Colomba – a Prayer: Irina Zuboff – sopraan

22 februari 2015 | 16.45 uur | Museum Geelvinck Hinlopen Huis,
Deel dit bericht:

Colomba: a prayer

‘Eenheid in culturele diversiteit: vijf verschillende culturele en religieuze ervaringen muzikaal verbonden.’

Colomba – A project from Irina Zuboff, composition Jeff Hamburg from Jeff Hamburg.

Colomba – a Prayer

‘Colomba’ is een initiatief van sopraan Irina Zuboff en componist Jeff Hamburg. ‘Colomba’ ging in première in de centrale hal op Schiphol tijdens een flashmob, en wordt op 22 februari 2015 uitgevoerd om 16.45 uur in het Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

Het thema is ‘Eenheid in culturele diversiteit: vijf verschillende culturele en religieuze ervaringen muzikaal verbinden.’ In deze tijd waarin steeds meer polarisatie tussen mensen met verschillende achtergronden plaatsvindt, hadden Hamburg en Zuboff er grote behoefte aan om een krachtig, positief tegengeluid te laten horen. Aan de ene kant nemen we onbegrip en afstand tussen mensen met andere achtergronden waar, aan de andere kant verlangt elk individueel mens er naar om in vrede te leven en respect te ervaren voor zijn eigen (religieuze/mystieke) belevingswereld.

Culturele diversiteit kan een maatschappij versterken door de verschillen juist te koesteren en de mooie elementen van andere culturen te integreren. Kunst is bij uitstek een maatschappelijk bindmiddel. Het ervaren van kunst heeft voor Jeff Hamburg met verbinding te maken. Verbinding tussen mensen, tussen culturen.

Het verlangen naar vrede en verbinding in een maatschappij in crisis is ook een belangrijk gegeven voor de Russisch-Duitse sopraan Irina Zuboff, die vanuit haar kosmopolitische achtergrond Russische en Duitse wortels combineert. Zij vroeg aan Jeff Hamburg een compositie voor haar te schrijven die verbindingen legt tussen de wereldreligies, als muzikale bijdrage aan haar streven om te laten zien dat uiteindelijk aan elke religie hetzelfde principe ten grondslag ligt.
Het was voor de componist een uitdaging om te kijken naar de overeenkomsten tussen de verschillende wereldreligies en daarvan in één compositie een helder verhaal te maken. Jeff Hamburg:

‘Ik heb me in deze compositie gebaseerd op een aantal godsdiensten die wezenlijk zijn voor een groot deel van de wereldbevolking. Hierbij benadruk ik de overeenkomsten tussen de westerse en de oosterse kijk op de wereld en op de medemens.’

De teksten zijn door de componist gemaakt, en gebaseerd op zuivere klanken, die refereren aan de talen van een aantal wereldreligies. Teksten die als oud Grieks klinken bijvoorbeeld, of als Sanskriet. Er zijn bewust geen bestaande teksten gebruikt, omdat de componist de abstracte ideeën van het werk wilde versterken, net zoals hij de muzikale stijlelementen van de muziek van de verschillende godsdiensten wilde abstraheren om naar de essentie ervan te gaan, niet afgeleid door concrete tekstuele verwijzingen.

De abstracte bewegingen van de danser versterken dit concept. Zijn bewegingen, net als muzikale gestes, wijzen niet direct naar belevenissen in het gewone dagelijks leven. Ze wijzen hoogstens naar een binnenwereld, een gedachte of gevoelswereld. Door abstracte teksten te gebruiken blijft de belevenis op een gevoelsniveau, niet gehinderd door concrete verwijzingen naar de gewone wereld.

Uitvoerenden:

Irina Zuboff: sopraan
Michaela Hollmannova: viool
Angela Stevenson: cello
Lisa Dunker: dans
Muziek en tekst: Jeff Hamburg

 

Over Irina Zuboff:

Irina Zuboff grew up in a Russian/German family in Stuttgart, Germany. At five years old, she started piano lessons and at nine she began playing cello with Siegfried Barchet, a student of Pablo Casals. Aged 12 years, Irina gave her first recitals on smaller podia in Germany performing works as the “Solo Suites”by J.S. Bach. Against the expectations of her cello professor she decided not to pursue music and instead pursued studies in philosophy and medicine.

She studied in München, Heidelberg, Bochum, Essen and Paris. After completing her general medicine degree in 1983, she specialised in psychiatry and psychotherapy. At the University hospital in Essen she developed the music therapy department.

