2e Geelvinck Wandelconcert “The Spirit of Place” – Amersfoort op Tweede Kerstdag 2016 UITVERKOCHT!

26 december 2016 | 11.30 uur & 14.30 uur | ,
Deel dit bericht:

UITVERKOCHT

Het Tweede Wandelconcert is inmiddels uitverkocht. Er zijn geen kaarten meer verkrijgbaar.

De volgende wandelconcerten in de serie “The Spirit of Place” zijn op:
– 25 juni 2017 in Haarlem
– 3 september 2017 in Gouda
– 31 december 2017 in Zutphen
– voorjaar 2018 in Leeuwarden (Europese Culturele Hoofdstad)

Binnenkort kunt u op deze website de kaarten al bestellen.
Als u zich op onze e-nieuwsbrief abonneert, houden wij u kosteloos op de hoogte.
===============================================

“Uit de hoge Hemel”

Op Tweede Kerstdag, maandag 26 december 2016, organiseert Museum Geelvinck het tweede Wandelconcert in de serie ‘The Spirit of Place’: een wandeling met muziek op drie historische locaties in het middeleeuwse hart van Amersfoort: met BRISK, Camerata Trajectina en Musica Amphion met klavecinisten Pieter-Jan Belder en Siebe Henstra.

Drie gidsen/acteurs begeleiden uw wandeling en vertellen over de rijke geschiedenis van Amersfoort.

 

Sfeerimpressie Wandelconcert door joods Amsterdam op 4 september 2016:

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

 

Spirit of Place
Intense gebeurtenissen blijven aan gebouwen kleven en zelfs als die er ook niet meer zijn, bindt de geest van de geschiedenis zich aan de plek waar het gebeurde. Verhalen brengen de historie weer tot leven, maar in muziek kan het diepgevoelde verleden de ziel werkelijk raken.

 

  1. Lutherse kerk / Camerata Trajectina: In dit programma klinken katholieke Cantiones natalitiae, oude 17e -eeuwse Nederlandse kerstliedjes van Van Berckelaers en Hurtado over het gebeuren rond de kerststal. Ook de herders zijn een populair onderwerp. Onder invloed van de pastorale mode krijgen ze namen als Corydon en Tyter. Ze laten hun schapen in de steek, spelen doedelzak en fluit, en brengen geschenken aan Jezus. Camerata Trajectina voert ook Lutherse kerstliederen uit, waaronder Uit de hoge hemel, gebaseerd op Vom Himmel hoch da komm’ ich her. Op muziek van Balthasar Resinarius en Georg Rhau, componisten van de eerste protestantse generatie, klinken Nederlandse teksten.

 

  1. Xaverius kerk / Musica Amphion met Pieter-Jan Belder en Siebe Henstra, klavecimbel.
    Een van de grote schilders van Amersfoort was Casper Adriaensz. van Wittel. Rond zijn twintigste vertrok hij naar Italië, waar hij bekendstond als Gaspare Vanvitelli. Hij maakte furore en leefde in Rome en Venetië, de steden van Corelli, Vivaldi en de twee Scarlatti’s. Een programma rond het verlangen van een Amersfoorter naar de culturele weelde van Rome en Venetië. In dit programma staat vooral Rome centraal met o.a. het Kerstconcert van Corelli, dit keer op twee klavecimbels. Daarin klinkt als voorbereiding op de kerstnacht een heuse pastorale. Verder een pastorale van de klaviervirtuoos Domenico Scarlatti en een Venetiaanse verrassing.

 

  1. Mannenzaal / BRISK: Een concert in het enige van oorsprong middeleeuwse gasthuis in Nederland. Dit is een gebouw uit 1531. Met een indrukwekkende verzameling renaissanceblokfluiten speelt BRISK kerstmuziek van componisten die ook rond die tijd geboren zijn: Lassus (1532) en Andrea Gabrieli (1533). Maar er klinkt ook muziek van nu, als een commentaar uit deze tijd. De engelen vallen in blinde vaart uit de hemel in Catch an Angel van Willem Wander van Nieuwkerk (1955). De blokfluit werd in de 17e eeuw vaak ingezet als pastoraal instrument. Er zijn talloze schilderijen en afbeeldingen van herders met blokfluiten. Daarom schrijft Max Knigge voor deze gelegenheid voor BRISK een hedendaagse pastorale.

