Wandelconcert langs de Gracht 2013

12 mei 2013 | 11.15 uur | ,
Deel dit bericht:

‘Grachten400’ wordt ook muzikaal gevierd. Op 12 mei 2013 vindt voor de tweede keer ‘Hollandse Meesters’ plaats: drie gerenommeerde ensembles treden op in drie grachtenmusea.

Het publiek wandelt van museum naar museum en beluistert drie recitals van elk een half uur. Men kan kiezen voor het ochtendprogramma (vanaf 11.15 uur) of het middagprogramma (vanaf 14.30 uur), beiden met hetzelfde repertoire.

Speciaal voor Museumkaarthouders geven wij € 10 korting. Tevens worden er CD’s onder de bezoekers verloot. 

Let op: het Wandelconcert is reeds deels uitverkocht. Er zijn alleen nog kaarten te verkrijgen voor: aanvang 11.15 uur bij Geelvinck; aanvang 14.30 uur nog enkele bij Geelvinck. Schrijft u dus snel nog in voor de laatste kaarten.

 

Locaties en ensembles Wandelconcert langs de Gracht 2013:

Drie grachtenhuismusea: Bijbels Museum / de Cromhouthuizen, Museum Geelvinck Hinlopen Huis en Museum Van Loon organiseren gezamenlijk het ‘Wandelconcert langs de Gracht 2013’. 

Elk concert duurt ca. 30 minuten. Tussendoor wandelt u langs de gracht in 5 à 10 minuten van het ene naar het volgende museum. Consumpties zijn tussendoor verkrijgbaar. Bij ieder concert worden enkele CDs verloot.

Brisk Recorder Quartet Amsterdam speelt in het Bijbels Museum / Cromhouthuizen (Herengracht 368),  muziek van Nederlandse oude meesters als Obrecht en Sweelinck, maar zet als ‘orenwassers’ korte muziekjes in van hedendaagse componisten. (www.brisk.nl en www.bijbelsmuseum.nl) 

Musica Amphion brengt in Museum Geelvinck (Keizersgracht 633), ‘Handelsnatie in Muziek’. Het programma sluit aan op de tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ in het museum over de impact van de inzet van zwarte slaven op plantages in Zuid-Amerika en de Antillen op het leven in de grachtengordel. (www.musica-amphion.nl en www.geelvinck.nl)

Camerata Trajectina, te gast bij Museum Van Loon (Keizersgracht 672), herdenkt dit jaar de Vrede van Utrecht (1713), die een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog. Het concert sluit aan bij de tentoonstelling in het museum over de architect van het huis Adriaan Dortsman (1635-1682) (www.camerata-trajectina.nl en www.museumvanloon.nl).

 

MuseumKaart: 

Dit wandelconcert wordt ondersteund door de MuseumKaart / MK E-Magazine en geeft korting voor MK-houders. Museumkaart meenemen s.v.p.

Prijs: 

Passepartout: regulier: € 55 ,- .Museumkaart: € 45,-  (€ 10 korting). Het aantal plaatsen is beperkt, bestel tijdig. Bestelde kaarten kunnen niet worden geretourneerd of via ons geruild.

Reserveren en kaartverkoop:

Als u op deze pagina naar boven scrolt, vindt u rechts boven (naast de wisselende foto’s) de knop ‘Bestel uw kaartjes’. Als u daarop klikt kunt u met iDeal uw kaartjes kopen: deze worden per e-mail aan u gezonden.

Via deze website  (www.geelvinck.nl) kunt u de bestelknop ook terugvinden onder ‘Concerten’, bij ‘Concertagenda‘, kies: 12 mei. 

U heeft de keuze tussen twee aanvangstijden: 11.15 uur òf 14.30 uur. Per ronde zijn er drie groepen, die ieder in een ander museum beginnen. Indien een groep al vol blijkt te zijn, kiest u dan opnieuw voor het volgende museum als beginlocatie. 

Let op: het Wandelconcert is reeds deels uitverkocht. Er zijn alleen nog kaarten te verkrijg voor: aanvang 11.15 uur bij Geelvinck; aanvang 14.30 uur nog enkele bij Geelvinck. Schrijft u dus snel nog in op de laatste kaarten.

 

U krijgt automatisch per e-mail antwoord / tevens bevestiging. Hierop vindt u de aanvangstijd en uw startlocatie.

Als u Museumkaarthouder bent, moet u uw Museumkaart bij ieder museum tonen en in laten scannen. 

Let op: Neemt u s.v.p. een print van de bevestiging en uw Museumkaart mee !!

