Elise Besemer – viool & Laurens de Man – piano: Een Middagje Sonates: Beethoven & Dvorak

22 april 2018 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Deel dit bericht:

Violiste Elise Besemer – finaliste Oskar Back Concours, toegelaten tot het academisch jaar Talentontwikkeling  2016-2017 van het Koninklijk Concertgebouworkest  en genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs 2017 – speelt samen met pianist Laurens de Man – finalist Prinses Christina Concours.

Elise bespeelt een viool, gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume (1886 Parijs), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Laurens speelt op de Streicher vleugel, Wenen 1867 (Sweelinck Coll.)

 

“Een Middagje Sonates”
In dit programma laten violiste Elise Besemer en pianist Laurens de Man horen hoe verschillende componisten uit de muziekgeschiedenis hun ziel en zaligheid in een “Sonate” kwijt konden. Van een frivole, orenschijnlijk eenvoudige sonate van Mozart, een droevige Schubert, een vrolijke Sonatine van Dvorák tot de machtige “Kreutzersonate” van Beethoven.
Programma:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Sonate voor viool en piano in G, KV 301
I. Allegro con spirito
II. Allegro


Franz Schubert (1797-1828)
Sonatine voor viool en piano in a, D. 385
I. Allegro
II. Andante
III. Menuetto: Allegro
IV. Allegro

Antonín Dvorák (1841 – 1904)
Sonatine voor viool en piano in G, op. 100
I. Allegro risoluto
II. Larghetto
III. Scherzo: Molto vivace
IV. Finale: Allegro

———          Pauze        ——–

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor viool en piano nr. 9 in a, op. 47 “Kreutzer”
I. Adagio sostenuto – Presto
II. Andante con variazioni
III. Presto

 

Duo Besemer en De Man

Elise en Laurens spelen sinds 2014 samen; sindsdien concerteren zij regelmatig als duo in het hele land, waarbij een gedeelde passie voor kamermuziek leidt tot intense optredens.

Hun repertoire bestaat enerzijds uit grootse vioolsonates uit drie eeuwen muziekgeschiedenis; anderzijds spelen ze ook graag bijzondere kleinoden uit de literatuur.

 

Elise Besemer (Rotterdam, 1994) stond in 2016 in de finale tijdens het prestigieuze Oskar Back Concours, waarbij het oordeel van de jury was: “Haar spel is zeer sensitief, zonder effectbejag, volstrekt eerlijk. Elise is een bijzonder allround violiste”.  Eerder won ze eerste prijzen op o.a. het Davina van Wely Vioolfestival 2011 en met haar strijkkwartet op het Prinses Christina Concours n 2013. Elise speelt vanaf haar vijfde jaar viool. Tot 2013 studeerde ze bij Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium van Amsterdam; sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Elise volgde de gerenommeerde Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest; dit seizoen remplaçeert ze veelvuldig bij dit orkest met o.a. tournees naar Japan, Zuid-Korea, New York en vele Europese hoofdsteden. Elise was één van de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2017. Kamermuziek is een grote passie van Elise. Ze speelt in diverse ensembles van verschillende samenstellingen. Elise bespeelt een viool gebouwd door Jean Baptiste Vuillaume (1886, Parijs), in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. www.elisebesemer.com/

 

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus, actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam (predicaat resp. “uitmuntend” en “cum laude”) resp. David Kuyken en Jacques van Oortmerssen († 2015). Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel; in 2017 deed hij masterexamen piano (predicaat “uitmuntend”). Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Laurens won diverse prijzen, o.a. tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag, bij het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg en bij de International Martini Organ Competition in Groningen. In november 2017 verscheen een piano-CD met klavierwerken van J.S. Bach. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. www.laurensdeman.nl/

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website