 

Museum Flehite
De deelnemers aan het wandelconcert bezoeken op deze muzikale wandeling ook Museum Flehite. In de eerste toonzaal naast de ontvangsthal, waar u uw Museumkaart laat inscannen, krijgt u een indruk van de geschiedenis en ontwikkeling van Amersfoort, van Middeleeuws knooppunt van handelswegen en bedevaartsoord tot bruisend, 20ste eeuws, middelpunt van Nederland. Daar ziet u ook het imposante schilderij van Matthias Withoosuit 1671, ‘Gezicht op Amersfoort’, in het echt!

 

Het Gezicht op Amersfoort
In 1671 portretteerde Matthias Withoos, in opdracht van het stadsbestuur, het Amersfoort van zijn tijd. Het schilderij moest komen te hangen in het stadhuis dat toen nog op de Hof stond. De plaats die Withoos kreeg toegemeten gaf voldoende ruimte om een breed gebaar te maken van maar liefst vier en een halve meter.
Het toen nog volledig ommuurde Amersfoort laat zich in zijn volle omvang bewonderen: de Eem met de vrachtschepen ligt in de zon, net als de Koppelpoort. Daarachter ligt de stad met de belangrijkste monumenten, zoals de St.-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Er zijn veel gebouwen afgebeeld die nu allang verdwenen zijn, maar die we nog kunnen herkennen dankzij andere oude afbeeldingen. De vele torenspitsen laten zien dat de stad in de zeventiende eeuw nog een groot aantal kloosters binnen de muren had.
Amersfoort was in die tijd welvarend. Op de voorgrond wordt tabak geteeld en in het gras voor de muur ligt textiel te bleken. De schepen aan de kade hebben vrijwel zeker van doen met de uitvoer van het beroemde Amersfoortse bier. De schilder brengt daarmee de drie belangrijkste middelen van bestaan in beeld.

 

Begeleiding door acteurs: Eugene Ligtvoet, Stan Lambregts en Irene Kuiper

Eugene Ligtvoet (HKU theater & drama) is acteur, muzikant en zanger. Deze talenten laat hij samenvloeien in de rol die hem ’t meest dierbaar is, die van verhalenverteller.
Hij stond aan de basis van het Utrechtse collectief ‘Stadsavonturen’ en werkt al jarenlang als verhalenschrijver en –uitvoerder in en voor diverse steden, musea en cultuurhistorische locaties.
Het mooiste decor om zijn kunsten te vertonen en het publiek te verleiden blijft voor hem de straat!

Stan Lambregts volgde zijn opleiding aan de Operaklas van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij debuteerde als Monsieur André in de Nederlandse productie van The Phantom of the Opera. Na een aantal musicaljaren maakte hij in 2002 zijn regiedebuut bij het festival ‘De nacht van het Theater’. Naast zijn huidige werkzaamheden als regisseur is hij als presentator, speler en artistiek vormgever verbonden aan verschillende impresariaten. Daarnaast is hij één van de vaste krachten van het komisch klassieke zangduo Hu’hum.

Irene Kuiper speelt in seizoen 15-16 de rol van Fahita in Harrie Babba, een komedie van Jon van Eerd in een regie van Caroline Frerichs. In mei speelt zij Edith Piaf in de nieuwe muziektheaterproductie In bed met Edith en Marlene, geschreven & geregisseerd door Daniel Cohen. Irene speelde eerder in vele musicals en muziektheaterprodukties. Zij maakte op basis van improvisatie verschillende maatschappelijk relevante toneelstukken bij o.a. het Werkteater. Zij was in 2004 mede-oprichtster van Theatergezelschap De Nel.

 

Samenwerking:
Wij organiseren dit tweede Wandelconcert in de serie ‘Spirit of Place’ in samenwerking met Museum Flehite en Museumkaart / Nederlandse Museum Vereniging. Met speciale dank aan het Gilde Stadsgidsen Amersfoort.

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.30 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.30 uur (tot 14.00) en 14.30 uur (tot 17.00 uur).
De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement:
Wandelen maakt hongerig. Restaurant Spui bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een rijk belegd en mooi opgemaakt broodje of een maaltijdsalade, een soepje en kopje koffie/thee of fris, voor €15. (ook vegetarisch). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, om 14.00 uur; of vóóraf uw middagronde, die start om 14.30 uur. Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert toch niet missen! Vanaf 12.30 uur staan de deuren van Restaurant Spui voor u open. Op vertoon van uw deelnamebewijs kunt u vanaf 17.30 uur met 12,5 % korting deelnemen aan het Kerstdiner.

Locaties en adressen:
De Xaverius kerk, Het Zand 29, 3811 GB Amersfoort
– De Mannenzaal, Westsingel 47, 3811 BB Amersfoort
– De Lutherse kerk, Langestraat 61, 3811 AC Amersfoort
– Museum Flehite, Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort
Restaurant Spui, Westsingel 48, 3811 BB Amersfoort

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart

 

Het Gezicht op Amersfoort door Matthias Withoos, 1671
In 1671 portretteerde Matthias Withoos, in opdracht van het stadsbestuur, het Amersfoort van zijn tijd. Het schilderij moest komen te hangen in het stadhuis dat toen nog op de Hof stond. De plaats die Withoos kreeg toegemeten gaf voldoende ruimte om een breed gebaar te maken van maar liefst vier en een halve meter. Het toen nog volledig ommuurde Amersfoort laat zich in zijn volle omvang bewonderen.
De Eem met de vrachtschepen ligt in de zon, net als de Koppelpoort. Daarachter ligt de stad met de belangrijkste monumenten, zoals de St.-Joriskerk en de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Er zijn veel gebouwen afgebeeld die nu allang verdwenen zijn, maar die we nog kunnen herkennen dankzij andere oude afbeeldingen. De vele torenspitsen laten zien dat de stad in de zeventiende eeuw nog een groot aantal kloosters binnen de muren had.
Amersfoort was in die tijd welvarend. Op de voorgrond wordt tabak geteeld en in het gras voor de muur ligt textiel te bleken. De schepen aan de kade hebben vrijwel zeker van doen met de uitvoer van het beroemde Amersfoortse bier. De schilder brengt daarmee de drie belangrijkste middelen van bestaan in beeld.

 

Ticketverkoop is nog niet begonnen / Ticketsales has not started yet.


Locatie

Evangelisch-Lutherse Kerk in Amersfoort

De Lutherse Kerk Amersfoort is verbonden met muziek, beeldende kunst en de liturgische traditie.

Lees verder
Langestraat 61
3811 AC Amersfoort


St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort

De Sint Franciscus Xaveriuskerk is een kerkgebouw aan 't Zand in Amersfoort; het gebouw en de geloofsgemeenschap maken deel uit van de rooms-katholieke parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort.

Lees verder
't Zand 29
3811 GB Amersfoort


De Mannenzaal

De Mannenzaal is gelegen in de historische binnenstad van Amersfoort, t.o. museum Flehite.

Lees verder
Westsingel 47
3811 BB Amersfoort


Museum Flehite

Flehite is het kunsthistorisch museum van de stad Amersfoort. Gevestigd in drie historische panden toont het museum de geschiedenis van de stad en brengt het telkens weer andere tentoonstellingen met (inter)nationale kunst uit de periode van grofweg 1850 tot 1950.

Lees verder
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort