Tom Bouwman – fortepiano & Tanja Obalski – zang: Mozarts liederen

6 mei 2018 | 12.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther
Deel dit bericht:

Mozarts liederen: de genialiteit der gelegenheid.’

Al in de eerste “complete” uitgave van Mozarts werken, gepubliceerd in 1799 door Breitkopf & Härtel, worden Mozarts liederen omschreven als ‘gelegenheidscomposities’. De term is wel gepast wanneer we bedenken dat Mozarts liederen een zéér klein deel van zijn oeuvre omvatten waar hij met grote onregelmatigheid naar teruggreep.
Zijn eerste poging in dit genre stamt uit zijn 6e of 7e levensjaar en is thans verloren. De laatste drie liederen (KV596, 597 en 598) worden door Mozart op 14 januari 1791 genoteerd in zijn thematische catalogus, en ongetwijfeld zal het ook in dit geval om gelegenheidscomposities zijn gegaan.
Hoewel de exacte ontstaansredenen van deze liederen in de meeste gevallen onbekend zijn, is het wel te raden waar Mozart de korte stukjes voor nodig gehad kan hebben. Een situatie waarin de componist de oudste dochter van een aristocratische geldschieter een lied cadeau doet om zodoende een voet tussen de deur te krijgen, is niet ondenkbaar.

Het is juist voor deze gelegenheid dat sopraan Tanja Obalski en fortepianist/Mozartdeskundige Tom Bouwman de handen ineen hebben geslagen. Het concert mag gelden als een reconstructie van een concert zoals dat plaatsgevonden zou hebben in de salon van een Weense aristocraat aan het einde van de 18e eeuw. De liederen weerspiegelen, ondanks hun uiteenlopende ontstaansgeschiedenis, de volle maat van Mozarts dramatische genialiteit.

Als kers op de taart zijn ook het zelden gehoorde ‘Eine kleine Deutsche Kantate’ (KV619) en de meest recent ontdekte Mozartcompositie uit 2017 (‘Per la ricuperata salute di Ofelia’) voor zang en klavierbegeleiding opgenomen in het programma.

Bekijk concertprogramma >

Onderstaande kortingen zijn niet van toepassing op tickets voor het Beethovenfestival.

Afhankelijk van het concert dat u bezoekt kunnen onderstaande kortingen van toepassing zijn. Kortingsregelingen gelden ook voor partners.
english Depending on the concert you visit various discounts can be applicable, see the list below. Discounts are also applicable for partners.

- Vrienden Museum Geelvinck
- Museumkaarthouders
- IAmsterdam (concerten Pianolamuseum en Cromhouthuis)
- Mecenas (wanneer u ons een instrument heeft geschonken)
- donateur Pianola Museum (Stichting Nederlands Piano Museum)
- donateur Chopin Stichting Nederland
- donateur Wijnhuisfonds
- Vriend Zutphense Musea
- lid EPTA
- lid VVPN
- lid ICOM
- lid ICOMOS
- lid Europa Nostra
- lid Vereniging Rembrandt
- lid Nederlands Clavichord Genootschap
- lid Nederlands Clavecimbel Genootschap
- lid Cultuur & Historisch Platform Zutphen
- lid Platform Zaadmarkt
- lid Nederlandse Pianola vereniging
- lid Harmonium Vereniging Nederland
- lid KVNM
- lid CCN
- lid sKBL
- lid Kon. IGC
- lid Jonge Soos Heerde
- lid van het Gilde Zutphen
- Lid van de Amsterdamsche Kring
- studenten conservatorium en musicologie
- post-master muziekstudenten
- muziekdocentenLocatie

Kasteel Heeswijk

Het monumentale Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Het kasteel staat nu open voor publiek dat op allerlei wijzen van dit erfgoed kan genieten. Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. Historische instrumenten komen in deze ambiance helemaal tot hun recht. In de salon met voorouderportetten aan de muur staat de Braodwood fortepiano vleugel uit 1840, in bruikleen van de Sweelinck Coll., beheerd door Geelvinck Muziek Musea. Regelmatig worden er concerten gegeven, in de portretten-salon of in de Wapenzaal., waar een hedendaagse vleugel staat.

Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413 292024

Bezoek website