Vijf generaties Brandts Buys in acht componisten

12 september 2018 | 19.00 uur | Muziek Museum Zutphen, Zutphen
Deel dit bericht:

OPENING JAN BRANDTS BUYS TENTOONSTELLING in GEELVINCK MUZIEKMUSEUM

Liederen van Cornelis Alijander Brandts Buys (1812-1890), Marius Brandts Buys sr. (1840-1911), Ludwig Felix Brandts Buys (1847-1917), Henri François Brandts Buys (1850-1905), Jan Brandts Buys (1868-1933), Marius Brandts Buys jr. (1874-1944), Hans Brandts Buys (1905-1959) en Bea Brandts Buys (1934).

Julia Bronkhorst (sopraan, verteller), Sarah Koning, Esmée van Nieuwenhuijzen (mezzosopranen), Hugo Kampschreur (tenor), Hans de Vries (bariton), Reinild Mees en Wolter Willemsen (piano), Judith Heeren (viool)

Op 12 september, de geboortedag van Jan Brandts Buys, openen wij in het Geelvinck Muziekmuseum een tentoonstelling met oorspronkelijke uitgaves, handgeschreven partituren, documentatie en foto’s van Brandts Buys, zijn voorvaren, neven en hun nazaten. De manuscripten zijn afkomstig uit de collectie van het Nederlands Muziek Instituut, Jan ten Bokum en stadsarcheoloog Michel Groothedde.

Concert
De tentoonstelling opent met een concert waarin liederen van 8 componisten uit 5 generaties Brandts Buys aan bod komen. Het concert brengt diverse wereldpremières van muziek van Cornelis Alijander Brandts Buys, wiens eerste twee onvoltooide liederen op tekst van Goethe en Heine door muzikoloog en Brandts Buys biograaf Jan ten Bokum tot een afgerond geheel zijn bewerkt. Dit schitterende lied wordt vertolkt door bariton Hans de Vries, die nog diverse andere liederen vertolkt van onder meer Marius Brandts Buys junior, Hans Brandts Buys en Ludwig Félix Brandts Buys. Van Henri Brandts Buys ook een fragment uit de miniatuuropera of scenische cantate Albrecht Beiling. De Vries vertolkt nog diverse andere liederen van onder meer Marius Brandts Buys junior, Hans Brandts Buys en Ludwig Félix Brandts Buys.

Sopraan Julia Bronkhorst vertolkt een lied van Jan en Ludwig Félix Brandts Buys. Ook hoogtepunten uit het fascinerende melodrama ‘Het Beestengevecht te Brühl’ van Marius Brandts Buys senior komen aan bod. Jonge talenten Esmée van Nieuwenhuijzen, Sarah Koning (mezzosopranen) en Hugo Kampschreur (tenor) vertolken nog tal van liederen van o.a. Henri Brandts Buys. Een hoogtepunt is de trio-vertolking door Bronkhorst, Van Nieuwenhuijzen en Koning van het lied ‘Dromenkoffer’ van Bea Brandts Buys, de enige componerende telg uit het illustere componistengeslacht die nog onder ons is. Jan ten Bokum bewerkte ‘Dromenkoffer’ voor sopraan (oorspronkelijk was het voor chansonnière – Bea Brandts Buys nam het in 1974 op in een productie van Ernst ‘Jaques Brel-Liesbeth List’ van Altena). Het ensemble bestaat verder uit pianisten Reinild Mees en Wolter Willemsen en violiste Judith Heeren.

Bekijk concertprogramma >Locatie

Muziek Museum Zutphen

Het Geelvinck Muziek Museum opende op 30 juni 2017 zijn deuren in Huis De Wildeman (voorheen Museum Henriëtte Polak), pal in de historische binnenstad van Zutphen. Dit imposante patriciërshuis met zijn eind 18e eeuwse klassieke gevel, stamt uit de late middeleeuwen. De stijlkamers met historische fortepiano's ademen de sfeer van Beethoven's tijd. Aan deze iconische componist, die volgens sommigen in Zutphen werd geboren, is de tentoonstelling op de 1e verdieping gewijd. Op de 2e verdieping – bij het open depot met restauratieatelier – bevindt zich een schuilkapel uit 1628. Regelmatig vinden er concerten op historische piano's uit de 18e en 19e eeuw plaats. In november 2019 heeft het Muziek Museum de deuren gesloten. Meer over de achtergrond hiervan kunt u lezen op https://muziekmuseumzutphen.nl. U vindt daar ook de:

Virtuele TourZaadmarkt 88
7201 DE Zutphen
020-6390747 / 0642228300

Bezoek website