21 maart 2018: Carillonconcert voor Bach’s 333ste Verjaardag in Zutphen

Deel dit bericht:

Bach’s geboortedag op 21 maart, dit jaar 333 jaar geleden, was voor REMA, het Europese netwerk voor oude muziek, aanleiding om 21 maart al in 2013 uit te roepen tot ‘European Day of Early Music’ / EDEM, met de oproep op die dag ‘iets’ met muziek te doen.

 

Filmische impressie van het carillonconcert van Frans Haagen door cineast Michel Agterberg.

 

Wijnhuistoren Carillonconcert in Zutphen 21 maart
Samen met de Vrienden van het Carillon geven wij gehoor aan die oproep door een aubade aan Bach te brengen, gespeeld op het carillon van de Wijnhuistoren in Zutphen door beiaardier Frans Haagen. Een filmische impressie ervan is dezelfde middag al te zien op onze website www.geelvinck.nl, onder Nieuws

Vrienden van het Carillon van de Wijnhuistoren
Sinds 1644 zingt in Zutphen de tijd. Elk kwartier klinkt er over de middeleeuwse binnenstad een wijsje van het carillon in de Wijnhuistoren. Het carillon van de Wijnhuistoren is het muzikale sieraad van de binnenstad van Zutphen. De stichting Vrienden van het Carillon  maakt het mogelijk dat het carillon in goede staat verkeert en op tijd de kwartieren en have uren aangeeft; dat er regelmatig carillonconcerten door de stadsbeiaardier Frans Haagen te horen zijn, zoals op de vaste marktdagen en voor een bijzondere gebeurtenis als Bach’s verjaardag;  dat er zg. Wandelconcerten worden georganiseerd en bezoekers worden ontvangen in Het Clockhuys voor een rondleiding en uitleg over de werking van het carillon. Het carillon van de Wijnhuistoren in Zutphen wordt gerekend tot het klinkend erfgoed van de stad.

REMA / EDEM en 21 maart
Dit carillonconcert ter ere van Bach’s geboortedag, 21 maart 1685 staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van de European Day of Early Music / EDEM, een initiatief van REMA / Réseau Europeen de Musique Ancien / European Early Music Network, een platform dat open staat voor een ieder die de vroege muziek beoefent, een podium geeft of een warm hart toedraagt.

Onze ambitie
Het carillonconcert op 21 maart van 12 tot 13 uur in Zutphen staat inderdaad niet op zichzelf: van 11 tot 12 uur bespeelt Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier van Utrecht, een concert op het carillon van de Domtoren – een estafette én een traditie zijn geboren.

Wij hopen dat zich nu meer carillons gaan aansluiten, in Nederland maar ook daarbuiten, om jaarlijks op 21 maart een hommage aan Bach te brengen. Wij kunnen daarbij rekenen op de steun van de Vrienden van het Carillon, maar ook van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging – dit jaar 100 jaar oud – dat een uitgebreid netwerk heeft met verbindingen naar klokkenspel-verenigingen over heel Europa en daarbuiten.

Onze ambitie is dat er in de komende jaren zich een uitwaaierend netwerk van carillons en beiaardiers over heel Europa ontwikkelt, die allemaal op 21 maart – op de Europese Dag van de Oude Muziek – hun carillon laten spelen ter ere van Bach.

Film
Cineast Michel Agterberg maakt een filmische impressie van het carillonconcert van Frans Haagen op woensdag 21 maart 2018, dat dezelfde middag nog te zien zal zijn op onze website www.geelvinck.nl. Het zal dan worden doorgestuurd aan de digitale broadcasting service van REMA, die samenwerkt met de European Broadcasting Union (EBU).