Arnold Bake Society Day on Musical Instruments: 18 november 2017

Gepubliceerd op: 25 november 2017

De Arnold Bake Society is in 1984 opgericht met het doel een platform te bieden aan allen die de studie van muziek en de uitvoerende kunsten wereldwijd beoefenen, ook wel cultural musicology of ethnomusicology genoemd. Arnold Bake, 1899 -1963, was een Nederlandse musicoloog en Sanskritist, die zijn leven heeft gewijd aan de bestudering en de uitvoering van Indiase muziek en klassieke zang. De Arnold Bake Society verbindt allen met liefde voor “the world of music | music of the world”.

Waarschijnlijk is de interesse voor Indiase muziek bij Arnold Bake gewekt naar aanleiding van het bezoek in 1920 van de beroemde Indiase dichter en Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore (1861-1941) aan Nederland. Bake besloot zijn doctoraalstudie Sanskrit en andere Aziatische talen aan de universiteit van Leiden en Utrecht, bij professor Vogel en professor Gonda, voort te zetten aan de universiteit die Tagore had opgericht in Santiniketan, West Bengalen. Hier heeft hij zich verder gespecialiseerd in Indiase muziek en zang,  klassieke, traditionele en folk-stijlen, waaronder ook de gedichten en liederen van Tagore.

Muzikaal erfgoed van het Indiase cultuurgebied
Tijdens zijn langdurig en herhaaldelijk verblijf in India en Nepal heeft Bake tal van muziekopnamen gemaakt, die nu een schat aan uniek muzikaal erfgoed vormt uit verschillende regio’s van India en Nepal, maar ook het hedendaagse Pakistan en Bangladesh. Nu online te beluisteren op British Library Sounds.

zie: http://blogs.bl.uk/sound-and-vision/2017/05/the-sound-recordings-of-arnold-a-bake-at-the-british-library-sound-archive-a-treasure-trove-of-south.html

Terug in Europa, heeft Arnold Bake een functie aangeboden gekregen aan SOAS (School od Oriental and African Studies) van de Universiteit van Londen, waar hij zijn kennis in publicaties heeft vastgelegd en aan jongere studentengeneraties heeft overgedragen.

Arnold Bake Society
Kenmerkend voor de tijd, waarin de Arnold Bake Society is opgericht, de jaren rond 1984, is de grote belangstelling voor Indiase muziek.  Opgemerkt moet worden dat de invloed van de Beatles, met name toen zij zich zelf in Indiase muziek en spiritualiteit gingen verdiepen, onder meer in kontact met Ravi Shankar, hier ook aan heeft bijgedragen. In die jaren zijn tal van concerten georganiseerd op podia als de Mozes & Aaronkerk en later het Soeterrijntheater, verbonden aan het KIT, Koninklijk Instituut voor de Tropen, waar de bijzonder stimulerende rol en grote deskundigheid van Felix van Lamsweerde niet ongenoemd mag blijven.

Deze belangstelling heeft Arnold Bake helaas niet meer mee mogen maken, hij overleed kort voor deze populariteitsexplosie voor de Indiase muziek van de jaren 60 en 70.

Om zijn muzikale erfenis te behouden en te verspreiden en daarmee de aandacht voor en kennis van de muziektradities van het Indiase cultuurgebied te stimuleren, organiseert de Arnold Bake Society studiedagen, zoals de ‘Day on Musical Instruments’ op 18 november 2017, in het Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam, waar een aantal boeiende lecture-recitals zijn gepresenteerd:

  • Sinan Arat: Ney flute traditions in Turkey
  • Ivan Vendemiaitti: Brazilian bamboo flute Pifano and the North-West Brazilian Pife band traditions
  • Fred Gales: the harp in Asia, Burmese Karen harp and harp songs
  • Masumi Nagasawa: harps – single and double action
  • Paneldiscussie ‘Music Instruments in Musea and Academia in the Netherlands’
    met Joep Bor, (Universiteit Leiden) Wayne Modest (Tropenmuseum / Museum Volkenkunde en de VU), Giovanni di Stefano (Rijksmuseum)

 

Om deze belangrijke functie voor het behoud van de kennis van de muziekculturen wereldwijd te ondersteunen, kunt u lid worden van de Arnold Bake Society, zie: https://bakesociety.wordpress.com/about/

lid worden: https://bakesociety.wordpress.com/membership/

mail naar: bakesociety@gmail.com

Overzicht