Mayumi Eguro, fortepiano & Marike Tuin, viola da gamba/cello

24 juni 2018 | 16.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Deel dit bericht:

Mayumi Eguro en Marike Tuin leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze voor het eerst samen speelden. Na hun studie raakten ze elkaar enige jaren uit het oog maar in 2018 is de vruchtbare samenwerking weer hernieuwd.

Het concert van Mayumi en Marike bestrijkt ruim 60 jaar in de ‘Duitse’ muziekgeschiedenis en laat de ontwikkeling zien van de barok van Telemann in 1735, via zijn petekind Carl Philipp Emanuel Bach (zoon van Johann Sebastian), die componeerde in de ‘Empfindsame stijl’ naar de klassieke werken van Mozart en Beethoven (1796). De twee stukken die Mayumi en Marike samen spelen werden beiden gecomponeerd aan het hof van de koning van Pruisen. Carl Philipp was in diens bij Frederik de Grote en Beethoven componeerde zijn eerste 2 cellosonates aan het hof van diens opvolger Frederik Willem II, een groot muziekliefhebber en amateurcellist, en droeg de sonates aan hem op.

Bijzonder is dat er niet alleen gespeeld wordt in de ‘klassieke’ combinatie cello en fortepiano (op authentieke instrumenten) maar dat ook de zelden gehoorde combinatie viola da gamba en fortepiano zal klinken, bij Carl Philipp Emanuel Bach. Bach componeerde als een van de laatste componisten nog werken voor de prachtige viola da gamba, die in zijn tijd aan het uitsterven was. Hij treedt hiermee in de voetsporen van zijn vader, die ook 3 sonates voor viola da gamba en klavier componeerde. Ook in deze sonate zijn de instrumenten gelijkwaardig, het is eigenlijk een trio van de gamba, de linker- en rechterhand van de piano.

Bekijk concertprogramma >

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats.

Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website