Schubertiade – een 19de eeuwse Weense Salon op Kasteel Hackfort

10 augustus 2019 | 11.00 uur & 14.30 uur | Kasteel Hackfort, Vorden
Deel dit bericht:

Stap in de wereld van Schubert. Luister met Schubert naar zijn muziek. Ontmoet zijn vrienden tijdens een Schubertiade in een van de Weense salons in 1826.  Muziektheatergezelschap De Schubertianen speelt een Schubertiade na, geïnspireerd op een avond uit het leven van Schubert. Vier de Housewarming 1826 mee!

Schubertiade op Kasteel Hackfort

De grote zaal van Kasteel Hackfort vormt de perfecte ambiance om terug te dromen naar de tijd van de muzikale salons in het bruisende Wenen van het begin van de 19de eeuw. Franz Schubert was  in die tijd in Wenen een gevierd componist, zijn ‘Schubertiades’ waren ‘the place to be’ voor muziekminnend Wenen. Vooral de ontvangsten in de salon van Prinses Karoline Eszterházy, bij wie Schubert ook wel optrad, waren geliefd.

We bevinden ons in de salon van Franz von Schober, een Weense edelman en vriend van Schubert. Er werd gemusiceerd en gezongen, gedronken en gedanst. De laatste nieuwtjes gingen over tafel en de nieuwste modetrends werden besproken en bekeken.
We wachten op de beroemde componist …..

De Housewarming 1826 en 2019

In 1826 kon Schubert de kosten voor zijn comfortabele appartement niet meer opbrengen en hij trok in bij de familie van zijn beste vriend Franz von Schober. Voor deze gelegenheid werd een feest georganiseerd, naar het recept van de Schubertiade en er klonk de nieuwste muziek van Schubert. Hij zelf echter liet het afweten. “Ik had geen zin” gaf hij later met een grijns toe. Door zowel het acteer- als musiceerspel van De Schubertianen, geregisseerd door Saskia Bonarius, leert het publiek de man Franz Schubert kennen. Mooie parallel: ook voor Kasteel Hackfort – na een grootscheepse renovatie door Natuurmonumenten nèt weer geopend op 10 juni j.l. –  is 10 augustus 2019 een housewarming!

Schubertiade met Dansworkshop òf Tuinwandeling

De Schubertiade op Kasteel Hackfort kent een ochtendronde vanaf 11 uur – en een middagronde vanaf 14.30 uur.

U hoort niet alleen Schuberts muziek, u ziet ook hoe gedanst werd in het Wenen van Schuberts tijd bij een dansdemonstratie ‘en costume’ en u kunt zelfs deelnemen aan een dansworkshop met dansmeester Frank Perenboom. Laat u inspireren en kom zelf ‘en costume’!

Of u neemt een kijkje in het net gerestaureerde kasteel en maakt een wandeling door tuin en park met de boswachter van Kasteel Hackfort.
Uw keuze graag hiernaast aangeven.

Luncharrangement in de Keuken van Hackfort met Proeverij

Het jonge team van De Keuken van Hackfort staat klaar om een lunch te bereiden, bestaande uit een Proeverij van kleine gerechtjes, passend bij het seizoen en met zoveel mogelijk producten uit eigen tuin, inclusief koffie/thee/fris. Hiervoor kunt u hiernaast reserveren en betalen. (Wijn/bier rekent u ter plekke af)
Of u neemt, helemaal in stijl, zelf een picnicmand mee en geniet ervan op het groene gras van Hackfort.

Uitvoerenden

DE SCHUBERTIANEN & de house warming
Concept: Tobias Borsboom

Tobias Borsboom – pianist  (rol van Joseph von Spaun)
Lidy Blijdorp – cello  (rol van Moritz von Schwind)
Yukiko Hasegawa – pianist (rol van Karoline Esterhazý)
Rens van Hoogdalem – acteur (rol van Franz von Schober)
Pieter van Loenen – violist (rol van Eduard von Bauernfeld)
Marc Pantus – bas/bariton (rol van Johann Michael Vogl)
Simon Mulder – voordrachtskunstenaar (rol van Johann Mayrhofer)

Regie : Saskia Bonarius
Advies en kostuums: 
Marit Eisses
Historisch dansdocent: Frank Perenboom
Productie: Blom Music Management

Première

Deze uitvoering is de Première en vormt de kick-off van een tournee door Nederland

Boek alvast uw kaartjes / Buy tickets online

Boeking Schubertiade GVF 2019

Bijdrage à ten bate van het bespeelbaar houden van de historische instrumenten van de Sweelinck Collectie. Uw bijdrage gaat rechtstreeks naar de uitvoerende musici, die daarvan op hun beurt de helft aan ons restauratiefonds schenken.Locatie

Kasteel Hackfort

Te midden van uitgestrekte landerijen in de gemeente Vorden, ligt Kasteel Hackfort, eigendom van Natuurmonumenten. Tot het landgoed behoren een kasteel met wandelbos, koetshuis, tuinmanswoning, watermolen en vele boerderijen. De bouw van het kasteel is begonnen in 1367.

Lees verder
Baakseweg 8
7251 RH Vorden