3e Geelvinck Wandelconcert “The Spirit of Place”– Haarlem – UITVERKOCHT!

25 juni 2017 | 11.00 uur & 14.30 uur | ,

NB: het Wandelconcert Haarlem is uitverkocht.
Het volgende Wandelconcert is op zondag 3 september in Gouda. U kunt zich nu alvast opgeven!
Daarna volgen in deze serie nog wandelconcerten in Zutphen (oudjaarsdag) en Leeuwarden (voorjaar 2018).

 

Update voor de deelnemers:
Zondag 25 juni wordt een prettige wandeldag, ca. 20 graden met geringe kans op neerslag, wel wat wind, dus neem een lichte jas en plu mee.
Voor de ochtendronde zijn de deuren open vanaf 10.30 uur, om 11 uur begint het concert, dus alle tijd om op tijd aanwezig te zijn.
Een fijne muzikale wandeling gewenst!

 

Tot lof van Sparens-Stadt / muziek rond Haarlem en het Spaarne

Spirit of Place
Intense gebeurtenissen blijven aan gebouwen kleven en zelfs als die er ook niet meer zijn, bindt de geest van de geschiedenis zich aan de plek waar het gebeurde. Verhalen brengen de historie weer tot leven, maar in muziek kan het diepgevoelde verleden de ziel werkelijk raken.

Op zondag 25 juni organiseert Museum Geelvinck het derde Wandelconcert ‘The Spirit of Place, een wandeling met muziek op drie locaties in de Burgwalbuurt van Haarlem: het Rosentock-Huessy Huis (vm. Sint Jacobs Godshuis uit 1437 en eeuwenlang het startpunt voor de pelgrims naar Santiago de Compostela; het Hodshon Huis (Ver. Hendrik de Keyser.) een stadspaleis aan het Spaarne uit 1794 en Atelier Bettenhausen aan de Spaarnwouderstraat, in het hart van de Middeleeuwse Burgwalbuurt.

 

1.Kapel van het Rosenstock-Huessy Huis / Camerata Trajectina
In Haarlem verschenen in de 17e eeuw talrijke plaatselijke liedboekjes, zoals ’t Haerlemse Winter-Bloempje of Sparens Vreughden-Bron. Het Spaarne wordt veelvuldig bezongen, het gaat wél over de trots van Haarlem. Vaak wordt er tegen de Amsterdammers opgeboden. Behalve de liedboekjes bracht Haarlem componisten als Tijmensz. Padbrué voort. Van hem zijn een aantal opmerkelijke Hollandse madrigalen bekend: de muzikale kusjes. De tekst werd door hem zo letterlijk mogelijk in muziek vertaald in kunstige composities, een heel ander genre dan de liedjes die verhalen over alledag.

2.Hodshonhuis / BRISK

De drie historische locaties van dit wandelconcert liggen allemaal rond het Spaarne. Rivieren zijn dan ook het thema van het programma van BRISK. De ballingschapspsalm Super flumina Babylonis (aan de rivieren van Babylon) wordt uitgevoerd in versies van Lassus en Palestrina. In een gejaagde Caccia die Toek Numan (1971) voor BRISK componeerde, klinkt aan het eind een subtiele herinnering door aan An Wasserflüssen Babylon van Bach. Daarna volgt dit koraalvoorspel van Bach, dat gebaseerd is op een koraal uit de tijd van de Reformatie, dat een parafrase is van diezelfde psalm. De talentvolle Haarlemse componist Max Knigge schrijft speciaal voor dit concert een nieuwe compositie.

3.Atelier Bettenhausen / Musica Amphion
Rémy Baudet, viool – Sayuri Yamagata, viool – Maggie Urquhart, violone, Pieter-Jan Belder, orgel en klavecimbel.

Haarlem is een van de steden waar de Mozarts op hun eerste tournee neerstreken, om de wonderkinderen van de familie te presenteren. Het Müllerorgel werd door de jonge Wolfgang bespeeld, en daarvoor werd zelfs een gedenksteen opgericht. Musica Amphion speelt in de klavecimbelwerkplaats van Fred Bettenhausen. Daar kan het ambacht van instrumentenbouwer met eigen ogen bekeken worden. Centraal staan twee klavecimbelconcertjes die Mozart als kind componeerde naar aanleiding van zijn kennismaking met Johann Christian Bach. Deze concertjes waren voor een heel klein orkest bedacht, twee violen en een bas, bijzonder geschikt voor de jonge virtuoos op reis. Ook klinkt er een deel uit zijn allereerste vioolsonates, gecomponeerd tijdens zijn verblijf in Nederland.

 

Begeleidende acteurs: Marc Krone, Hans Tissen en Irene Kuiper

Marc Krone heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot veelzijdig regisseur van opera, operette, musical-theater en cabaret. Eerder in zijn carrière maakt hij deel uit van het ‘Werkteater’ waar hij, als acteur en regisseur, verantwoordelijk was voor het ontstaan van meer dan dertig producties. Zijn werk als regisseur werd voorafgegaan door een uitgebreide acteercarrière. Hij is verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij drama en interpretatie doceert aan zowel musical, klassieke en operette studenten.

Hans Thissen is in 1988 afgestudeerd aan het Conservatorium, klassiek piano. Hij houdt zich bezig met muziek, theater en vormgeving en acteerde, regisseerde en componeerde voor vele theater- en muziektheater producties. Hij speelde sindsdien in voorstellingen bij o.a. De Toneelschuur, Firma Rieks Swarte, Zuidelijk Toneel, RO Theater, Onafhankelijk Toneel, Bonheur, Huis aan de Amstel, Kwatta en Tryater. Daarnaast is hij sinds vier jaar artistiek leider van Theaterorkest Max Tak.

