Domenica Strijktrio: Verhalen uit Theresienstadt, in strijktrio’s verteld.

| ,
Musicus/ensemble: Domenica Strijktrio 

Deel dit bericht:

Violist Tony Rous – verbonden geweest aan het Concertgebouworkest en oprichter van het Domenica Strijktrio – heeft een mooi programma samengesteld voor strijktrio’s.

In Tony’s eigen woorden:

“Wij hebben een prachtig stuk ontdekt van Hans Krasa, een “Terezin” componist: Passacaglia en Fuga  (Terezin 1944).  Het is zo mooi! Het vertelt een hele verhaal!

De kunstenaars in Theresienstadt – hun trieste lot is niet waarom wij ze spelen. We willen deze muziek niet ‘wegzetten’ om alleen in de herinneringsmaand mei te spelen. Het is gewoon grote muziek, die gespeeld MOET worden. Het hoort in de geschiedenis van het fantastische Praagse muziekleven tussen de twee Wereldoorlogen.

 

Domenica Strijktrio

Tony Rous -Viool

Won op 14 jarige leeftijd een wedstrijd voor jonge violisten in Ustí (Tsjechische republiek). Genoot zijn opleiding aan de conservatoria van Brno en Praag en vervolgde zijn studie in Brussel bij Prof. Poulet en later barokviool bij Sigiswald Kuikens. Van 1969 was hij tweede concertmeester van het staatskamerorkest in Pardubice. Sinds 1976 tot 2010 eerste violist in het Koninklijke Concertgebouworkest te Amsterdam. Was jarenlang primarius van Amsterdamse strijkkwartet en Florestan ensemble, die speelde klassieke en romantische kamermuziek op historisch authentieke instrumenten. Tegenwoordig is hij lid van Tsjechisch baroktrio en Domenica consort. Met al deze ensembles gaf hij vele concerten in verschillende Europese landen en Verenigde staten. Met Tsjechisch baroktrio heeft hij in Praag 2 CD opgenomen met sonaten van Franz Benda met originele variaties en versieringen van de componist. Met Suzan Rous CD met duo’s voor viool en altviool van Mozart, Stamitz. Krommer en Kalivoda die in januari 2015 is uitgekomen.

Suzan Rous – Altviool

Suzan begon met vioollessen bij haar vader, Later is zij overgegaan op altviool en studeerde bij Jürgen Kussmaul aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Met het Prinsekwartet studeerde zij aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie en gaf zij concerten in Nederland en het buitenland. Tot 2008 maakte Suzan deel uit van het orkest van het Nationaal Theater in Praag. Tegenwoordig is Suzan altvioliste van het Domenica consort. Naast haar kamermuziekactiviteiten remplaceert zij regelmatig bij Nederlandse Symfonieorkesten en het Combattimento Consort Amsterdam.

Mariette Landheer – Violoncello

Mariette Landheer kreeg haar eerste cellolessen op Curacao waar ze het grootste gedeelte van haar jeugd doorbracht.Ze studeerde bij Luise Gorsira en gaf al op jeugdige leeftijd haar eerste concerten.
Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde ze haar solistendiploma bij Fred Pot en Jean Decroos,en studeerde nog twee jaar bij Dimitri Ferschtman in Amsterdam voor de aantekening kamermuziek. Masterclasses volgde ze bij Heinrich Schiff,,Aurora Natola Ginastera en zeer intensief bij Daniel Shafran.
Nog tijdens haar studie werd ze aangesteld als celliste bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Later legde ze zich toe op de kamermuziek.
Ze werkt veelvuldig mee aan producties van het Koninklijk Concertgebouworkest.
In oktober 2009 speelde ze solo met het Concertgebouworkest in een stuk voor 12 celli van Tan Dun.
Met het ensemble “Les Quatre” treed ze veelvuldig op in binnen-en buitenland.
Mariette heeft een bloeiende lespraktijk in Bilthoven en begon tevens  in januari 2016 als cellodocent aan de Amstelveense muziekschool.

 Locatie