Hebt u nog vragen? Stuurt u ons s.v.p. een mailtje. U kunt ons bereiken via: info@geelvinck.nl

Volgorde: 

Kiest u voor Museum van Loon (Keizersgracht 672) als aanvangsmuseum, dan is daar het eerste concert. U wandelt vervolgens naar Museum Geelvinck (Keizersgracht 633) aan de overkant van de gracht voor het tweede concert. Daarna vervolgt u uw wandeling naar het Bijbels Museum  (Herengracht 368).

Kiest u voor Museum Geelvinck, dan wandelt u na het eerste concert naar het Bijbels Museum en u eindigt bij Museum van Loon.

Kiest u voor het Bijbels Museum, dan is de volgorde: Bijbels Museum (Cromhouthuizen), vervolgens Museum van Loon en daarna Museum Geelvinck.

Let op: het Bijbels Museum is gevestigd in de Cromhouthuizen. Dit is dus het zelfde museum.

Aanvangstijden:

11.15 uur en 14.30 uur

 

De ensembles en programma’s: 

 
Musica Amphion in Museum Geelvinck

Musica Amphion brengt in Museum Geelvinck Hinlopen Huis Handelsnatie in muziek. Amsterdam bruiste in de 18e eeuw van de commerciële activiteiten. Eén daarvan was de muziekuitgeverij. Van Wichel , Hellendaal en Leclair gaven hun muziek uit bij muziekuitgeverij Roger. Het sluit tevens aan op de lopende tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’, die zich richt op een bijzonder aspect van de Hollandse handel: de impact van de inzet van zwarte slaven in Zuid-Amerika en de Antillen op het leven in de grachtengordel: suiker, koffie, chocola, tabak en de komst van zwarten naar Amsterdam en de bijkomende handelsrijkdom.

 

Programma Wandelconcert Musica Amphion 

Hendrik Anders 1657-1714: Suite in a (1696): 

  • Prelude, Ouverture,  Air,  Allemande, Courante, Bourrée, Gavotte, Sarabande, Canarie 

Philippus van Wichel (1614-1675): 

  • Sonata Sesta uit Fasciculus Dulcedinis (1678): La Ciagogna

Pieter Hellendaal (1721-1799): 

  • Sonate voor cello

Johann Adam Reincken/J.S. Bach  (1643-1722): 

  • Sonate prima uit ‘hortus musicus’, BWV 965: Adagio en Fuga

Jean Marie Leclair (1697-1764)  

  • Premiere Récréation opus 6: Ouverture, Sarabande, Chaconne 

MUSICA AMPHION

Rémy Baudet, viool

Sayuri Yamagata, viool

Albert Brüggen, cello

Pieter-Jan Belder, klavecimbel

 

CAMERATA TRAJECTINA

Het ensemble Camerata Trajectina (‘Utrechts muziekgezelschap’, opgericht 1974) heeft naam gemaakt met haar voortdurende pleidooi voor de Nederlandse muziek vanaf de Middeleeuwen tot en met de 17e eeuw. De kern van het ensemble bestaat uit Hieke Meppelink (sopraan), Nico van der Meel (tenor), Saskia Coolen (blokfluit), Erik Beijer (gamba) en Louis Peter Grijp (luit en citer), indien nodig bijgestaan door andere musici.

Artistiek leider Louis Peter Grijp verricht onderzoek naar Nederlandse muziek op het Meertens Instituut te Amsterdam, waar hij een enorme Nederlandse Liederenbank opzette. Daarnaast is hij hoogleraar Nederlandse liedcultuur aan de Universiteit Utrecht. Zijn programma’s zijn veelal gebouwd rond literaire of politieke en religieuze thema’s en personen. Camerata Trajectina werkte mee aan tal van Nationale Herdenkingen, vanaf de Unie van Utrecht (1979) tot aan Johannes Calvijn (2009). Een andere lijn is de samenhang tussen muziek en schilderkunst, onder meer Jan Steen (1996, Rijksmuseum te Amsterdam), Frans Hals (2004, Frans Hals Museum in Haarlem) en Jeroen Bosch (2009, De Zeven Zonden van Jeroen Bosch met Gerrit Komrij). Speciale aandacht gaat uit naar Nederlands muziektheater uit de Gouden Eeuw, zoals de eerste Nederlandse opera Bacchus, Ceres & Venus van Johan Schenck (opgevoerd in het Oude Muziek Festival Utrecht 2006), Starters zingende klucht Lijsje Flepkous (2007) en Hacquart’s bijna-opera De Triomferende Min (2012).

Met De Vrede van Utrecht maakt Camerata Trajectina een cirkel rond. Het ensemble begon zijn carrière met politieke liederen uit de Tachtigjarige Oorlog (vanaf 1568), leverde een bijdrage aan de Nationale Herdenking van de Vrede van Munster (1648) en ensceneerde De Triomferende Min, die was geschreven voor de Vrede van Nijmegen (1678). Die Vrede markeerde het einde van de Hollandse Oorlog van de jonge Lodewijk XIV, wiens expansiedrang pas met de Vrede van Utrecht (1713) echt werd ingetoomd. Zo belichtte Camerata Trajectina de opkomst, bloei en neergang van Nederlands Gouden Eeuw vanuit muzikaal perspectief.

