Toets des Tijds 2-daags Festival Toetsenparade, 6 – 7 oktober in Werkgebouw het Veem

6 oktober 2018 | 14.45 uur | Werkgebouw Het Veem, Amsterdam
Deel dit bericht:

FESTIVAL TOETSENPARADE

6 en 7 oktober 2018

Mis het niet!!

Programma

Zaterdag 6 oktober 15.00:
Kaoru Iwamura: o.a. zes nieuw gecomponeerde stukken op fortepiano en op tafelpiano, geschreven door compositie-leerlingen van Martijn Padding.

Zondag 7 oktober 15.00:
Gerard van Vuuren op klavichord: sonates van CPE Bach, Haydn en Mozart + bewerkingen van Bartók en Satie. Op klavecimbel: d‘Anglebert, JS Bach, Couperin, en De Man.

Zondag 7 oktober 20.15:
Rosanne Philippens en Petra Somlai: vioolsonates van Beethoven. Rosanne speelde deze sonates al eerder, maar nog nooit met fortepiano.

Oude en nieuwere muziek op historische instrumenten in Werkgebouw Het Veem.
Op 6 en 7 oktober 2018 vindt in het Amsterdamse werkgebouw Het Veem een festival plaats met een selectie uit de grote schat aan klaviertypen -van klavichorden, groot en klein, klavecimbels, virginalen en spinetten tot zware fortepiano’s en moderne vleugels- en een gevarieerde programmakeuze. Met composities vanaf de tijd van Bach tot en met muziekwerken die door hedendaagse componisten speciaal voor deze instrumenten geschreven zijn. Onder andere de fantastische violiste Rosanne Philippens zal daar optreden en voor het eerst Beethoven sonates spelen begeleid aan de fortepiano.

Dit festival in het oude pakhuis voor ‘Koloniale waren’ Werkgebouw het Veem aan de Oude Houthaven en met zicht op het IJ  is niet alleen voor liefhebbers en kenners van ‘oude klavieren’ en de daarbij horende ‘authentieke uitvoeringspraktijk’, maar ook voor een nieuwsgierige publiek dat wel eens wat meer over de roemruchte voorgangers van de moderne vleugel wil weten. Pianoliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de componeergenres die ontstonden rondom een bepaald type klavier en die al die verschillende instrumenten ook tijdens het optreden willen horen en zien.

De optredende musici hebben ook een interessant verhaal te vertellen tijdens hun optreden. Een verhaal over de verschillen tussen toen en nu, het bijna teloorgaan van sommige instrumententypes en, later, hun revival.
Van de fortepiano’s die Bach al kende en die uit Beethovens tijd, de daarna steeds groter en zwaarder wordende vleugels van de romantiek, die sinds 1850 de markt gingen beheersen en uiteindelijk de volumineuze moderne vleugel die een hele concertzaal met zijn klanken vult…
In deze wervelende ontwikkelingsgeschiedenis van de toetsinstrumenten liet ook het legioen van componisten zich niet onbetuigd. En de opmerkelijke revival sinds de jaren 60 in het bouwen en bespelen van historische voorgangers van de hedendaagse piano, stimuleerde de lust om voor die instrumenten te componeren volop.

Toegang: 

Toegang (online): €15/€12,50 (65+/stadspas/studenten/CJP)
Passepartout (online): €35/€30 (65+/stadspas/studenten/CJP)
Prijzen aan de kassa: +€2
Locatie: Werkgebouw Het Veem, van Diemenstraat 408, 1013 CR Amsterdam
Voor meer infowww.toetsdestijds.nlLocatie

Werkgebouw Het Veem

Toets des Tijds: pianorestauratie-atelier en concerten Het bijwonen van een ToetsDesTijds concert betekent een zondagmiddag doorbrengen in voormalig pakhuis Het Veem, met uitzicht op het IJ, in een informele en intieme setting luisteren naar klassieke muziek en iets drinken in een pianorestauratieatelier met de uitvoerende musici. Door de nabijheid van de uitvoerenden is de spanning die met hun live uitvoering gepaard gaat voelbaar en inspirerend voor uitvoerenden én luisteraars.

Lees verder
van Diemenstraat 410
1013 CR Amsterdam