Geelvinck Salon in het Cromhouthuis: met pianist en (film)componist Laurens van Rooyen

11 juni 2017 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Musicus/ensemble: Laurens van Rooyen – piano 

Deel dit bericht:
Een van Nederlands bekendste (film)componisten en pianisten, Laurens van Rooyen, speelt in de grote salon van het Cromhouthuis  composities, de meeste van eigen hand en filmmuziek, wat, zoals hij zelf schrijft, grandioos zal klinken op de Erard vleugel met zijn bijzondere snarenpatroon.

 

Laurens van Rooyen  werd geboren in Utrecht en bezocht daar het conservatorium, waar hij samen met medestudent Herman van Veen het populaire muziektheater Harlekijn oprichtte.
Vanaf begin jaren tachtig trok zijn solocarrière al snel de aandacht. Hij werkte samen met diverse platenmaatschappijen en speelde in tal van landen. Van zijn hand verschenen meer dan vijfenveertig CD’s met internationaal bekende nummers als Just a Simple Lovesong en Imaginary Landscapes. Dit laatste nummer valt nog dagelijks te beluisteren bij het Japanse radioprogramma Radio Midnight Express.

Van Rooyen, winnaar van de Gouden Harp, kreeg ook als filmcomponist internationale bekendheid met filmtracks als Rembrandt, Eline Vere, Mysteries, Affair Play en Hugo van Lawick’s Serengeti Symphony, uitgebracht door Walt Disney.

Laurens van Rooyen publiceerde het boek Brieven aan een Wonderkind en voltooide de studie ‘Beethoven was ook een ZZPér!’ Op een toegankelijke en originele manier vertelt hij in beide boeken hoe een kunstenaar steeds weer de juiste verbinding moet vinden tussen zijn onbegrensde fantasie van muzikale mogelijkheden en de wereld van het hier en nu; met zijn conjuncturele golven en technieken, met zijn wisselende stemmingen en organisaties.

www.laurensvanrooyen.com

 

English:

The Geelvinck Salon in Museum Cromhouthuis, proudly presents Laurens van Rooyen, pianist and (film)composer, for a recital on Sunday, 11 June, at 16.45h. on the straight stringed Erard grand 1892, with its characteristic sound.

Laurens is one of the most famous Dutch pianists and composer of film music. He takes you along his live in music and his sources for inspiration. We will hear some of his own film compositions and film melodies and improvisations on famous songs, lyrics and traditionals, tapping freely from jazz and the classics.

 

Programma:

In dit afwisselende programma van de Geelvinck Salon in het Cromhouthuis brengt Laurens van Rooyen eigen composities, maar laat zich ook inspireren door collega-componisten die melodieën schreven, die zijn gaan behoren tot het wereld-repertoire. Zo speelt hij improvisaties op bekende songs, traditionals en filmmuziek en put hij vrijelijk uit de muziektradities van jazz en de klassieken.
Van eigen werk brengt  Laurens van Rooyen ondermeer:
– Dichter bij Water
( In opdracht van Natuurmonumenten over watergebieden in Nederland)
– Vlucht Regenwulpen
(Main Theme uit de filmmuziek van de gelijknamige film)
– Domaine Andron Ballade (try-out)
Recente opdracht van Château Andron ter gelegenheid van de nieuw te presenteren wijnoogst.
– La Bobadilla
Over een ontmoeting met een inspirerende kunstenaar in het Spaanse Malaga


Locatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website