Jubileumconcert Musica Antiqua Nova – Pianoforte festival: Veerle Peters & Jan Vermeulen

18 februari 2018 | 15.00 uur | Lutherse kerk, Groningen
Deel dit bericht:

Pianoforte festival

MAN bestaat in 2018 30 jaar en viert deze verjaardag met een pianoforte festival. De pianoforte is het instrument waarvoor het grootste deel van wat nu de pianoliteratuur wordt genoemd, oorspronkelijk is geschreven. Mozart, Beethoven, Schuman en Brahms hebben hun pianoconcerten en sonates nooit op een andere manier gehoord dan op de pianoforte. 

De komst van de Steinway en de Bechstein daarna is bepaald geen achteruitgang geweest, maar een van de doelstellingen van MAN is de huidige concertbezoekers de ‘musica antiqua’ te laten horen. Ter ere van het 6e lustrum organiseert MAN drie zondagmiddagconcerten met voor pianoforte gecomponeerde muziek gespeeld door internationaal geroemde musici. Zij spelen op prachtige gerestaureerde historische instrumenten. 

Schubert, quatre mains op een originele Trödlin fortepiano

Het vierhandig samenspel behoort tot een van de delicaatste kamermuziekgenres. Het vereist een absolute eensgezindheid qua toucher, timing, emoties en interpretatie. Vermeulen en Peeters hebben via de talloze cd-opnames samen met Schubert een jarenlange, boeiende weg afgelegd. Hun liefde voor de sublieme muziek van deze grootmeester is al die tijd enkel maar toegenomen. In dezelfde mate zijn ook hun visies omtrent de interpretatie ervan als vanzelfsprekend en onvermijdelijk naar elkaar toegegroeid.

Voorafgaand aan het concert geven de musici een inleiding over het programma.

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Lutherse kerk

Deze schuilkerk dateert uit 1696 en kreeg in 1874 zijn huidige vorm. Het gebouw wordt niet alleen voor kerkdiensten gebruikt, maar ook steeds intensiever voor concerten. De ruimte is bij uitstek geschikt voor een pianoforte uit de periode van Beethoven en Schubert. Met een akoestiek die beter is dan in welke zaal ook in Groningen. De pianisten komen hier graag en de zaal wordt regelmatig gebruikt voor CD-opnames. Het publiek zit dichtbij het podium en kan de uitvoering optimaal meegenieten.Haddingestraat 23
9701 BJ Groningen