4e Geelvinck Wandelconcert “The Spirit of Place”– Gouda

3 september 2017 | 11.00 uur & 14.30 uur | ,
Deel dit bericht:

UITVERKOCHT

Nieuwste Update: de weersverwachting geeft redelijk zonnig aan, weinig wind en ca. 20*,  dus goed wandelweer en vergeet uw Museumkaart niet!

Onze Lieve Vrouwe van Gouda

Op zondag 3 september organiseert Museum Geelvinck het vierde Wandelconcert ‘The Spirit of Place’, een wandeling met muziek op drie locaties in de binnenstad van Gouda: het Oude Stadhuys, Arti Legi en Museum Gouda. Een gids begeleidt u door de historische binnenstad.

Wat kunt u verwachten? Camerata Trajectina brengt een Gouds ‘Gouden Eeuw’ programma in de beroemde Trouwzaal van het 15de eeuwse Oude Stadhuys. BRISK treedt op met een enorme verzameling fluiten in de expositieruimte van Arti Legi, met zangeres Michaela Riener. Musica Amphion op viool, cello, klavecimbel en orgel, is samen met sopraan Kristen Witmer te horen met 17de eeuwse motetten in de kapel van het voormalig Catharina Gasthuis, nu deel van Museum Gouda.

 

Programma:

Het Oude Stadhuys Gouda met Camerata Trajectina:

De Trouwzaal van het schitterende Stadhuys is het decor voor dit concert vol Goudse geschiedenis. Willem de Swaen was pastoor in Gouda in de 17e eeuw. Zijn liedboek Des Singende Swaens Toe-gift Boven den Lof-Sangh der Heyligen bevat een lied waarin het mirakel wordt verteld van een Maria-beeld dat het vuur bluste van brandende schepen in de haven van Gouda. Camerata Trajectina kan het niet nalaten om ook te snuffelen in de Goudse Liedboekjes, zoals Kostjuweel uit 1607 van de Goudse rederijkerskamer. De Goudsbloem levert ook nog een paar mooie liederen. Een heel Gouds Gouden Eeuw-programma in een zaal uit dezelfde tijd.

Het Oude Stadhuys is een van de mooiste monumentale panden van Nederland en behoort tot de oudste gothische stadhuizen van het land. Het interieur stamt deels nog uit de zeventiende en achttiende eeuw  De trots van het gebouw is de wandbekleding in de Trouwzaal, vervaardigd door de Goudse tapijtwerker David Ruffelaer, een zoon van de uit Oudenaarde afkomstige tapijtleverancier Jan Ruffelaer, die zich voor 1600 in Gouda had gevestigd. Het tapijt is in 1642 vervaardigd, ter gelegenheid van het bezoek van Henriëtta Maria van Frankrijk, de vrouw van koning Karel I van Engeland, met haar dochter Maria Stuart en schoonzoon Willem van Oranje Nassau, de latere stadhouder Willem II.

 

Gasthuiskapel Museum Gouda met Musica Amphion en Kristen Witmer
Kirsten Witmer – sopraan, Rémy Baudet – viool, Sayuri Yamagata – viool, Albert Brüggen – cello, Pieter-Jan Belder – orgel en klavecimbel

In de kapel van het voormalig Catharina Gasthuis die nu bij Museum Gouda hoort, is een verzameling kunst van voor de Beeldenstorm te zien. Deze plek leent zich uitstekend voor de Nederlandse katholieke muziek van componisten als Hollanders, Verryt en Buns. Buns was priester in ’s- Heerenberg en componist van triosonates en vocale muziek. De motetten van Verryt behoren tot het absolute hoogtepunt van het Nederlandse vocale repertoire uit de 17e eeuw. Er klinkt ook een orgelwerk van de in Brussel werkende Pieter Cornet.

TIP: In Museum Gouda is de tentoonstelling ‘Verrukkelijke Landschappen‘ te zien, met werk van de Haagsche School en Barbizon-schilders, zoals ‘Stortbui nabij Gouda’ van Willem Roelofs (zie afbeelding), heel passend bij een Goudse wandeling (alleen hopen we dat het op 3 september niet regent ….) Neem de kans waar deze tentoonstelling te bezoeken, na afloop van uw muzikale wandeling of eraan voorafgaand! Plan uw dag zo, dat u hier nog even de tijd voor hebt!

