Marcel Worms ‘Inspired by Chopin’ – pianorecital en CD presentatie

11 maart 2018 | 16.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Musicus/ensemble: Marcel Worms – piano 

Deel dit bericht:

‘Inspired by Chopin’ recital met CD presentatie

‘Inspired by Chopin’ – Marcel Worms is zijn hele pianistische leven al geïnspireerd door Chopin. In het recital, tevens CD presentatie, op zondag 11 maart in het Geelvinck Muziek in Zutphen, laat hij horen dat hij niet de enige is: van Schumann, Tsjaikovski en Grieg tot componisten in de VS en op Curacao, die Chopin een jazzy c.q. Caraïbische swing meegaven. Marcel laat in vogelvlucht horen hoe Chopin in ruim 200 jaar andere componisten tot eigen pianistische hoogtepunten heeft geïnspireerd. Een voorproefje gaf Marcel al in Opium / Radio 4, donderdagavond 1 maart.

Tevens presentatie van Marcels nieuwe CD ‘Inspired by Chopin …’, Zefyr Records.

 

Instrument:
Marcel speelt dit programma op een Collard&Collard fortepianovleugel uit 1840

 

Marcel Worms zelf ‘Inspired by Chopin’:
Weinig componisten hebben het pianorepertoire zo verrijkt en tevens zo vernieuwd als Frédéric Chopin. Het werk van Chopin, de pianocomponist par excellence, werd  reeds bij zijn leven gewaardeerd door kenners en was al bij een breed publiek geliefd en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven.

Daarbij heeft Chopin zijn tijdgenoten en de generaties componisten daarna sterk beïnvloed en geïnspireerd. Die grote invloed laat pianist Marcel Worms horen in zijn nieuwe programma Inspired by Chopin…, dat zojuist ook op cd is uitgebracht. Naast werk van Chopin zelf, voert hij muziek uit, die de invloed van Chopin duidelijk laat blijken, als hommage aan Chopin is bedoeld of diens muziek in een andere versie laat horen.
Zo nam Schumann een nocturne van Chopin als uitgangspunt voor een variatiereeks en schreef Tsjaikovski een mazurka onder de titel Un poco di Chopin. Grieg bedacht hem met een deel in zijn Stemmingen, Skrjabins vroege mazurka’s klinken als een Chopin 2.0. Poulenc laat Chopin resoneren in zijn eigen Nocturnes terwijl Mompou zich in zijn Variations sur un thème de Chopin laat verleiden tot een voor hem ongekende virtuositeit. Met wat extra melodische lijnen en akkoorden situeert Godowsky een wals van Chopin eenvoudig in een Weense balzaal.
Wim Statius Muller, bijgenaamd de Chopin van Curaçao, bewijst hoe sterk de invloed van zijn voorbeeld is geweest op de muziek van de Caraïben. En Louis Gruenberg, Clément Doucet en Howard Flynn kleden de Poolse componist in een moderne, jazzy jas, die hem verbazend goed past.
De cd Inspired by Chopin… is al de elfde solo-cd die Marcel Worms voor het avontuurlijke label Zefir Records heeft opgenomen. Zelf zegt hij er over: “Hoewel de verkoop van cd’s al jarenlang een daling vertoont als gevolg van de nieuwe media, blijft Jakko van der Heijden van Zefir Records enthousiast om mijn projekten op cd vast te leggen. Deze nieuwe cd rondom Chopin wilde ik erg graag maken. Mijn wens om pianist te worden is misschien wel geboren na een recital van Adam Harasiewicz, dat ik bijwoonde tijdens een vakantie in het Franse Evian, toen ik zo’n zeven of acht jaar oud was. Het maakte een geweldige indruk op me en toen ik met mijn moeder terug naar het hotel liep, vroeg ik me wanhopig af hoe ik mijn vader daar zou kunnen uitleggen wat ik zojuist voor bijzonders had meegemaakt. Dat is natuurlijk alleen maar over te brengen door die muziek te laten horen en dat kan ik nu, wat Chopin betreft, eindelijk via deze cd doen!.”

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats.

Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website