Tomasz Ritter – 1ste prijs Chopin Concours Warschau – viert Chopin’s Verjaardag op Kasteel Heeswijk

6 maart 2019 | 15.00 uur | Kasteel Heeswijk, Heeswijk-Dinther
Musicus/ensemble: Tomasz Ritter – piano 

Deel dit bericht:

Chopin’s Verjaardag
Het is een goede traditie geworden bij Geelvinck en zijn muzikale partners, zoals Kasteel Heeswijk, om Chopin’s geboortedag – 29 februari of 1 maart  en sterfdag – 17 oktober, te gedenken met een Chopin-recital.

Tomasz Ritter 1ste prijs Chopin Concours on Period Pianos 2018 in Warschau
Voor dit ‘Chopin Verjaardags-recital op woensdag 6 maart, hebben wij Tomasz Ritter, 1ste prijswinnaar van het Chopin Concours on Period Pianos in Warschau 2018, bereid gevonden dit verjaardags-concert uit te voeren.

Tomasz op Kasteel Heeswijk
Voor dit matinee-concert speelt Tomasz op een Broadwood vleugel 1840 uit de Sweelinck Coll, beheerd door Museum Geelvinck

100 jaar herstel diplomatieke relaties Nederland-Polen: PL100NL
In 2019 wordt ook het 100-jarig bestaan van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Polen gevierd.

Poolse Ambassade
Dit concert vindt tevens plaats binnen de kontekst van deze viering en wordt gesteund door de Poolse Ambassade in Den Haag.

Chopin Stichting Nederland
Als Chopin-liefhebber vestigen wij graag uw aandacht op het bestaan van de Chopin Stichting Nederland.
Wij nodigen u van harte uit Vriend(in) te worden van de Chopin Stichting NL,, waarmee u een steentje bijdraagt aan de uitvoeringen van Chopins muziek en die van componisten die door Chopin zijn geinspireerd en een steuntje in de rug geeft aan jong talent.

Kasteel Heeswijk – Kasteel van Brabant
Prominent in het Aa-dal ligt Kasteel Heeswijk, één van de vier topmonumenten in Brabant. Bezoekers kunnen de duizendjarige geschiedenis van het kasteel beleven. Beklim de torens, ontdek de rijke kasteelzalen en geniet van de kasteeltuin. Op zondag zijn er concerten en andere evenementen. Zie www.kasteelheeswijk.com en download de app ‘Kasteel Heeswijk spreekt!’  Entree € 11 en € 7 (kinderen), Museumkaart geldig. Geopend di t/m zo 11.00-17.00u, de gehele week groepsrondleidingen op afspraak.

Practische zaken:
Parkeren is gratis.
Verzoeke uw entreebewijs uitgeprint mee te nemen naar de kassa van het kasteel (+ evt. Museumkaart etc).
Mocht u dit vergeten: geen zorg, bij de kassa ligt ook een lijst met de reserveringen.
Toegang tot de concertzaal vanaf ‘n half uur voor aanvang.
De Brasserie van het kasteel is open van 12-18 uur.
Voorafgaand aan het concert kunt u ook het kasteel+museum bezoeken (vrij rondlopen of rondleiding of I-pad),
U kunt hiervoor, los van het concert, reserveren via de kasteelwebsite www.kasteelheeswijk.com

Introductie:
Tomasz verwoordt de keus van zijn repertoire als volgt :
“I chose the pieces for the first part of this recital, because they relate to early, “Viennese” Chopin. You can see and hear the change from classical thinking to early romanticism. In some elements of Vorisek’s music, you can already hear the romantic emotion. Kurpiński was also strongly influenced by the classical style and was expanding it with Polish dance forms such as Polonaise. Chopin – fully acquainted with Polish musical traditions – in his turn, was inspired by these compositions. Then you can also notice, how Chopin developed these themes into the brilliant musical gems of his later works, which he left as his precious legacy to mankind.”

 

Programma: 

Ludwig van Beethoven (1770-1827) :  32 Variations c minor WoO 80 (1806)
Karol Kazimierz Kurpiński (1785-1857) : Polonaise d minor (ca 1812)
Frédéric Chopin  (1810-1849) : Polonaise g sharp minor op. posth. (ca 1824)
Jan Václav Vorisek (1791-1825) : Sonata quasi una fantasia op. 20 (1820)
——-   pauze    ——
Frédéric Chopin : 2 Polonaises op. 26 (1836)
Nocturne c minor op. 48 no 1 (1841)
Etude e minor op. 25 no 5 (1834)
Ballade f minor op. 52 (1843)

 

 Locatie

Kasteel Heeswijk

Het monumentale Kasteel Heeswijk is het mooiste kasteel van Brabant en ligt in een prachtige, bosrijke omgeving. Het weerspiegelt bijna duizend jaar macht, trots en cultuur van de Brabantse elite. Het kasteel staat nu open voor publiek dat op allerlei wijzen van dit erfgoed kan genieten. Cultureel, feestelijk, ingetogen en zakelijk. Historische instrumenten komen in deze ambiance helemaal tot hun recht. In de salon met voorouderportetten aan de muur staat de Braodwood fortepiano vleugel uit 1840, in bruikleen van de Sweelinck Coll., beheerd door Geelvinck Muziek Musea. Regelmatig worden er concerten gegeven, in de portretten-salon of in de Wapenzaal., waar een hedendaagse vleugel staat.

Kasteel 4
5473 VA Heeswijk-Dinther
0413 292024

Bezoek website