Case della Memoria in Vinci, 12-15 december 2019

Deel dit bericht:

500 jaar geleden is Leonardo da Vinci geboren in het stadje Vinci, goede reden voor de Associazione Nazionale Case della Memoria om hier zijn symposium 2019 te organiseren, samen met ICOM ICLCM (International Committee for Literary and Composers’ Museums), waar ook Museum Geelvinck lid van is.

Case della Memoria

De deelnemers (uit Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en Rusland) aan het symposium werden verrast met een exclusieve rondleiding door het wereldberoemde Uffizi Museum, met hoogtepunten uit de Italiaanse schilderkunst, zoals meesterwerken van Leonarda da Vinci en Botticelli. Geheel recht doende aan het thema van het symposium – Case della Memoria – brachten wij onder meer ook een bezoek aan het huis van de vermaarde Italiaanse componist, dirigent en pianist Ferrucio Busoni in het Toscaanse Empoli.

Tijdens het symposium, dat heel passend plaats vond in de bibliotheek van Vinci, kregen deelnemers de gelegenheid om voorbeelden te presenteren uit eigen land, van huizen / cq huismusea, die herinneren aan bijzondere figuren, schrijvers, dichters, componisten, musici ed. en de verschillende manieren, waarop de herinnering aan deze figuren levend wordt gehouden. Zo gaf Jurn Buisman een presentatie, getiteld ‘Sound Heritage in Historic Houses: bringing the Past alive with its Music’, waarbij hij als illustratie onze muzikale samenwerking met Oud-Amelisweerd als inspirerend voorbeeld noemde.

Samenwerking

Het netwerk van Case della Memoria wil zich niet beperken tot Italië alleen, maar ziet ook graag verbindingen met huizen elders in Europa, waaraan een herinnering kleeft van een belangrijke, Italiaanse figuur in het culturele leven;  een voorbeeld zou kunnen zijn het huis van Locatelli of dat van Maria Montessori, beiden in Amsterdam.

Maar de samenwerking gaat ook verder dan alleen het Italiaanse aspect.
In overleg met de Europese Commissie wordt gewerkt aan het uitbouwen van een netwerk van al bestaande of nog op te richten kringen van huizen, vergelijkbaar met dat van het Italiaanse Case della Memoria. Museum Geelvinck is een van de founding members van dit initiatief. ICOM ICLCM is de koepelorganisatie, waaronder dit project verder vorm krijgt.

www.casedellamemoria.it