5000 bloembollen de grond in

Gepubliceerd op: 24 oktober 2012
Afgelopen week (derde week oktober 2012) zijn er meer dan 5000 bloembollen de grond in gegaan. De parterres langs de vijver beloven volgend voorjaar in een zee van bloeiende bollen te veranderen:

In een tapijt van Muscari armeniacum (blauw druifje,) zullen oude en nieuwere variëteiten bollen te voorschijn komen zoals  de purperen Tulipa ‘Philppe de Comines (1891), Fritillaria persica (1573), Fr. uva-vulpis (1975), Narcissus ‘Thalia’ (1952) en nog een paar andere soorten. Ook in 2013 zal de kop van de vijver weer oranje kleuren met de oranje- en geelbloeiende tulpen ‘Margriet’ en ‘Irene’, vergezeld door de donkeroranjerode tulp ‘Hermitage’. 
In het landschappelijke deel van de tuin hebben we weer een aantal Erythronium revolution ‘White Beauty’ (1895) bij geplant met zijn prachtige witte bloemen en mooi gevlekte blad, Galanthus elwesii (1874).
Daarnaast hebben we ook weer veel Kievitsbloemen (1572) geplant.  De kievitsbloem behoort tot de familie van de lelieachtigen (Liliaceae). De botanische naam is Fritillaria meleagris. Meleagris is afgeleid van Meleagros, de koning van Kaludon uit een Griekse sage. Letterlijk betekent meleagris parelhoen. De bloei begint in april en eindigt in mei. De bloemen zijn spectaculair getekend. De patroontekening lijkt op een slangenhuid. Rode en witte vierkantjes lijken als schubben op de bloemkelken te liggen. In het begin van de bloei zijn de bloemkoppen naar de grond gericht. Wat later in de bloeifase staan de kelken stijf rechtop en bovendien geuren ze dan.
Dit is slechts een kleine greep uit de soorten onze museumtuin het komend jaar gaan kleuren.
 

Overzicht