Frederic Voorn & Jens Vraa: Romantics & Eclectics – piano & klarinet

24 maart 2019 | 15.00 uur | Werkgebouw Het Veem, Amsterdam
Deel dit bericht:
‘Toets des Tijds’ in Werkgebouw het Veem is een podium voor klassieke en eigentijdse muziek. Pianist Frederic Voorn en de Deense klarinettist Jens Vraa spelen Schumann, Chopin, Brahms èn hun eigen composities uit 2018: Elegy voor piano, Ainigma en Capriccio voor piano en klarinet.
Dit programma bestaat uit romantische muziek uit de negentiende eeuw, gecombineerd met werken van de uitvoerders zelf die speciaal voor dit project werden gecomponeerd.
De Drei Romanzen op. 94 van Schumann zijn oorspronkelijk voor hobo en piano geschreven, maar worden ook vaak uitgevoerd op viool, klarinet of cello. Er is zelfs een versie voor fagot en piano. De werken gingen pas in 1863, zeven jaar na de dood van de componist, in première.
De Polonaise in Es klein van Chopin staat ook wel bekend als de Revolutiepolonaise en klinkt vol van verholen samenzweringen en plotselinge gewelduitbarstingen.
Het is voor een groot deel aan klarinettist Richard Mühlfeld te denken dat Brahms het componeren weer opnam. Hij hoorde de klarinettist in 1891 en een jaar eerder had Brahms besloten om te stoppen met componeren. Dankzij Mühlfeld ontstonden twee klarinetsonates, waarvan vandaag de eerste wordt gespeeld, een klarinetkwintet en later ook nog de bekende pianostukken op. 116 t/m 119.
De stijl van de werken van Frederic Voorn en Jens Vraa zijn dan wel niet romantisch, maar er zijn wel veel overeenkomsten te vinden. Vandaar dat ze het zelf als ecletische composities omschrijven. In het eclectisme wordt van bestaande stijlen een nieuw geheel gemaakt. Ainigma is Grieks voor raadsel en vertelt over het raadsel van de sfinx dat Oedipus moest oplossen om toegang te krijgen tot de stad Thebe.

“Welk schepsel loopt ’s ochtends op vier benen, ’s middags op twee benen en ’s avonds op drie?”

Zij die het antwoord niet wisten werden door de sfinx bruut gewurgd en verslonden. maar Oedipus gaf wel het goede antwoord, waarop de sfinx zich van een klif naar beneden stortte.

“De mens loopt als baby op handen en voeten, als volwassene op twee benen en als hij oud is geworden loopt hij op drie benen: twee benen en een wandelstok.”

En zo trok Oedipus Thebe binnen en vervolgde hij zijn gruwelijke reis.

 

PROGRAMMA ‘ROMANTICS  & ECLECTICS’

Robert Schumann (1810-1856):

Drei Romanzes op. 94 (1849)

– Nicht schnell
– Einfach, innig
– Nicht schnell

Frederic Chopin (1810-1849):
Polonaise in Es klein op. 26 nr. 2 (1835)

Johannes Brahms (1833-1897):
Sonate für Klarinette und Klavier F-moll op. 120 nr. 1 (1894)

– Allegro appassionato
– Andante un poco Adagio
– Allegretto grazioso
– Vivace

——–    Pauze   ——–

Frederic Voorn (1962):

  • Elegy for clarinet and piano (2018)
  • Ainigma for Keyboard (2018)
    ‘What is that which has one voice and yet becomes four-footed and two-footed and three-footed?’

Jens Vraa: (1968)

Capriccio for clarinet and piano (2018)

Biografie Jens Vraa

Jens Vraa, geboren in 1968, is een Deense klarinettist en componist.
Na beëindiging van zijn studie aan de Academie van Aarhus, Denemarken, ging hij werken als freelance klarinettist. Hij heeft gespeeld in diverse orkesten en voerde zowel symfonische muziek als opera’s uit. Maar als uitvoerend musicus is hij vooral gericht op kamermuziek en maakt deel uit van diverse ensembles, zoals Trio Toccante, Duo Devienne en Trio in vivo. Met deze ensembles heeft hij talloze concerten gegeven en behalve als klarinetspeler heeft hij ook verschillende werken hiervoor geschreven en muziek gearrangeerd.

Als componist is Jens Vraa autodidact en zijn voornaamste interesse gaat uit naar vocale en kamermuziek. Hij heeft muziek gecomponeerd voor verschillende ensembles, zoals Kaleidoskop (Kopenhagen), Trio Eléonore (Genève) en het Stockholm Saxofoon Kwartet. Verder schreef hij een liederencyclus voor de Deense tenor Christian Damsgaard en enkele pianowerken, opgedragen aan de Israëlische pianist Michael Tsalka. Zij werk is in vele Europese landen en ook in Amerika en Azië uitgevoerd.
Jens Vraa is een toegewijde leraar en heeft in Kopenhagen zijn eigen muziekschool, waar hij les geeft in klarinet en kamermuziek.

 

Biografie Frederic Voorn 

Frederic Voorn werd in 1962 geboren in Uithoorn en is op vele muzikale gebieden actief. Hij is concertpianist, componist en dirigeert drie koren. Hij heeft twaalf jaar lang het Radio 4 programma Pianistenuur gemaakt, geeft lezingen en schrijft artikelen voor diverse muziekbladen.

Als pianist heeft Frederic Voorn concerten gegeven op vier continenten. Hij studeerde aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht en later nog in Londen en in Moskou. Hij gaf concerten in vooraanstaande zalen als de Tonhalle in Zürich en Het Concertgebouw in Amsterdam. Hij speelde op verschillende internationale muziekfestivals en wordt regelmaat gevraagd als jurylid bij concoursen. Hij was in binnen- en buitenland solist bij diverse orkesten en heeft 5 CD’s gemaakt.

Als componist heeft Frederic Voorn muziek voor diverse bezettingen geschreven. Zijn Strijkkwartet werd in 2008 voor het eerst uitgevoerd in Amerika en in 2018 speelde hij in Vancouver de wereldpremière van zijn Pianoconcert, samen met het West Coast Symphony Orchestra onder leiding van Bujar Llapaj. Voor het Amsterdamse kamerkoor Babylon componeerde hij verschillende liederen en eind 2016 verscheen er een CD, gewijd aan zijn eigen pianowerken.

 

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Werkgebouw Het Veem

Toets des Tijds: pianorestauratie-atelier en concerten Het bijwonen van een ToetsDesTijds concert betekent een zondagmiddag doorbrengen in voormalig pakhuis Het Veem, met uitzicht op het IJ, in een informele en intieme setting luisteren naar klassieke muziek en iets drinken in een pianorestauratieatelier met de uitvoerende musici. Door de nabijheid van de uitvoerenden is de spanning die met hun live uitvoering gepaard gaat voelbaar en inspirerend voor uitvoerenden én luisteraars.

Lees verder
van Diemenstraat 410
1013 CR Amsterdam