She moved to the Netherlands in 1992 where she married and had three children. During this time she followed studies in Intuitive Development and expanded her knowledge in voice expression, drama and yoga. She started writing for German Newspaper as “Die Zeit” and wrote two books, for one of them Corneille made the illustrations. This one was a philosophical fairy tale about a small girl which is called to sing. During the Leipzig Book Fair, the story was performed with music and dance written especially for it. Shortly after, in October 2002, Irina began taking singing lessons. It seems that in her book she had unconsciously predicted her future. Some months later she also started to follow an intensive spiritual path which led her to the activities she is now doing.

In 2011 Irina finished her singing education at the Music Conservatorium in The Hague. Margreet Honig is coaching Irina in her singing career.

Over Lisa Dunker:

Elisabeth Dunker is op 10 september 1964 geboren in Hagen/ Westfalen. Toen zij vijftien jaar was maakte ze de overstap van het gymnasium naar de vrije school in Dortmund. In 1983 op achttienjarige leeftijd begon zij met de opleiding aan de Academie voor Eurythmie in Den Haag, waar zij in 1989 de Bachelor ‘euritmie en dans’ behaalde. Van 1988 tot 1997 was zij verbonden aan het Nederlands Eurythmie Ensemble onder leiding van Werner Barfod met talloze opvoeringen, demonstraties en workshops in binnen- en buitenland. Van 1989 tot 2002 werkzaam aan de vrije school in Rotterdam. In 1995 heeft zij op vragen van kinderen de euritmiegroep ‘Pyrola’ opgericht. Tussen 1997 en 1999 was zij lid van het Else Klink Ensemble in Stuttgart. Na de geboorte van haar kinderen heeft zij euritmietherapie gestudeerd in Den Haag. Sinds 2007 heeft zij haar kunstzinnige, pedagogische en therapeutische werkzaamheden ondergebracht in ‘de euritmiePraktijk’. Lisa geeft les aan verschillende scholen in Nederland en vanuit haar eigen praktijk euritmietherapie aan volwassenen en kinderen, begeleidt de euritmiegroep ‘Pyrola’ en verzorgt cursussen voor volwassenen. Als uitvoerend kunstenaar werkt zij solistisch en in verschillende samenhangen en projecten. Lisa: “Ik werk wekelijks met 500 mensen. Er bestaat geen mooier vak!”

(Bron: 100 jaar euritmie in Nederland), zie ook www.euritmiepraktijk.nl

Over Jeff Hamburg:

Jeff Hamburg (1956) werd geboren in Philiadelphia. Hij studeerde compositie en akoestiek aan de University of Illinois. Na zijn afstuderen, kwam hij,na enige omzwervingen in Europa, aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag terecht. Hier studeerde hij hoorn en compositie, het laatste bij Louis Andriessen. Vanzelfsprekend drukte de robuuste stijl van Andriessens ‘Haagse school’ zijn stempel op Hamburgs vroege werken zoals ‘Towers and Bridges’ voor blaasorkest en het ‘Concertino for Alto Saxophone and Orchestra’. Maar noch het voorbeeld van neoklassisicistische componisten zoals Stravinsky noch het procédé van de conceptuele kunst zoals bij zijn leraar Louis Andriessen bevredigden op den duur. Hamburgs ontdekkingstocht naar wat hij zelf eigenlijk wilde, voerde hem terug naar zijn afkomst: zijn grootouders waren vanwege hun joods-zijn vanuit de Oekraïne naar de Verenigde Staten gevlucht.

De vele uitvoeringen van zijn werken getuigen van die ontdekkingstocht, die veel heeft opgeleverd: werken zoals ‘Zey…’voor sopraan en orkest, ‘Schuylkill’ en ‘A Prayer and a Dance’ voor strijkorkest, ‘David’ vijf psalmen voor symfonische blazers verschijnen wereldwijd op de lessenaar. In mei 2009 is de documentaire “Terp Kind Mains, Terpe” op Nederland 2 uitgezonden, een film over zijn reis naar de Oekraïne waar hij tot verrassende muzikale ontdekkingen kwam. Recentelijk is zijn vioolconcert “The Dream of Existence” in Duitsland en Denemarken in premiere gegaan. In februari 2011, is zijn orchestrale terugblik op zijn geboorteland, “Americana”, uitgevoerd door het Holland Symfonia.

Hij ontving de Visser-Neerlandia Muziekprijs 2002 wegens “de kwaliteit van zijn oeuvre”. Begin 2008 werd hij voorzitter van het Genootschap voor Nederlandse Componisten (Geneco). Hij is tevens bestuurslid van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij schaakt voor de oudste Nederlandse schaakvereniging, VAS.Locatie