Camerata Trajectina gaf honderden concerten in Nederland (waaronder vele in het Oude Muziek Festival Utrecht) en Vlaanderen, in de meeste andere landen van Europa, in de Verenigde Staten en Canada, Mexico, het Midden-Oosten, Indonesië, Ghana, en Marokko. Inmiddels zijn meer dan 25 cd’s verschenen, vrijwel allemaal op het label Globe.

 

Programma Wandelconcert Camerata Trajectina:

DE VREDE VAN UTRECHT , in Museum van Loon, 12 mei 2013

Een instrumentale voorzet

1. t Overgaan van Ryssel (1708)

2. De jonge Prins van Vrieslandt: Johan Willem Friso

3. d’ Uytrechtse Vreeden (1713)

 

Twee airs uit de Triomferende Min (Carolus Hacquart),

gecomponeerd ter gelegenheid van de Vrede van Nijmegen (1678),

die de Hollandse Oorlog van Lodewijk XIV afsloot.

 

4. Laat zorgen varen (Bachus)

5. Kom laat ons geen genuchten sparen (Ceres en Bachus)

 

Liederen uit de Spaanse Successieoorlog (1702-1713),

die werd besloten met de Vrede van Utrecht.

 

6. Het ontydig affsterven van William de III (1702)

7. Zamenspraak tussen de Prins Eugenius en de stad Ryssel (1708)

8. Lang moet Held Vendome leeven (N.F. Le Grand, 1709)

9. Zyt welkom, o dapp’re Helden (N.F. Le Grand, 1709)

10. De verbeterde meysjes neering (1712/1713)

 

PROGRAMMA WANDELCONCERT BRISK  Recorder Quartet Amsterdam 

400 jaar Grachtengordel; Muziek uit Amsterdam en Venetië 

Musici: Marjan Banis, Saskia Coolen, Bert Honig en Alide Verheij – blokfluiten

 

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) – Lascia Filli mia cara – Garula Rondinella – Amor, io sent’ un respirar

– Est-ce Mars

 

Francesco Bendusi (midden 16e eeuw) – Pietoso

– Pass’e mezzo ditto

– Il Romano Incognita

– Pass’e mezzo ditto il compasso

– Cortesa Padoana

 

Bart Visman (1962) Song I (2006)

 

Antonio Vivaldi (1678-1741) Allegro uit Concert in c RV 120

 

Willem Wander van Nieuwkerk (1955) The bridal kisss (2013) Wereldpremière

 

BRISK Recorder Quartet Amsterdam

BRISK betekent levendig en wakker. Variatie in stijl en sfeer, virtuositeit en luchtigheid – dat zijn de ingrediënten voor een concert van BRISK. BRISK verschijnt altijd op het podium met een enorme verzameling blokfluiten. Sinds 1986 gaf BRISK talloze concerten bij gerenommeerde podia en op festivals van naam in veel Europese landen, Canada, en Noord en Zuid Amerika. Vele componisten droegen werk op aan het kwartet. BRISK is op diverse, door de pers geprezen cd’s te beluisteren.

BRISK werkt regelmatig samen met collega-musici, en met kunstenaars uit andere disciplines zoals acteurs, regisseurs, tekstschrijvers en filmers. De mogelijkheden van het blokfluitkwartet worden voortdurend verkend en uitgebreid. Het aanbod van BRISK is opmerkelijk divers. Oude en nieuwe muziek wisselen elkaar af. Onverwachte muzikale combinaties en een vleugje humor creëren nieuwe luisterervaringen. Het kwartet maakt ook regelmatig succesvolle muziekproducties voor kinderen. De pers prees het spelplezier en de virtuositeit van het ensemble.

 

Sweelinck Collectie

Museum Geelvinck Hinlopen Huis beheert de unieke collectie 18e en 19e eeuwse pianofortes en vroege piano’s van het voormalige Sweelinckmuseum in het Conservatorium van Amsterdam.

Op deze historische muziekinstrumenten worden regelmatig concerten uitgevoerd: iedere zondag om 16.45 uur in de Geelvinck Salon. Klassieke muziek gespeeld door bekende musici en aanstormend talent op de instrumenten, waarvoor de composities indertijd geschreven zijn, in de intieme en sfeervolle ambiance uit diezelfde tijd in ons stadspaleis: beleef muziek!

Kijk voor informatie op onze concertagenda of in de UITkrant.  Locatie