Klavieren in Zutphen: avondconcert in de Burgerzaal door Olga Pashchenko

18 mei 2019 | 20.00 uur | Burgerzaal Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Olga Pashchenko – (forte)piano 

Deel dit bericht:

Olga Pashchenko – een van de spannendste jonge pianisten van nu

Olga Pashchenko – een van de spannendste jonge pianisten van nu – treedt op in de majestueuze, laat-Middeleeuse Burgerzaal, met een programma met Felix Mendelssohn’s ‘Lieder ohne Worte’ uit 1834, op een fortepiano uit de tijd van de componist: een Graf fortepiano vleugel, gebouwd in Wenen in 1836.

Conrad Graf – de ‘Mercedes’ onder de fortepiano’s

Conrad Graf geldt als een van de meest vooraanstaande Weense pianobouwers uit het midden van de 19de eeuw. Graf vleugels werden zeer gewaardeerd door fameuze pianisten/componisten als Beethoven, Chopin, Liszt en Clara Schumann. Maar ook nu geldt Graf als de ‘Mercedes’ onder de fortepiano’s en is de aanwezigheid van een Graf instrument in een collectie historische piano’s, zoals onlangs door Museum Geelvinck uit de Colt Coll. verkregen, als een kwaliteitsverhogende aanwinst.

Burgerzaal: – van vleeshal tot concertzaal

Burgerzaal: De Burgerzaal ligt pal aan het s’Garvenhof en kijkt uit op de imposante Walburgiskerk.  Dit prachtige pand aan de Lange Hofstraat 4 heeft in de loop der jaren dienst gedaan als vleeshuis, schepenbank (rechtbank), gevangenis en boterhal. .In de negentiende eeuw was het gebouw zo bouwvallig geworden, dat men overwoog het pand te slopen. Deze plannen gingen gelukkig niet door en in 1896 werd de restauratie van de Burgerzaal voltooid. De Burgerzaal wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en ontvangsten van de gemeente Zutphen en voor vergaderingen waar veel publiek wordt verwacht.

Avondconcert

Dit avondconcert is onderdeel van het Mini-festival ‘Klavieren in Zutphen‘, georganiseerd in samenwerking met Organisatie Oude Muziek.
U kunt voor dit avondconcert kaartjes bestellen, maar ook deelnemen aan de hele Klavierendag, met een lezing, orgel-, carillon- en wandelconcert op zaterdag 18 mei 2019.

Klavieren in Zutphen: zie ook website Organisatie Oude Muziek: klik hierLocatie

Burgerzaal Zutphen

In de Middeleeuwen was de Burgerzaal het vleeshuis, waar onder streng stadstoezicht vlees gekeurd en verkocht werd. Na de nieuwbouw omstreeks 1450 werd achter in deze zaal recht gesproken door de schepenen van de stad. De Burgerzaal wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en ontvangsten en vergaderingen van de gemeente Zutphen. Boven de hoofdingang ziet u het wapen van de Graafschap, een herinnering aan de vergaderplaats van de gedeputeerden van het Kwartier (graafschap) van Zutphen. Indrukwekkend zijn de hoge houten spanten van de zoldering.


Lees verder
Lange Hofstraat 4
7201 DC Zutphen