Beethoven in Cité de la Musique – 26 januari 2017

Le Mythe de Beethoven
U kunt er niet meer heen, maar wij waren er nog net: ‘Le Mythe de Beethoven’ in het imposante Cité de la Musique in Parijs. Tot en met afgelopen weekend stond Beethoven in de schijnwerpers, met de nadruk op zijn niet aflatende betekenis en invloed op het culturele leven, niet alleen in Europa, maar de hele wereld. Wij zijn met de nieuwe directeur van het Cité de la Musique in gesprek over samenwerking.

Geelvinck MuziekMuseum Zutphen
In het nieuwe Geelvinck MuziekMuseum Zutphen zal Ludwig van Beethoven een centrale plaats innemen. Dit in de eerste plaats vanwege zijn overweldigende invloed op de muziek van de lange 19e eeuw en zijn iconische betekenis tot op de dag van vandaag. Beethoven heeft tevens een niet te onderschatten invloed gehad op de ontwikkeling van de fortepiano.

Los daarvan heeft Zutphen een speciale band met Beethoven: er is sprake van de mogelijkheid dat hij in Zutphen het levenslicht zag. Meer hierover berichten wij u in de toekomst meer.

Beethovens visie op de wereld, die in zijn werk doorklinkt (zoals bijv. in zijn opera ‘Fidelio’ over de bevrijding van een politieke gevangene in een corruptieschandaal, waarin o.a. een ode aan de vrijheid wordt gebracht door een koor van gevangenen), is tot op de dag van vandaag – wellicht juist nu – relevant.