 

Arti Legi met BRISK en Michaela Riener – zang:

Hoe oud in nieuw doorklinkt is de titel van een boekje over Arti Legi. Eerder stond hier aan de Markt de stadsschool waar Erasmus Latijn leerde. Het huidige gebouw dateert uit 1853. Arti Legi is nu een ontvangst- en expositieruimte met een grote verzameling kunst van Corneille. Vrouwen en vogels zijn terugkerende thema’s in zijn vrolijk gekleurde werk. Maria als vrouw der vrouwen wordt bezongen in Vergine Bella van Bartolomeo Tromboncino (1470-1535). Vogels spelen de hoofdrol in de Engelse Consort songs van John Bennet (ca. 1570-na 1614) en Richard Nicholson (ca. 1570-1639). Kate Moore (1979), onlangs met de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor componisten bekroond, schreef speciaal voor deze dag en plek een nieuwe compositie, geïnspireerd door La Tortorella (de tortelduif) van Jacob Obrecht (1457/58-1505) – een Première in Arti Legi!.

 

Begeleidende gidsen / acteurs: Marc Krone, Eugène Ligtvoet en Irene Kuiper

Marc Krone heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot veelzijdig regisseur van opera, operette, musical-theater en cabaret. Eerder in zijn carrière maakt hij deel uit van het ‘Werkteater’ waar hij, als acteur en regisseur, verantwoordelijk was voor het ontstaan van meer dan dertig producties. Zijn werk als regisseur werd voorafgegaan door een uitgebreide acteercarrière. Hij is verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij drama en interpretatie doceert aan zowel musical, klassieke en operette studenten.

Eugène Ligtvoet (HKU theater & drama) is acteur, muzikant en zanger. Deze talenten laat hij samenvloeien in de rol die hem ’t meest dierbaar is, die van verhalenverteller.
Hij stond aan de basis van het Utrechtse collectief ‘Stadsavonturen’ en werkt al jarenlang als verhalenschrijver en –uitvoerder in en voor diverse steden, musea en cultuurhistorische locaties.
Het mooiste decor om zijn kunsten te vertonen en het publiek te verleiden blijft voor hem de straat!

Irene Kuiper speelt komend  seizoen Edith Piaf in de nieuwe muziektheaterproductie ‘In bed met Dietrich en Piaf’, geschreven & geregisseerd door Daniël Cohen.
Irene was te zien in Harrie Babba, een komedie van Jon van Eerd, zij speelde in musicals als Billy Elliot (2014) en Sister Act (2013), maar ook in ‘Cabaret’, ‘Les Misérables’, ‘Saturday Night Fever’, in ‘Als Op Het Leidseplein’ en vele muziektheaterprodukties zoals ‘Piaf, From Berlin to Broadway with Kurt Weill’ en ‘Bernarda Alba’, maar ook in komedies als ‘Boeing Boeing’.
Irene speelde diverse televisie-rollen in ‘Topstars’, in ‘Oppassen’, GTST, ‘Lekker Lang Lusse’, ‘Vrienden Voor Het Leven’ en ‘Vrouwenvleugel’ en onlangs nog ‘Danni Lovinski’.

 

CD’s:
Op elke locatie worden CD’s van het daar optredende ensemble verloot.

 

Dit wandelconcert wordt georganiseerd ism Museum Gouda en Museumkaart.

Opnames door Paradox Productions, ism Larva Peruzotti /Turbio / Sound & Music – Recording on Location

 

Hoe gaat een Wandelconcert in zijn werk?

Carrousel:
Deelnemers aan het Wandelconcert beginnen op één van de drie locaties en beluisteren een concert van een half uur. Hierna wandelt u naar de volgende plek voor een concert, dat in zijn repertoirekeuze op deze locatie is afgestemd. Ten slotte komt u, als in een carrousel, aan op het derde en laatste adres voor een half uur muziek, die ook weer de ‘spirit of place’ muzikaal vertolkt. U wordt begeleidt op uw wandeling door een gids, een acteur/actrice, die u zou kunnen kennen van het theater of televisie en die u wijst op de bijzonderheden waar u bent en waar u langskomt.

Aanvang: 11.00 uur of 14.30 uur
U kiest voor een ochtend- of middagwandeling, aanvang 11.00 uur (tot 13.30) en 14.30 uur (tot 17.00 uur). De drie locaties liggen op korte loopafstand van elkaar. De wandeling naar de volgende locatie duurt gemiddeld 5 à 10 minuten

Kaartjes bestellen:
In de kolom hiernaast kunt u uw kaartje(s) bestellen, u betaalt met iDeal
Kunt u niet met iDeal betalen, stuur dan svp een email aan: info@geelvinck.nl of bel: 06 54 79 46 06

Bevestiging is uw deelnamebewijs:
U ontvangt van Museum Geelvinck een retourmail met de bevestiging, waarop de aanvangstijd en uw startlocatie staan vermeld.

Let op: De uitdraai van deze bevestiging is uw deelnamebewijs: vergeet niet die mee te nemen!
Wij sturen u geen apart ticket toe.

Wat kost een kaartje?
Deelname aan het Wandelconcert kost € 45 p.p. (regulier)
Museumkaarthouders krijgen korting en betalen € 35 p.p. (kortingstarief)

Culinair arrangement bij Art Legi
Wandelen maakt hongerig. Arti Legi bereidt i.s.m. Restaurant Brunel voor de deelnemers aan het Wandelconcert een speciaal culinair arrangement voor, bestaande uit een soepje en een keuze uit rijk belegde en mooi opgemaakte sandwiches (ook vegetarisch), fruitsalade en kopje koffie/thee, melk, karnemelk of jus d’ orange voor €15. (glas wijn voor meerprijs verkrijgbaar). U kunt van dit lunch-arrangement gebruik maken, na afloop van de ochtendronde of vóóraf uw middagronde, die start om 14.30 uur. Neemt u daarvoor wel ruim de tijd, u wilt uw eerste concert toch niet missen! Vanaf 12.30 uur staan de deuren van de foyerzaal van Arti Legi voor uw lunch open.

Locaties en adressen:
– Museum Gouda, Oosthaven 9 (hier laat u ook uw Museumkaart scannen)
– Het Oude Stadhuys Gouda: Markt 1
– Arti Legi, Markt 27

Alle drie locaties zijn rolstoeltoegankelijk

Parkeren:
Op zondag is er vrij parkeren in Gouda, op straat en op de parkeerterreinen Klein Amerika en Schouwburgplein. Als u geen plaatsje vindt, dan zijn er:

parkeergarage Nieuwe Markt, Lem Dulstraat 3 (Qpark
parkeergarage het Bolwerk, Sint Mariewal 3 (Qpark)
Stationsgarage, Burgemeester Jamesplein 1C

Wandelconcert en Museumkaart
Het idee van een ‘Wandelconcert’ door een historische binnenstad in Nederland, is ontworpen door Museum Geelvinck, in nauwe samenwerking met Musica Amphion, Camerata Trajectina en BRISK en wordt ondersteund door Museumkaart en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Sponsoren: 
Het Geelvinck Wandelconcert ‘The Spirit of Place’ in Gouda wordt mede mogelijk gemaakt door de P.W. Janssen’s Friesche Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds tezamen met het Zijfers-de Jong Fonds, het dr. Aart A. de Veer Fonds, het J.B.C. van den Bergh/Baudet Fonds en het Il Flauto Dolce Fonds.

Ticketverkoop is nog niet begonnen / Ticketsales has not started yet.


Locatie

Gasthuiskapel Museum Gouda

De kapel van Museum Gouda is een oude katholieke schuilkerk. De altaarstukken die daar te zien zijn, tonen hoe sterk de kunst van de katholieke kerk in de Noordelijke Nederlanden was, vlak voor en na de overgang naar het protestantisme. De Gasthuiskapel leent zich uitstekend voor sfeervolle en intieme concerten. Museum Gouda is het stadsmuseum van Gouda gelegen in het centrum van deze prachtige stad. Het museum toont o.a. religieuze kunst, 19e eeuwse topstukken van de Haagse School / School van Barbizon en Gouds Plateel. Op dit moment is de tentoonstelling 'Verrukkelijke Landschappen - Van Romantiek tot Haagse School' te zien, met werk van landschapsschilders, uit de collectie van Paul Arntzenius (1883-1935), te zien tot en met 14 januari 2018.  

Oosthaven 9
2801 PB Gouda


Bezoek website

Het Oude Stadhuys Gouda

Het Oude Stadhuys Gouda is één van de mooiste monumentale panden van Nederland. Het is gebouwd in de vijftiende eeuw en staat middenin het sfeervolle, historische stadshart van Gouda. Het Oude Stadhuys behoort tot de oudste gothische stadhuizen van het land. Het interieur stamt deels nog uit de zeventiende en achttiende eeuw  De trots van het gebouw is de wandbekleding in de Trouwzaal, vervaardigd door de Goudse tapijtwerker David Ruffelaer, een zoon van de uit Oudenaarde afkomstige tapijtleverancier Jan Ruffelaer, die zich voor 1600 in Gouda had gevestigd. Het tapijt is in 1642 vervaardigd, ter gelegenheid van het bezoek van Henriëtta Maria van Frankrijk, de vrouw van koning Karel I van Engeland, met haar dochter Maria Stuart en schoonzoon Willem van Oranje Nassau, de latere stadhouder Willem II.  

Markt 1
2801 JG Gouda


Bezoek website

Arti Legi

Arti Legi is een monumentaal gebouw gelegen aan de prachtige Markt in hartje Gouda. Ruim anderhalve eeuw staat dit gebouw al op een prominente plek aan de Markt in Gouda. Eerder stond hier de stadsschool waar Erasmus Latijn leerde, en in 1853 werd dit gebouw op deze plek neergezet. Arti Legi (voor de kunst, voor de wet) is nu een ontvangst- en expositieruimte.

Markt 27
2801 JJ Gouda


Bezoek website