Cadiccia Ensemble: De ontmoeting van Beethoven en Mozart

24 november 2018 | 20.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Deel dit bericht:

Niemand weet of Mozart en Beethoven elkaar ooit persoonlijk ontmoet hebben; in dit programma ontdekken we hun muzikale ontmoeting. We laten de invloed van Mozart op zijn jongere collega-componist horen door twee pianokwartetten, die bijna simultaan geschreven werden, voor u te spelen. Beethoven schreef zijn eerste pianokwartet toen hij nog een tiener was en Mozart was al op het hoogtepunt van zijn carrière als componist.

Cadiccia
Het Cadiccia Ensemble bestaat uit Melissa Ann Ussery, viool, Anna Smith, altviool, Douw Fonda, cello, en Ernst Munneke, fortepiano.

De Amerikaanse Melissa Ann Ussery begon op vijfjarige leeftijd viool te spelen. Ze treedt regelmatig op met het Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Philharmonisch Orkest, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 2009 is Melissa verbonden aan het Nederlands Kamer Orkest als eerste violiste.

In 2012 verhuisde Anna Smith naar Nederland, haar baan als altvioliste in het Hallé Orchestra te Manchester achter zich latend. Ze speelde in Nederland regelmatig bij het Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamer Orkest. Zij speelt ook graag kamermuziek met bijzondere belangstelling en inspiratie voor de historische uitvoeringspraktijk.

De Amerikaanse cellist Douw Fonda woont sinds 1994 in Nederland, waar hij zich toelegde op de barokcello bij Jaap ter Linden. Douw is veelal actief bij verschillende barok- en kamermuziekensembles, zoals het Benjamin Franklin Trio en het strijkersensemble Musica Rossi. Douw Fonda is tevens plaatsvervangend aanvoerder van de cello groep bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Ernst Munneke studeerde bij Alan Weiss, Jan Wijn en Hákon Austbö aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Hij specialiseerde zich mede in de liedbegeleiding en volgde Masterclasses bij Dietrich Fischer-Dieskau. Hij heeft een intensieve concertpraktijk met vele zangers en instrumentalisten en gaf concerten in vrijwel heel Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Curaçao. In Nederland nam hij een CD op met de mezzosopraan Tania Kross, destijds bekroond met een Edison.

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats.

Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website