Bijen in de stad – hoe doe je dat? ism Landschap Noord-Holland, 21 januari, 20 uur

Deel dit bericht:

Op natuurlijke wijze bijen houden in de stad: het kan! Plaats een bijenhotel (foto), bouw een bijenpaleis (Westerpark), plant bijen-lokkers als de vlinderstruik, etc. Samen met Landschap Noord-Holland nodigen wij u uit om dit onderwerp te verkennen op dinsdag 21 januari. Drie jaar geleden is in onze tuin een bijenkast geplaatst met een vriendelijk bijenvolkje. Vorig jaar hadden we zelfs een paar potjes honing. Graag delen wij onze ervaring met u.

Op natuurlijke wijze bijenhouden in de stad: er zijn al succesvolle voorbeelden! En het is goed voor de natuur. Jaap Molenaar, Tom van de Beek,  initiatiefnemer van IloveBeeing en imker Kenneth Erselina vertellen hoe. Janneke Wolff-van der Heyden vertelt over hoe Slowfood Nederland de bij op de agenda heeft gezet en Jurn Buisman neemt u mee de tuin in naar ons bijenhotel (als het nog licht genoeg is).

Programma en sprekers

– Wat is er aan de hand met de bijen in Nederland?, door Jaap Molenaar /Landschap Noord-Holland, 

– Urban Beekeeping in the city, door Thomas van der Beek en Kenneth Erselina, van ‘I Love Beeing’ en ‘Bussiness 4 Bees

– Time is Honey – hoe ontmoet je het bijenleven in de stad alsof het vanzelfsprekend is? door Janneke Wolff-van der Heyden, SlowfoodBijenbehoud en Jurn Buisman, Museum Geelvinck

Deelname: een kaartje voor de lezing kost € 18,-. Als Beschermer van Landschap Noord-Holland betaalt u, op vertoon van uw pas, een kortingstarief van € 12. Voor reserveren: klik hier

Van Landschap Noord-Holland staat ook een bijenhotel in onze tuin. Uw bijdrage komt ten goede aan onze bijen.

Bijenhotel in de Geelvinck tuin

De hotelcapaciteit in de binnenstad heeft zijn grenzen wel bereikt, maar niet voor bijen. In juni 2013 hebben we een hotel geopend voor solitaire bijen. Landschap Noord Holland heeft een speciaal zelfbouw-bijenhotel kit ontwikkeld, waarvan er nu een afgelopen zomer bij ons in de tuin is geplaatst. Medewerkers van Landschap Noord Holland hebben het hotel geïnstalleerd (foto). Onze Geelvinck tuin neemt al twee jaar deel aan het Urban Beekeeping Project, met een korf in de tuin. Onze beide bijenvolkjes hebben het helaas niet overleefd, maar we geven de moed niet op en overleggen met imkers hoe ook de honingbij bij ons een goed en veilig onderkomen te bieden. 
 
2012 was het Jaar van de Bij, maar daar gaan alle deelnemers van vorig jaar ook in 2013 en 2014 mee door, zie: http://www.bijenlint.nl/partners/deelnemende-organisaties.
 
Tijdens de Open Tuinen Dagen / OTD in 2012 en 2013 stond Slow Food Bijenbehoud bij ons in de tuin. Janneke Wolf-van der Heyden was aanwezig om bezoekers  in te wijden in de fascinerende wereld van de bij. Daar gaan we ook tijdens de OTD van 2014 mee door.

Meer nieuws over bijen en onze tuin

Meer info over bijen

Voor meer informatie over bijen verwijzen wij graag naar de volgende websites: