Feest der Poëzie presenteert “Ik heb zijn hoofd in mynen schoot”

5 oktober 2019 | 20.30 uur | Pianola Museum, Amsterdam
Deel dit bericht:

‘Ik heb zijn hoofd in mynen schoot/Van bloed is myne voorschoot rood,’ sprak de prinses nadat zij Heer Halewijn had onthoofd. Het hoofd ‘werd op de tafel gezet,’ vermeldt de ballade als laatste. Evenals Salome het hoofd van Johannes de Doper op een zilveren schaal eiste van haar stiefvader Herodes, en het door een list ook kreeg. Tenslotte is er de andere Bijbelse figuur Judith, die in tegenstelling tot Salome geldt als een heldin omdat ze de tiran Holofernes doodde.

Na onze salon over verdronken vrouwen wordt het tijd de andere kant te laten zien: onthoofde mannen is ditmaal het thema. De drie bovenstaande fatale vrouwen en een kopje kleiner gemaakte mannen behandelen we met muziek, beeldende kunst en voordracht.

Filosofe Elte Rauch licht de rol en betekenis van mannenonthoofdende vrouwen in de literatuur en de psychologie toe in een korte lezing.

Daan van de Velde (piano), Hidde Kleikamp (bariton) en Marleen van Os (sopraan) brengen liederen gebaseerd op gedichten en aria’s uit opera’s over Judith, Salome en Halewijn.

Theoloog en filosoof David Kwa licht de Bijbelse achtergronden van de verhalen over Judith en Salome toe.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt de betreffende teksten en stelt enige werken uit zijn prentencollectie ten toon, waaronder de illustraties bij Wilde’s toneelstuk ‘Salome’ door Aubrey Beardsley en Het Liedekin van Heer Halewin van de ‘Nederlandse Beardsley’ Henricus.

Dit evenement vindt plaats tijdens de Week van het Nederlands en tijdens de Maand van de Geschiedenis met als thema ‘Hij/Zij’.

Toegang €17,50

 

CORONA PROTOCOL PIANOLA MUSEUM

Van harte welkom in het Pianola Museum. Wij doen onze uiterste best om te voldoen aan de maatregelen van het RIVM. Aan u als concertbezoeker vragen wij uw medewerking (voor uw eigen veiligheid, die van uw mede-bezoekers, optredende artiest en museummedewerkers). Houd anderhalve meter afstand van bezoekers die niet tot uw gezelschap behoren. De garderobe is niet toegankelijk, uw jas en tas kunt u meenemen in de muzieksalon. De stoelen in de muzieksalon zijn genummerd. Wij verzoeken u van de aan u toegewezen stoelen gebruik te maken. Uw drankje kan mee naar binnen, ook in de pauze is het toegestaan een drankje te halen. Vermijd contactmomenten bij het toilet en in het cafe, bezoek deze plaatsen een voor een. Volg altijd de aanwijzingen van de vrijwilligers en medewerkers van het museum.Locatie

Pianola Museum

Het Pianola Museum, een van de kleinere musea van Amsterdam, bevindt zich in de Jordaan. In het museum staan tal van piano’s die vanzelf kunnen spelen: pianola's, reproduktiepiano's en alles wat daarmee te maken heeft.

Lees verder
Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam