NCG 30 jaar: Clavichord Symposium in het Orgelpark: 7-8-9 juni 2018

Deel dit bericht:

Het Nederlands Clavichord Genootschap / NCG vierde zijn 30 jarig bestaan met een internationaal symposium.  Een van de keynote speakers was Peter Bavington (foto), die op ons Geelvinck Fortepiano Festival Symposium op 14 augustus, zijn licht zal laten schijnen op het onlangs verworven ‘Meerbach clavichord’ ca. 1810, voorzien van een beschilderd deksel met een intrigerend verhaal …

 

Het NCG 30 jaar!
Opgericht in 1988, viert het Nederlands Clavichord Genootschap / NCG met dit internationale symposium ook haar 30-jarig bestaan.
Het NCG geeft een periodiek uit, ‘Het Clavichord’,later omgedoopt tot ‘Clavichord International’, en organiseert regelmatig de ‘Clavichorddag’.

Het klavechord of clavichord
Het klavechord of clavichord is een klein klavierinstrument met een verfijnde toon en bescheiden volume en is een van de oudste snaarinstrumentenwordt al in de 14de eeuw genoemd. het speelde een belangrijke rol in de 16de en 17 de eeuwse kamermziek en is een voorloper van de fortepiano.

Ook in Nederland van de 17de eeuw was het clavichord een geliefd instrument. In de Russell Coll. in Edinburg bevindt zich een clavichord, gebouwd door Adolf Hass, in opdracht van de Amsterdamse koopman Jan Six, waarop de 10-jarige Mozart gespeeld zou hebben, bij zijn bezoek aan Amsterdam samen met zijn vader en zusje Nannerl, in 1766.

Wij prijzen ons gelukkig met de fijne samenwerking met het NCG, dat op elk van onze fortepiano festivals wel een bijdrage leverde, onder andere door het in bruikleen geven van een instrument, dat tijdens festivals bespeeld mocht worden. Clavichordbouwer en restorator Sander Ruys, ook een van de sprekers op het symposiumheeft ons daarmee diverse maken een grote dienst bewezen.

 

Meerbach Clavichord
Een aantal maanden geleden konden wij de Meerbach clavichord, ca. 1810 verwerven uit de Colt Collection in Engeland. Het instrument is vakkundig door Sander Ruys gerestaureerd en zal i tijdens het Symposium op 14 augustus, in ons komende Fortepiano Festival te zien en te horen zijn. Tevens zal expert Peter Bavington dieper op de bijzondere kenmerken van dit instrument ingaan, evenals de achtergronden van de schildering op het deksel van het instrument.

 

International Symposium on Clavichord & Organ

Musicians, artists, and scholars from all over the world will meet on June 7 –  9 in Amsterdam for the International Orgelpark Symposium 2018. This time, the annual Orgelpark Symposium focusses on an ‘instrumental relationship’ that may shed new light on making organ music: namely the relationship between the clavichord and the organ. Given the fact that organists have developed and trained their musical skills on (pedal) clavichords for centuries, the symposium explores how building and playing clavichords may inspire developing new perspectives on dynamics in organ music.