IJSSELSALON: concert tgv Europese Dag van de Oude Muziek met Teunis van der Zwart – hoorn en Shuann Chai – fortepiano.

21 maart 2017 | 20.00 uur | IJsselsalon, Zutphen
21 maart 2017 is door REMA uitgeroepen tot de ‘Europese Dag van de Oude Muziek’ en is tevens de geboortedag van Johann Sebastian Bach. Op ons initiatief, organiseert de IJsselsalon in Zutphen ter ere daarvan een bijzonder concert met Teunis van der Zwart en Shuann Chai. Zij spelen drie vroege meesterwerken voor hoorn en piano.
 

Teunis van der Zwart, hoofd Oude Muziek van het Conservatorium van Amsterdam, is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie, en een internationaal vermaard specialist op de natuurhoorn.

Pianiste Shuann Chai is een boeiende performer, veelgeprezen voor interpretaties op zowel moderne en historische instrumenten. Zij woont in Nederland sinds 2008, en treedt op in heel Europa, Azië en in haar geboorteland de Verenigde Staten.

Beethoven en Ries componeerden nog voor de natuurhoorn en wisten de mogelijkheden van dat instrument muzikaal inventief uit te buiten. Schumann was een van de eersten die de nieuwe hoorn met ventielen effectief wist te gebruiken.  Zijn Adagio und Allegro is een perfect voorbeeld van vroeg romantische lyriek gecombineerd met een sprankelende virtuositeit.

Programma:

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonate voor piano en natuurhoorn, op.17
Allegro moderato
Poco adagio, quasi andante
Rondo – Allegro moderato
 
Ferdinand Ries (1784-1838)
Sonate voor natuurhoorn en piano, Op.34
Larghetto – Allegro molto
Andante
Rondo. Allegro
 
Robert Schumann (1810-1856)
Adagio und Allegro voor hoorn en piano

 

Teunis van der Zwart is een van de toonaangevende hoornisten van zijn generatie, en maakte furore als bespeler van de natuurhoorn.
Hij is een internationaal vermaard specialist op zijn instrument, en actief als solist, kamermuziekspeler, docent en coach.
Als solist speelde hij onder dirigenten als Frans Brüggen, Phillipe Herreweghe, René Jacobs, Jos van Veldhoven, Ivor Bolton, Hidemi Suzuki, Michael Willens en Ivan Fischer.
Hij maakte CD opnamen als solist met o.a. het Freiburger Barock Orchester, het Orkest van de Achttiende Eeuw. Zijn vaste kamermuziekpartners zijn Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Shuann Chai. Tevens is hij artistiek directeur van Music Meeting Heiloo en hoofd van de Oude Muziek Afdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

 

Pianiste Shuann Chai is een actieve en boeiende performer, veelgeprezen voor interpretaties op zowel moderne en historische instrumenten. Haar projecten weerspiegelen haar brede interesse: het uitvoeren van de 32 Beethoven sonates op historische piano’s (seizoenen 2013-17), samenwerkingen met moderne dansers met de muziek van John Cage (2013) en Sergei Prokofiev (2015), en kamermuziek programma’s in La Folle Journée (Tokyo, Japan) en het festival Bach en Combrailles (Frankrijk). Sinds 2008 woont zij in Nederland en treedt op in heel Europa, van Finland tot Spanje en de Oekraïne tot het Verenigd Koninkrijk. Ondertussen is zij ook actief in Azië en in haar geboorteland de Verenigde Staten.

 

 

REMA: REMA staat voor Réseau Européen de Musique Ancien en is het netwerk  van musici, ensembles en organisaties die zich bezighouden met Oude Muziek. Museum Geelvinck is sinds 2015 lid van REMA. REMA heeft 21 maart, de geboortedag van J.S. Bach, uitgeroepen tot Europese Dag van de Oude Muziek. REMA doet een oproep om op die dag op elk denkbaar podium, oude muziek te laten horen. In Zutphen heeft de IJsselsalon gehoor gegeven aan deze oproep met dit bijzondere muziek van Beethoven, Ries en Schumann op hoorn en piano

 

 

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- korting met DagjeWeg bon
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde ZutphenLocatie

IJsselsalon

De IJsselsalon is een initiatief van beeldend kunstenaar Stef Kreymborg en musicus Remko Kraamwinkel. Zoals in de 17de en 18de eeuw denkers en uitvoerende kunstenaars elkaar ontmoetten in de salons,  zo willen wij een hedendaagse ontmoetingsplek zijn waar oog en oor worden geprikkeld. Ook hier staat een bruikleen van het Geelvinck MuziekMuseum: een Grotrian-Steinweg salonvleugel van c. 1895.

IJsselkade 21
7201 HD Zutphen


Bezoek website