het feit dat dit waarschijnlijk de laatste Mesenliches is en dat het kwalitatief tot de top uit zijn tijd behoorde, maakt het instrument extra bijzonder. Helaas is het instrument in erbarmelijke staat. Om het weer bespeelbaar te maken, moet er veel gebeuren. Deze specialistische en tijdrovende restauratie is een kostbare aangelegenheid.

Historische fortepiano

De fortepiano is de aanduiding van de historische piano uit de 18e en 19e eeuw. In tegenstelling tot de tot dan toe gebruikte spinet en klavecimbel kan hier zowel hard (forte) als zacht (piano) worden gespeeld. De fortepiano is het instrument waarop grote componisten zoals Mozart, Haydn en de vroege Beethoven hun werken componeerden. Om de fortepiano te kunnen bespelen en bestuderen zijn originele historische piano’s onontbeerlijk.

Museum Geelvinck

De collectie van Museum Geelvinck bestaat uit ruim 110 historische piano’s uit de 18e en 19e eeuw. Deze collectie groeit door schenkingen en verwerving nog steeds. Hiervan is een deel bespeelbaar, maar helaas is een groter aantal nog in erbarmelijke staat, waaronder de Mesenliches Fortegrand. Voor Museum Geelvinck zijn muziek en instrument onlosmakelijk met elkaar verbonden. Behoud voor de toekomst ziet het museum breder dan alleen restauratie om te conserveren en te beheren. Daarom heeft het museum op verschillende buitenplaatsen en kastelen historische piano’s geplaatst en organiseert daar nu kamerconcerten. Ook wordt jaarlijks het Geelvinck Fortepiano Festival georganiseerd. Dit dient twee doelen: door het bespelen van de historische piano’s blijven deze technisch in goede staat en tegelijkertijd kan het publiek kennis maken met het authentieke geluid van de fortepiano door zowel oude als nieuwe muziek.

Het museum is eind vorig jaar verhuisd uit het Geelvinck Hinlopen Huis. Samen met het Pianola Museum is het museum bezig met een nieuwe publiekspresentatie in Amsterdam. Bovendien opent in de loop van 2017 het Geelvinck MuziekMuseum in Zutphen. Hier zal ook de gerestaureerde Mesenliches Fortegrand komen te staan.

 

Steun deze restauratie! Doneer!

Doneer openbaar óf anoniem – hoe u dat doet? Kijk op Voordekunst.nl/fortepiano

Overzicht