Tussen Revolutie en Romantiek – Marie Antoinette en de Mendelssohns: Muzikale Wandelingen op 18 en 25 mei

18 mei 2019 | 11.00 uur | ,
Deel dit bericht:

Zaterdag 18 mei: Een Dag met Felix en Fanny Mendelssohn

Samen met Oude Muziek Utrecht organiseren wij zaterdag 18 mei het eerste Minifestival Klavieren in Zutphen met werken van Felix en Fanny Mendelssohn. Na een inleiding met orgelrecital in de magistrale Walburgiskerk, ontdekt u in drie concerten de oorspronkelijke rijkdom van hun pianomuziek. Tijdens de wandeling speelt de stadsbeiaardier.  ’s avonds concerteert Olga Pashchenko op een fortepiano van Conrad Graf uit 1836 in de Middeleeuwse Burgerzaal (voor de eerste maal in Nederland te horen!).

Meer info over het programma en deelname, klik hier

 

Zaterdag 25 mei: een Dag met Marie Antoinette

Op zaterdag 25 staat de muzikale Franse koningin Marie Antoinette in de schijnwerpers. Topstuk van ons museum is haar tafelpiano, gebouwd door haar protegé Sébastian Erard. De Erard-expert Robert Adelson (Conservatorium van Nice) vertelt over deze geschiedenis. Twee recitals laten u de muziek van Marie Antoinette en de Franse Revolutie beleven. Ontdek het extravagante leven van deze muzikale Franse koningin, dat zo tragisch op het schavot eindigde. En ’s avonds: een Mozart mis in de Walburgiskerk.

Meer info over het programma en deelname: klik hier

 

Tentoonstelling Chinoiserie: Droombeeld of opmaat tot Revolutie

Bekijk tevens onze nieuwe  tentoonstelling ‘Chinoiserie – droombeeld of opmaat tot revolutie’ – een beeld van de Westerse ideologisering en stereotypering van China, Japan en het Midden Oosten in de 18de eeuw.Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website

Walburgiskerk Zutphen

De Walburgiskerk, plaatselijk bekend als Walburgkerk, is een kerk aan het 's Gravenhof in Zutphen, waarvan het oudste deel uit de 11de eeuw dateert. De huidige kerk dateert voor het grootste deel uit de eerste helft van de 13de eeuw;  sinds de 16de eeuw heeft ze haar huidige uiterlijk. Wereldberoemd is de Librije, de kettingbibliotheek uit 1561 en het kerkorgel, gebouwd in 1637 door Hans Henrick Bader.

Lees verder
Kerkhof 3
7201 DM Zutphen


Burgerzaal Zutphen

In de Middeleeuwen was de Burgerzaal het vleeshuis, waar onder streng stadstoezicht vlees gekeurd en verkocht werd. Na de nieuwbouw omstreeks 1450 werd achter in deze zaal recht gesproken door de schepenen van de stad. De Burgerzaal wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en ontvangsten en vergaderingen van de gemeente Zutphen. Boven de hoofdingang ziet u het wapen van de Graafschap, een herinnering aan de vergaderplaats van de gedeputeerden van het Kwartier (graafschap) van Zutphen. Indrukwekkend zijn de hoge houten spanten van de zoldering.


Lees verder
Lange Hofstraat 4
7201 DC Zutphen