De Wit-Russische Ziel: Nikita Beltiukov – fortepiano

28 januari 2018 | 16.45 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam
Musicus/ensemble: Nikita Beltiukov – piano 

Deel dit bericht:

Nikita Beltiukov (Minsk 1990) is de jongste telg uit de bekende muzikale familie Beltiukov. Nikita behoort tot een nieuwe generatie musici die breed getalenteerd zijn: Klassiek opgeleid voor compositie en piano, maakte hij daarnaast een ontwikkeling als zanger door. Hij behoort tot de musici die tevens teruggrijpen op een oude traditie van improviseren en componeren. Daarbij ook gebruik makend van bestaande thema’s in de muziek.
Zoals Liszt de liederen van Schubert bewerkte, maakte Nikita van het a capella koorwerk De Legende van Tsjaikovski een pianosolo arrangement. Nikita kent als geen ander de koorwerken, omdat hij in zijn studie ook leerde voor koordirigent.

Het werk van Tsjaikovski ging bij de opening in 1891 van de Carnegie Hall in New York in première en werd direct een klassieke hit.
De liederen van Rachmaninov die Nikita voor pianosolo arrangeerde zijn lyrisch van karakter. De ingetogen stijl van deze muziek past ook wel bij de titels van de liederen. Met deze muziek is het ook even bijkomen van de nogal heftige ééndelige Sonata die Sergey Beltiukov in 1989 schreef. Aanleiding tot deze compositie waren de dramatische gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, waarin Minsk is plat gebombardeerd. Dasha Beltiukova, dochter van Sergey en zusje van Nikita, zelf fluitiste en artistiek leider van ’t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord, zegt hierover: ‘Misschien heeft mijn vader de oorlogsverhalen van zijn vader (mijn opa was militair piloot) in zijn muziek “verwerkt”?’

Heel anders van karakter zijn de Sprookjes voor Mathilde die Sergey Beltiukov schreef. Het net nieuw uitgegeven album waarin sprookjes van Andersen zijn verklankt, zoals De Prinses op de Erwt en De Sneeuwkoningin is in de pauze van de optredens verkrijgbaar.

Voor ’t Mosterdzaadje componeerde Sergey Beltiukov in 2017 ‘Legend’ een muziekstuk geïnspireerd op de Vliegende Hollander. Dat ging bij de opening van het nieuwe seizoen in première.

 

Programma:

P. I. Tsjaikovski (1840-1893)
Legend Op. 54 № 5 gearrangeerd voor piano solo door Nikita Beltiukov

Sergey Beltiukov (1956-  )
“Sprookjes voor Mathilde” (2003)
De Sneeuwkoningin
Duimelijntje
De nieuwe kleren van de keizer

Sonate voor piano (1989)

Pauze

Sergei Rachmaninov (1873-1943)
Liederen gearrangeerd voor piano solo door Nikita Beltiukov

Sergey Beltiukov (1956-  )
Legend (2017)

Bekijk concertprogramma >

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Museum het Cromhouthuis

Het Cromhouthuis vertelt het verhaal van de roemruchte familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Hun huizen zijn vandaag de dag nog net zo imposant en fraai als destijds in de Gouden Eeuw. Het Bijbels Museum bevindt zich op de bovenste verdiepingen.

Lees verder
Herengracht 368
1016 CH Amsterdam


Bezoek website