Naruhiko Kawaguchi: Chopin-in-Memoriam Concert: L’Adieu

21 oktober 2018 | 16.45 uur | Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg, Amsterdam
Musicus/ensemble: Naruhiko Kawaguchi – fortepiano 

Deel dit bericht:

Een In Memoriam concert voor de sterfdag van Chopin, 17 oktober 1849, door Naruhiko Kawaguchi, prijswinnaar van het Chopin Concours 2018 in Warschau.

Traditie: 1 maart en 17 oktober
Het is een goede traditie bij de Geelvinck Salon om ten minste twee keer per jaar aandacht aan Chopin te besteden en zijn muziek te laten klinken: rond de datum van zijn geboortedag op 1 maart of zijn sterfdag op 17 oktober.
Dit jaar valt de keus op zondag 21 oktober als datum die het dichtst Chopin’s sterfdatum benadert.

Naruhiko Kawaguchi
Wie kan beter dit Chopin-in-Memoriam concert uitvoeren dan de laureaat van het zeer prestigieuze 1st International Chopin Competition on Period Instruments in Warschau en winnaar van de Chopin Award van het Geelvinck Fortepiano Festival 2018 in Zutphen? Juist-ja: de jonge, veelbelovende fortepianist uit Japan: Naruhiko Kawaguchi

Bijzonder is dat dit jaar voor het eerst in Warschau is gekozen voor een concours op historische piano’s.
Het instrument waar Naruhiko zijn tweede prijs a.e. op won, was hetzelfde instrument, als waar hij in Zutphen tijdens ons concours en daarna tijdens ons festival op speelde: de fortepiano gebouwd door Pleyel in 1842 uit de collectie van Edwin Beunk (Enschede), die dit prachtige instrument volledig in haar oude glorie heeft gerestaureerd.

Kerkzaal Luther Museum:
De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw waar in het voorjaar van 2019 het Luther Museum zal openen. Dit gebouw staat ook bekend onder de naam de Wittenberg, een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het complex, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Aan de overkant ligt de Hortus en het Plantage Park.

Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum
In de fraaie kerkzaal, met een prachtige lichtinval dankzij ramen aan weerszijden, staat een geheel gerestaureerd eind 18de eeuws Flaes-orgel. Hier komt ook de Streicher vleugel 1867 (in bruikleen van ons museum) te staan en kan de Geelvinck Salon haar serie kamermuziek op de zondagnamiddag voortzetten onder het motto ‘Muziek in Musea: de Geelvinck Salon in het Luther Museum.’
Het Luther Museum, dat naast de  fraaie Regentenkamer, ook de kerkzaal in gebruik zal nemen, herbergt de collectie kostbaarheden van de Lutherse Gemeente, zoals de Doop van de Kamerling door Ruysdael.

Chopin Stichting Nederland:
Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met de Chopin Stichting Nederland, waarmee ons museum al enige jaren samenwerkt. De Chopin Stichting Nederland – onderdeel van de International Federation of Chopin Societies – heet nieuwe Vrienden van harte welkom!

Vrienden van de Chopin stichting Nederland ontvangen korting. Gebruik de knop korting als u Vriend bent.

Graag attenderen wij ook op het door de Chopin Stichting Nederland georganiseerde: 
Chopin Festival ‘
‘Chopin aan Zee’: in  Museum Panorama Mesdag, Den Haag, 22 – 25  november 2018
Een vierdaags festival met Alexandra Mikulska, Nino Gvetadze, Clara Biermasz en prijswinnaars Prima la Musica Wien, Marcel Worms, Jan Brokken, Albert Brussee en jonge talenten van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.
zie voor kaarten: klik hier

 

 

Bekijk concertprogramma >Locatie

Kerkzaal Luthermuseum in de Wittenberg

Luther Museum in de Wittenberg De Geelvinck Salon heeft een nieuw onderdak gevonden in het gebouw, waar sinds juni  2019 het Luther Museum in is gevestigd, ook bekend als de Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570.

Lees verder
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam