“Dag jongen van licht”, o.a. met pastor Pierre Valkering, die vertelt over pater Jan van Kilsdonk, zijn leermeester

15 december 2019 | 17.00 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

Pater Jan van Kilsdonk s.j. (1917-2008) was tientallen jaren studentenpastor in Amsterdam. Avond aan avond struinde hij hun wooncomplexen en uitgaansgelegenheden af. Met eindeloos velen van hen en vaak ook met hun ouders, familieleden en vrienden maakte hij kennis. In de levens van duizenden mensen in Amsterdam maar ook daarbuiten werd hij een belangrijk iemand. Hij leefde mee met lief en leed, ook nadat halverwege de jaren tachtig talloze, vooral homoseksuele mannen, (oud-)studenten en anderen warden getroffen door aids/hiv. Veel hierdoor getroffen mensen bezocht hij tot hun dood. Op talrijke afscheidsbijeenkomsten voerde hij het woord. Een dertigtal van deze toespraken werd in 2012 door pastor Pierre Valkering, voor wie Van Kilsdonk zijn grootste leermeester was, gebundeld in het boek Dag jongen van licht.

Op deze zondagnamiddag zal onder dezelfde titel door Pierre Valkering kort het levensverhaal van de pater, die in Amsterdam reeds bij leven een legende was, worden verteld. Hierbij worden ook beelden vertoond.

Voordrachtskunstenaars Marijke Brekelmans en Simon Mulder lezen fragmenten voor uit zijn afscheidstoespraken, afgewisseld door prachtige improvisaties op de concertvleugel door filmconcertpianist Yvo Verschoor. Jan van Kilsdonk komt ook zelf aan het woord in een interview door Godfried Bomans uit 1971.

Ook wordt er een ongepubliceerde brief van de pater voorgelezen – als exempel van de tienduizenden brieven die hij tijdens zijn lange leven moet hebben geschreven-, brieven zoals vele Amsterdammers die bewaren en die zij nog altijd koesteren als hun kostbaarste bezit, omdat hun lotgevallen en de essentie van hun leven erin wordt verwoord zoals ze het zelf niet beter hadden gekund.

Toegang €17,50 Stadspas en studenten €15,-

 

Boek alvast uw kaartjes / Buy tickets online

Boeking Pianola 17.50 – 15.00

Bijdrage àLocatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam