PAASCONCERT in ZUTPHEN: Ruzanna Nahapetjan- sopraan & Nadezda Filippova – piano: Hartstocht door de eeuwen heen

1 april 2018 | 16.00 uur | virtueel museum Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Deel dit bericht:
Liederen met pianobegeleiding en piano solo
 Zang: Ruzanna Nahapetjan (sopraan); piano: Nadezda Filippova.

 

Een programma met passie
Door alle tijden heen hebben kunstenaars zich laten inspireren door de hartstocht. Veel van de mooiste kunstuitingen zijn voortgekomen uit hartstocht. Dat geldt zeker voor de vele componisten die hun vaak heftige en onstuimige emoties en verlangens op muziek hebben gezet. In dit concert willen wij u meevoeren op een reis door meer dan vier eeuwen muzikale hartstocht, te beginnen met de nog steeds aangrijpende muziek van John Dowland, een componist uit de Engelse renaissance. In Händels cantate komt de dramatiek sterk tot uiting. In de klassieke periode worden de menselijke emoties groots en verfijnd tot uitdrukking gebracht door componisten als Haydn, Beethoven en Mozart. In de Romantiek zetten dichters als Heine en Goethe componisten aan tot het schrijven van hun mooiste liederen.

Ruzanna maakt in het tweede deel van het programma hoorbaar, hoe het thema ‘Hartstocht door de Eeuwen heen’ ook – en misschien wel bij uitstek – verbonden is aan de Spaanse liedkunst. Zij legt daarbij spannende muzikale bruggetjes naar de Hartstocht en Passie, die ook zo kenmerkend is voor de liedkunst van haar geboorteland – Armenië – en de muzikale traditie van daar, die zij als inspiratiebron met zich meedraagt.

 

Instrument: `
Nadezda Filippova speelt op de Steinway tafelpiano, Hamburg 1869

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

virtueel museum Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website