Frederic Voorn: Eleganz und Ausdauer, het Wenen van pianofirma Streicher

7 oktober 2018 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Deel dit bericht:

In de negentiende eeuw was Streicher verruit het bekendste pianomerk van Oostenrijk, bekender dan Bösendorfer, die veel later was begonnen en pas in de twintigste eeuw naam begon te maken. De oorsprong van de firma Streicher ligt in de achttiende eeuw bij Johann Andreas Stein, de vader van Nanette Streicher en de grondlegger van de Weense piano. Deze Stein wist Wolfgang Amadeus Mozart tot de piano te bekeren en zijn dochter Nanette was goed bevriend met Beethoven, voor wie ze een piano bouwde en die ze hielp met allerlei huishoudelijk advies.

Ook Schubert heeft de instrumenten van Streicher goed gekend, al kon hij, armer dan een kerkrat, er nooit een bezitten. Johannes Brahms was daar en tegen wel de trotse eigenaar van een Streicher piano uit 1868, slechts een jaar jonger dan die in het Cromhouthuis staat.

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website