Maurice Schoonhoven en Bernd Brackman – piano: Dubbelportret Skrjabin en Chopin

20 oktober 2013 | 16.45 uur | ,
Deel dit bericht:

Helaas is door ziekte, het recital door Julia Achkinazy komen te vervallen.

De pianisten Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman zullen een vervangend programma verzorgen. Maurice schrijft hierover: 

‘Lieve Muziekvrienden,

Komende zondag, 20 oktober, aanvang: 16.45,  zullen Bernd en ik in het Geelvinck Museum te Amsterdam een recital geven met werk van Skrjabin en Chopin. Wij weten dat zelf ook nog niet zo lang: oorspronkelijk zou de pianiste Julia Achkinazy dit recital geven, maar helaas is ze geveld door ziekte en vallen wij dus voor haar in.

Op deze prachtige locatie heb ik zelf in april van dit jaar nog een concert mogen spelen, hetgeen ik als zeer bijzonder heb ervaren en waar ik dankbare herinneringen aan over heb gehouden, mede door jullie aanwezigheid. Ik zou het dan ook geweldig vinden om u daar weer te mogen treffen! 

Ikzelf begin met de beroemde 1e Ballade van Chopin, gevolgd door de vroege, doch zeer kenmerkende Skrjabin etudes waar in men reeds veel extase en melancholie hoort, en eindig hierna dan met diens tweede Sonate, waarin  schitterende klank kleuren de boventoon voeren in het  mysterieuze 1e deel, dat overgaat en  besluit in een daverend neurotisch en meeslepend 2e deel. Na de pauze vervolgt Bernd Brackman het recital met Skrjabin’s Prelude en Nocturne voor de linker hand, waarin de meest intieme schoonheid aan bod komt. Drie Preludes op. 16 en de befaamde Etude op. 42 nr 5 sluiten hier haast als verklarende gedichten op aan, uitmondend in de 4e Sonate, die eveneens tweedelig is. In het 1e deel neemt men extase en erotiek waar, in het 2e deel een voortdurende climax van heroïsche uitbundigheid, die weer prachtig in het slotstuk overgaat: het beroemde Andante spianato et Grande Polonaise briljante van Chopin.

Hartelijke groeten,

Maurice van Schoonhoven 

 

 

Programma van de pianiste Julia Achkinazy voor het najaarsrecital onder auspiciën van de stichting Europees Skrjabin Genootschap. E.e.a. zal plaatsvinden n.a.v. de 119e sterfdag van Frédéric Chopin (22 februari 1810 – 17 oktober 1849) op zondag 20 oktober 2013 | 16.45 uur, in Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam:

 
Programma

 

F. Chopin 

 

1)  Mazurka, f-klein  (2’)

2)  Mazurka, a-klein (5’)

3)  Nocturne, opus postuum   (5’)

4)  Ballade, opus 23 nr 1    (9,20)

5)  Ballade, opus 38 nr 2    (9,20)

 

P A U Z E

 

A.N. Skrjabin

 

6)   Wals, opus 38   (6,30’)

7)   Sonate, opus 30 nr 4   (7’)

9)   Nocturne, opus 9 nr 2, voor de linker hand   (6’)

10) Etudes selectie:

      Etude, opus 2 nr 1      (2,45)

      Etude, opus 8 nr 11     (4’)

      Etude, opus 8 nr 12     (2,30’)

      Etude, opus 42 nr 5     (3,10) 

 

Julia Achkinazy – pianiste

 

Julia werd geboren op 12 Juni 1979 in Sint-Petersburg (Rusland). Gestimuleerd door haar moeder, begon zij op vierjarige leeftijd met piano spelen. Vanaf haar vijfde levensjaar volgde ze de lessen in de muziekschool in haar geboorteplaats en begonnen haar eerste openbare optredens. Julia was als elfjarige winnaar van de “eerste Tsjaikovski Leningrad Competitie voor jonge pianisten”. Hierna volgden vele concertuitnodigingen in het buitenland: Finland, Engeland, Duitsland en Oostenrijk.

In 1992 werd Julia Achkinazy toegelaten tot de piano afdeling van het Muziek Lyceum van het Sint-Petersburg Conservatorium. Ze kreeg les van de vermaarde professor Marina Wolf. In die jaren ging Julia op tournee naar Engeland en naar de Verenigde Staten van Amerika: New York, Philadelphia en Lenox. Na haar opleiding aan het Muzieklyceum (1992-1996) studeerde Julia aan het Rimsky Korsakov Conservatorium in Sint-Petersburg. Haar mentoren daar waren Alexander Sandler en Professor Valery Vishnevsky. Gedurende haar studie nam zij deel aan solo- met orkestuitvoeringen in Rusland en in het buitenland. Zij trad op diverse grote en kleine concertpodia op, in Sint-Petersburg, zoals Hermitage Theater; de Grote en Kleine Filharmoniezaal; diverse paleizen en kerken; te Weimar in het Liszt Museum; in de London-Town Hall; in de Hamburg-Filharmoniehal; de Lenox-Artists Festival of Nancy Goldberg “Belvoir Terrase” en Julia maakte Conservatorium tournee, in de USA, te  Philadelphia en New York.

In 1999 werd Julia benoemd tot Diplomaat van het ‘International Competition Jeunesses’ in Belgrado; dit concours werd helaas onderbroken door de Balkan oorlog. In hetzelfde jaar behaalde zij successen in twee andere pianowedstrijden: te Weimar in Duitsland won zij de “Speciale Liszt Prijs” en in Sint-Petersburg behaalde zij de 1e prijs in het Chopin Concours. In deze periode kreeg Julia ook privélessen van de wereldberoemde pianist en pedagoog Lazar Berman. Julia Achkinazy studeerde af in 2002 en zij trad toe tot de ‘post-graduate’ studie aan genoemd Rimsky Korsakov Conservatorium, bij Professor Stanislav Igolinsky.

Nadien trad Julia toe tot het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam voor een Masters degree studie in de klas van Professor Naum Grubert. Zij verzorgde recitals in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Zeist, den Haag en den Bosch. In 2008 werd zij uitgenodigd als pianolerares bij de Stichting Bechstein Piano Educatie. Julia was de grote winnaar in de Finale 2008-2009 van de populaire serie ‘Koffie bij de Piano’ in den Bosch en ze werd als speciale gast uitgenodigd deel te nemen aan het Piano Tuinfestival van pianist Wibi Soerjadi op landgoed de Wulperhorst in Zeist.

In 2010 behaalde zij haar diploma aan het Sweelinck Conservatorium en nam twee nieuwe CD’s op. Effacta Productions BV heeft besloten om haar vanaf september 2011 op te nemen in hun stal. Onlangs heeft zij een DVD opgenomen “My Music, My Dream”.

Gedurende de ontwikkeling van haar piano carrière volgde zij masterclasses bij beroemde musici als Peter Waas (Duitsland), Lazar Berman (Duitsland), Leon Fleisher (VS), Antonio Baroni (VS), Vladimir Tropp (Nederland), Geoffrey Madge (Nederland).

Julia gaf in november 2012 met groot succes een Concert in het Concertgebouw te Amsterdam. Vanaf 2013 begint zij een grote serie nieuwe Piano Duo Concerten met pianist en dirigent Bernhard Touwen.Locatie