Kuhnau’s Biblische Historien: Christina Edelen – klavecimbel & Bert Honig – blokfluiten

17 juni 2018 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Deel dit bericht:

Biblische Historien
De Duitse componist Johann Kuhnau (1660-1722) was Bach’s voorganger als cantor aan de Thomaskirche in Leipzig en een van de eersten die solosonates voor toetseninstrumenten schreef.  Kuhnau sloeg nieuwe muzikale wegen in en zijn ‘Biblische Historien’ kunnen worden beschouwd als vroege voorbeelden van ‘programmamuziek’.
Ze worden uitgevoerd door claveciniste Christina Edelen. Blokfluitist Bert Honig vertelt daarbij de teksten die Kuhnau in zijn muziek genoteerd heeft. Samen voeren zij ook nog sonates van Bach en Telemann voor blokfluit en basso continuo uit.
Programma: Bijbelse verhalen verklankt

Johann Kuhnau                   Sonata IV:  Der todtkrancke und wieder gesunde Hiskias
1660-1722                           uit: Musicalische Vorstellung einiger biblischer Historien (1700)

 Kuhnau                               Sonata V: Der Heyland Israelis, Gideon

G.P. Telemann                     Sonata in D groot voor blokfluit en klavecimbel
1681-1767                          Andante – Presto – Con tenerezza – Allegro
uit: Sonate Metodiche Opera XIII (1728)

Kuhnau                               Sonata VI: Jacobs Tod und Begräbniß

Kuhnau                               Sonata I: Der Streit zwischen David und Goliath

Francois Couperin              Le Rossignol-en-amour, et  Double du rossignol

uit: Troisième livre de pièces de clavecin

Over het duo Edelen / Honig: 

Christina Scott Edelen en Bert Honig treden sinds 2009 regelmatig samen op. Met barokvioliste Mimi Mitchell vormen zij het trio Musica Batavia. Zij gaven concerten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten, en zomercursussen in Duitsland en Frankrijk.

 

Christina Scott Edelen speelt naast klavecimbel ook orgel en fortepiano. Zij studeerde aan het Indiana University Early Music Institute, waar zij een Masters Degree Early Keyboard Performance behaalde. Daarna studeerde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, en behaalde zij haar doctorstitel in 2009. Zij doceerde klavecimbel aan de Baylor University en de University of Houston, en geeft regelmatig lezingen en masterclasses in Amerika.

Zij concerteerde op het Berkely Early Music Festival, het Boston Early Music Festival en het Bloomington Early Music Festival en maakte deel uit van de Houston Grand Opera, Houston Symphony en Columbus Pro Musica. Samen met haar man, de cellist Fred Edelen vormt zij het Duo Edelen dat sinds 1982 op historische instrumenten vele concerten gaf en opnamen maakte in Europa en de VS. Als organist en dirigent werkt Christina voor de Anglicaanse Kerk in Den Haag.

 

Bert Honigstudeerde blokfluit aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Marijke Miessen, Walter van Hauwe en Kees Boeke. Sinds 1986 speelt hij in het Brisk Recorder Quartet Amsterdam. Met BRISK volgde hij interpretatielessen bij Frans Brüggen, gaf hij talloze concerten in Nederland, vele Europese landen, Canada en Noord- en Zuid-Amerika, en maakte meer dan tien zeer goed ontvangen cd’s. Hij werkte ook mee aan concerten en opnamen van de Amsterdamse Bachsolisten met de dirigenten Richard Egarr en Roy Goodman. Samen met sopraan Judith van Wanroij en klavecinist Johan Hofmann vormt hij de kern van het ensemble Le Nouveau Concert. Bert Honig gaf workshops en masterclasses in Nederland, Duitsland, Engeland, Portugal, Tsjechië, Canada, de Verenigde Staten en Taiwan, en gastlessen aan de conservatoria van Enschede en Utrecht.

 

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website