De Streken van Rembrandt

3 november 2019 | 16.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Deel dit bericht:

Muziektheater rond het leven van de oude meester, vol muziek en liederen die tot in zijn atelier geklonken hebben.

Kort na Rembrandts dood kijken drie speellieden in zijn verlaten atelier terug op het leven van de schilder. Ze doen dat met muziek, liederen en verhalen uit zijn tijd en zijn wereld. De drie spelen en zingen het repertoire van de Leidse schutterijfeesten, de Amsterdamse muziekherbergen, de achterkamertjes, markten en stegen van de 17e eeuw. En daarbij alle verhalen die langs Rembrandts schilderijen voeren: over de Spaanse soldaten die Rembrandts geboortestad Leiden belegerden, zijn bepaald niet kunstzinnige ouders, zijn drie liefdes en zijn omgang met zijn leerlingen en klanten.

“Dit is het verhaal van drie muzikanten. Drie speellieden uit de Amsterdamse muziekherbergen in het jaar onzes Heren 1670. Een  tijd van rijkdom en decadentie voor sommigen, armoede en wanhoop voor anderen. En wij? Wij spelen voor rijk en arm, voor een stuiver of een glas!
Dit is ook het verhaal van een schilder….. Zo lang dood is hij nog niet, en velen kennen zijn naam nog, Rembrandt. Maar er zijn er maar weinig die zich die man nu nog echt herinneren.
Erg toeschietelijk was hij niet, die Rembrandt. Uitgaan deed hij niet. Hij schilderde onafgebroken, en recht voor zijn raap. Dat maakte hem beroemd. Maar niet rijk.
Terug nu, naar de tijd waarin de handel van Amsterdam nog ging om graan, leer, om hout en hars, in plaats van om windhandel. De  tijd dat de mannen nog hun eigen lange haar hadden in plaats van een pruik! De tijd dat dominees nog dominees waren, en de Oranjes nog vechtersbazen!”

Twee Violen en een Bas
Twee Violen en een Bas” speelt oude Hollandse muziek: dansmelodieën en liederen, zoals die te horen waren in de beroemde en beruchte Amsterdamse speelhuizen, in de schouwburgen waar rijk en arm hun vertier zochten, op de markten en in de salons. Sinds de oprichting in 1978 heeft het strijktrio deze oude en onbekende muziek nieuw leven ingeblazen.
Met een been in de klassieke wereld van de oude muziek, het andere in de vitale kracht van de folkmuziek, laten de drie musici de sprankelende swing, de ontroerende eenvoud horen die deze muziek tot een feest maakt! De combinatie met rappe dialogen, geestige verhalen en verrassende dichtregels van tijdgenoten maakt deze muziek bijzonder toegankelijk.
Duizenden melodieën uit het Hollandse uitgaansleven van rond 1700 zijn genoteerd in bijna vergeten boeken en handschriften. Musicoloog en socioloog Jos Koning, mede-oprichter van Twee Violen en een Bas, is dé autoriteit op het gebied van deze bronnen en de muziekwereld waar ze uit voortkwamen. De melodieën zijn haast alle eenstemmig genoteerd. In de speelhuizen –en waarschijnlijk ook in het schouwburgorkest– werden ze door de muzikanten vaak uit het hoofd gespeeld. De begeleidingen werden voor een deel op improvisatie gebaseerd.
Twee Violen en een Bas heeft zich deze improviserende praktijk volledig eigen gemaakt. Het resultaat is enerverend en maakt een optreden tot een belevenis. De boeiende toelichtingen en verhalen die de groepsleden tussen de muziek door presenteren dragen daar verder aan bij.

Boek alvast uw kaartjes / Buy tickets online

Boeking Muziek Museum Regulier A 18

Bijdrage àLocatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats.

Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website