Irene Kuiper speelde in seizoen 15-16 de rol van Fahita in Harrie Babba, een komedie van Jon van Eerd in een regie van Caroline Frerichs. In mei speelt zij Edith Piaf in de nieuwe muziektheaterproductie In bed met Edith en Marlene, geschreven & geregisseerd door Daniel Cohen. Irene speelde eerder in vele musicals en muziektheaterprodukties. Zij maakte op basis van improvisatie verschillende maatschappelijk relevante toneelstukken bij o.a. het Werkteater. Zij was in 2004 mede-oprichtster van Theatergezelschap De Nel.

CD’s:
Op elke locatie worden CD’s van het daar optredende ensemble verloot.

 

Sfeerimpressie Wandelconcert door joods Amsterdam op 4 september 2016:

 

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van in een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 13.30) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement: In den Swarten Hondt en Café Margaux
Wandelen maakt hongerig, daar hebben we een oplossing voor:
– Eetlokaal ‘In den Swarten Hondt’, een historisch etablissement dat al dateert uit 1500, bereidt voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, met een rijk belegd en mooi opgemaakt broodje, een (vegetarisch) soepje en kopje koffie/thee/melk of fris, voor €15;  (Let op: een eventueel glas wijn of bier is niet inclusief en kunt u ter plekke afrekenen). (en nog een Nb: kiest u voor vegetarisch, dan is het broodje belegd met geitenkaas).
U wordt hartelijk ontvangen door medewerkers met een verstandelijke beperking en hun deskundige begeleiders. (nu volgeboekt).
– Café Margaux, aan de overkant van het Spaarne, biedt u hetzelfde luncharrangement als “In den Swarten Hondt’; met hier broodje tonijn, humus of oude kaas naar keuze.
U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde, vanaf 13.30 uur; of vóóraf uw middagronde, die start om 14.30 uur. Neem daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert niet missen! Adviestijd: ca. 13.00 uur. Boeken aan de rechterkant van deze pagina

 

Locaties en adressen:
– Hodshon Huis, Spaarne 15 – 17
– Rosenstock-Huessy Huis: Hagestraat 10
– Atelier Bettenhausen, Spaarnwouderstraat 39
– Eetlokaal ‘In den Swarten Hondt’, Spaarne 37
– Café Margaux, Spaarne 4
– De Hallen, Grote Markt 16

Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart.

Dit wandelconcert wordt georganiseerd ism het Frans Hals Museum / De Hallen en wordt ondersteund door het Ruigrokfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, met name de fondsen-op-naam, beheerd door het PBCf: Zijfers-de Jong Fonds, Dr Aart A. de Veer Fonds, J.B.C. van den Bergh/Baudet Fonds en Il Flauto Dolce Fonds.

Voor dit concert worden geen kaarten verkocht.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- korting met DagjeWeg bon
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde ZutphenLocatie

Rosenstock-Huessy Huis

Het Rosenstock-Huessy Huis is gevestigd in een markant en monumentaal gebouwencomplex aan de Hagestraat 10 in Haarlem. Het Huis is gelegen in het centrum van Haarlem, vlakbij het Spaarne. De geschiedenis van het huis is er een van ruim 550 jaar zorg voor de medemens. De Kapel in het Rosenstock-Huessy Huis is een sfeervolle hoge ruimte en heeft een uitstekende akoestiek. Een fantastische locatie voor concerten.

Hagestraat 10
2011 CV Haarlem


Bezoek website

Het Hodshonhuis

De aula van het Hodshon Huis, beheerd door Vereniging Hendrick de Keyser, is gelegen aan het Spaarne met fraai uitzicht over de oude binnenstad van Haarlem. De gehoorzaal werd in 1903 gebouwd naar ontwerp van de architecten Ouëndag en Klinkhamer in opdracht van de Hollandsche Maatschappij. De gehoorzaal heeft een indrukwekkend balkenplafond in neogotische stijl en fraaie wandschilderingen. Het gebouw maakt onderdeel uit van het Hodshon huis, een van de fraaiste neoclassicistische paleisjes van Haarlem.   Foto: Paul Vreeker

Spaarne 15
2011 CD Haarlem


Bezoek website

Atelier Bettenhausen

In een van de oudste delen van Haarlem, dicht bij de binnenstad, vindt u Klavecimbelbouwer Fred Bettenhausen. De werkplaats en de ruime toonzalen zijn gelegen aan de Spaarnwouderstraat 39-41, op de oostelijke oever van het Spaarne. Hier kan het ambacht van instrumentenbouwer met eigen ogen bekeken worden.

Spaarnwouderstraat 39-41
2011 AB Haarlem


Bezoek website

De Hallen Haarlem

De Hallen Haarlem is het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Twee keer per jaar organiseert De Hallen Haarlem een tentoonstellingscluster over actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het museum biedt hiermee een platform voor kunstenaars uit binnen- en buitenland, met het accent op fotografie en videokunst. De jaarlijkse tentoonstelling in de De Hallen Haarlem Zomerserie belicht thema’s en personen uit de geschiedenis van de moderne kunst (ca. 1850 - heden) en richt zich op een breed publiek.

Grote Markt 16
Haarlem


Bezoek website