Alphens Kozakkenkoor op concertreis naar Wit-Rusland, 23-29 april 2017

Het Alphens Kozakkenkoor jublieert dit jaar en is ter viering hiervan in april op concertreis geweest naar Wit-Rusland, met optredens in Minsk en Gomel, de stad waar de dirigent, Arkadi Gankin geboren is. Arkadi is voor ons geen onbekende, al vele jaren luistert hij op 13 januari het traditionele Oud-Russisch Nieuw Jaar op in de Groote Industrieele Club. Piet van Dam, verbonden aan het koor voor PR, doet verslag van deze boeiende reis met vele ontroerende momenten.

 

Reisverslag Alphens Kozakkenkoor.

Het jubilerende Alphens Kozakkenkoor onder leiding van dirigent Arkadi Gankin, geboren in Gomel, heeft van 23 tot 29 april 2017 een concertreis door Belarus gemaakt. In Russisch-orthodoxe kerken in Gomel en Minsk wisten de kerkgangers niet wat ze meemaakten. Tijdens de excursies werden ook veel kerken bezocht en zongen daar plotseling in opperste concentratie 27 Nederlandse zangers prachtige byzantijns-liturgische liederen. Publiek was daarbij zeer onder de indruk, zeker toen ze de flyer aangeboden kregen en in hun eigen taal konden lezen waar het Alphens Kozakkenkoor vandaan kwam en wat de intentie van hun bezoek was.

Met groot succes werd opgetreden in twee uitverkochte theaters in Gomel en Minsk, waar het publiek met verbazing én enthousiasme die Hollanders alleen maar Russische liederen hoorde zingen. Er werd luidruchtig met de kozakkenliedjes meegezongen, geklapt en bravo geroepen. De concerten werden gegeven in samenwerking met het Wit-Russisch dans- en zangensemble Ritmie Serdtse.

Een koor blijft een koor en dat wil overal zingen, of het nu in een kasteelmuseum, een restaurant of op de rondvaartboot is. Gelukkig was er voor de 44-koppige groep zangers en partners genoeg tijd om ook excursies te maken.

Het Kozakkenkoor kijkt met voldoening terug op deze bijzondere ervaring. Muziek brengt mensen bij elkaar, zo stipte ook de tijdelijk zaakgelastigde in Minsk, Paul van Oostveen, in een toespraak aan.

Het jubileumjaar wordt afgesloten met een groot concert op 8 oktober ’s middags in Theater Castellum te Alphen aan den Rijn met Russisch ensemble Samovar en de mezzo-sopraan Viktoria Pankratova.

 

tekst: Piet van Dam
PR Alphens Kozakkenkoor