Bashkortostan 100 jaar: Veessen viert mee, 23 maart 2019

Deel dit bericht:

Op 23 maart j.l was het feest in Bashkortostan wegens het 100 jarig bestaan van de Autonome Republiek Bashkortostan en dat vierden we mee in Veessen. Samen met vertegenwoordigers van de Heerder Historische Vereniging en de Historische Vereniging Wijhe, brachten wij een heildronk uit bij het Bashkierse ruiterbeeld in Veessen, aan de IJssel.

Op 11 januari 2018 is in tegenwoordigheid van een delegatie uit Bashkortostan, het bronzen ruiterbeeld, gemaakt door de beeldhouwer Alexander Taratynov, door toenmalig plv. burgemeester Fred de Graaf gepresenteerd.

zie eerder Bericht

Het is onze bedoeling dat dit monument bijdraagt aan het levend houden van de herinnering aan de memorabele episode in november 1813, toen de eerste stoottroepen van Tsaar Alexander I, een groep van ca. 300 Bashkierse ruiters, onder bevel van generaal Alexander von Benckendorf, samen met de commandanten Prins Narishkin en Prins Gagarin, aan de overs van de IJssel stonden.

Dit moment vormde het begin van de bevrijding van Nederland van de overheersing door Napoleon en heeft zodoende mede de vestiging van het Huis van Oranje als monarchie mogelijk gemaakt.

korte video impressie van de heildronk